UDMR mai dă o lovitură! „Cincinale” ca pe vremea lui Ceaușescu pentru primari...

UDMR mai dă o lovitură! „Cincinale” ca pe vremea lui Ceaușescu pentru primari...

Legea care prevede majorarea mandatelor aleșilor locali - primari, președinți de consilii județene și consilieri - de la patru la cinci ani a primit raport de admitere la Comisia de administrație publică a Senatului.

Proiectul a fost inițiat de UDMR și a trecut de Camera Deputaților prin adoptare tacită. Dacă legea va fi adoptată și promulgată, noile mandate de cinci ani vor intra în vigoare după alegerile locale din acest an.

Raportul de admitere a proiectului de lege a fost adoptat, în comisia de la Senat, cu voturile PSD, UDMR și ALDE, în vreme ce liberalii s-au abținut, iar USR a votat împotrivă. Legea, care a trecut tacit prin Camera Deputaților, în urmă cu o lună, va intra în plenul Senatului pentru dezbatere și vot.

Proiectul prevede modificarea legii privind alegerea autorităților locale în sensul prelungirii mandatelor pentru consiliile locale și județene, pentru primar și președinți de consilii județene la