UDMR nu vrea în opoziţie cu liberalii

Preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, susţine că niciun partid nu este interesat acum să lase UDMR în afara guvernării.

UDMR vrea să se aşeze din nou la masa puterii, de preferat într-o guvernare de dreapta. Nimeni nu este exclus însă pentru o viitoare colaborare la Palatul Victoria şi chiar dacă Uniunea recunoaşte că s-a înţeles bine cu liberalii, asta nu înseamnă că va merge alături de ei în opoziţie dacă PNL va ajunge acolo. O spune preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, într-un inteviu acordat „Evenimentului zilei“.

EVZ: Care este poziţia UDMR privind o viitoare guvernare? Kelemen Hunor: Din punctul nostru de vedere sunt câteva lucruri importante: o majoritate parlamentară şi un program de guvernare coerent. În perspectiva crizei economice, trebuie să alegem un program politic coerent. Nu cred că se poate merge pe un amestec de proiecte de stânga şi de dreapta. Asta este prioritatea din punctul de vedere al UDMR şi vom încerca să avem o contribuţie la o majoritate guvernamentală în acest sens şi în această direcţie. Sper ca până la constituirea noului parlament deja să se contureze şi această majoritate, care acum încă nu se vede.

Participarea UDMR la guvernare e esenţială

Spre ce formulă aţi înclina? Sunt convins că niciun partid nu este interesat acum să lase UDMR în afara coaliţiei guvernamentale din mai multe motive. Şi, înainte de toate, cred că, din dorinţa de a avea o stabilitate politică, participarea UDMR la guvernare este esenţială, aşa cum am dovedit şi în ultimii ani. Dacă vom merge pe votul popular, atunci vom vedea că majoritatea românilor au votat pentru o guvernare de dreapta, de centru dreapta, pentru o guvernare şi politici de dreapta. PDL-ul însă are o majoritate relativă, a obţinut cele mai multe mandate, ceea ce din punctul de vedere al jocului democratic este esenţial.

Cred că de preferat ar fi o guvernare care s-ar forma în jurul PDL-ului cu PNL şi UDMR, pentru că ar asigura coerenţă guvernării. În ce măsură este posibilă o asemenea coaliţie, nu-mi dau seama, pentru că nu pot să gândesc nici cu capul celor de la PDL, nici cu al celor de la PNL. Sigur, asta este dorinţa noastră. Asta este dorinţa care respectă şi alegerea oamenilor. Vom vedea cum vor evolua lucrurile, dar noi am zis că rămânem deschişi la dialog.

Aţi primit semnale că veţi fi în cărţi pentru viitorul guvern? Semnale avem, dar nu trebuie să ne grăbim, să punem căruţa înaintea cailor.

Care ar fi formulele de guvern pe care le vedeţi cu şansele cele mai mari? Orice este posibil, nu ştim care este până la urmă opţiunea lui Traian Băsescu. Până la urmă, el va nominaliza o persoană care trebuie să formeze majoritatea şi, până când nu vom afla opţiunea preşedintelui, este greu de spus, pentru că toate variantele sunt posibile. Inclusiv această coaliţie largă, de 70%, între PSD şi PDL. Nu ştiu pentru cine ar fi bună o astfel de coaliţie, dar sigur că fiecare îşi face tot felul de calcule.

Liberalii v-au propus un protocol de colaborare pe care l-aţi refuzat. Până unde merge parteneriatul cu PNL, în condiţiile în care ei iau în calcul varianta opoziţiei? Liberalii nu ne-au propus o colaborare scrisă sau un pact scris. Fiind în coaliţie cu PNL, şi în 4 ani nu am avut conflicte, am avut discuţii despre o corelare a poziţiilor noastre, un parteneriat firesc, dar asta nu înseamnă că ne vom arunca de la etajul 10 în grup.

Din acest punct de vedere, noi vom lua deciziile noastre, liberalii pe ale lor, deci nu vom merge până la semnarea unui pact, la semnarea unui protocol în sensul că dacă unul se duce în opoziţie se duce şi celălalt.

Noi am spus că de preferat ar fi să intrăm într-o coaliţie guvernamentală cu PNL împreună, şi acest lucru înseamnă într-un fel şi o coaliţie cu PDL, dar nu depinde de noi, nu putem lua decizia în locul lor.

Ce anume nu cunoaşteţi? Cunoaştem poziţia oficială a PDL, după întâlnirea de azi (ieri - n.r.), după declaraţiile preşedintelui Boc, cunoaştem poziţia PSD-ului - cu orice preţ la guvernare -, dar poziţia PNL, oficial, încă nu o ştim.

Ce se întâmplă dacă UDMR nu va fi cooptată la guvernare? Nu se întâmplă nimic, vom sta în opoziţie. Nu dorim acest lucru, dar în politică accepţi şi această variantă. Orice partid se pregăteşte de guvernare, nu de opoziţie.

Kelemen Hunor, preşedinte executiv UDMR: " Cu PNL nu am avut conflicte. Un parteneriat este firesc, dar asta nu înseamnă că ne vom arunca de la etajul 10 în grup. "  RECIDIVĂ PDL

Discursul preşedintelui, urmărit la restaurant

Liderii Partidului Democrat-Liberal au urmărit, ieri după-amiază, declaraţia preşedintelui într-un cadru intim, în salonul Restaurantului Mc Moni’s, din nordul Capitalei.

La întâlnire au participat reprezentanţi de seamă ai partidului, precum Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Liviu Negoiţă, Răzvan Murgeanu, Sulfina Barbu, Radu Berceanu, Cristian Boureanu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Barbu sau Monica Iacob-Ridzi.   N-au lipsit, de această dată, vicepreşedintele Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan, cel al cărui nume a fost vehiculat constant în legătură cu nominalizările la postul de viitor prim-ministru.   Trei dintre membrii partidului au plecat înainte ca Traian Băsescu să-şi înceapă discursul televizat: Valeriu Stoica urmat, la scurt timp, de Sulfina Barbu şi de Cristian Boureanu. Mai devreme a plecat şi un alt invitat, fostul ziarist Carol Sebastian. La întâlnire a mai participat consilierul prezidenţial Mihai Stănişoară, sosit printre ultimii la dineu.

La doar câteva minute după încheierea discursului prezidenţial, toţi cei prezenţi au plecat spre sediul central al partidului din Aleea Modrogan.

Aceasta este cel puţin a patra ieşire la restaurant a democratliberalilor după alegeri. Prima a avut loc luni seară, la Casa Doina, unde, potrivit presei, s-ar fi întâlnit cu membri marcanţi ai PSD. A doua zi, PDL-iştii au ieşit, în formulă restrânsă, la Restaurantul Select. Miercuri, câţiva lideri au discutat cu consilierul Mihai Stănişoară la Restaurantul UpTown. (Vlad Odobescu, Andreea Pocotilă) ASPIRAŢIE

Johannis s-ar vrea premier

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat ieri că în situaţia în care ar primi o propunere să ocupe postul de premier nu ar refuza-o. Johannis a comentat astfel o serie de zvonuri, apărute în presă, privind posibilitatea ca acesta să fie desemnat prim-ministru de şeful statului. „Discutăm deocamdată în ansamblu despre presupuneri, în realitate cred că şi cei care fac talk-show-urile, respectiv cei care vin acolo, majoritatea nu ştiu mai multe, toată lumea are o părere, eu cred că este o notă bună pentru Sibiu că, după părerea unora, şi eu aş fi un posibil nume acolo“, a comentat Johannis. Deocamdată, primarul Sibiului a precizat că se simte „foarte confortabil“ în postura de primar „reconfirmat cu 85 la sută din voturi“. „Deocamdată trăiesc cu impresia că nici nu se ştie ce se aşteaptă de la viitorul guvern“, a mai declarat Johannis.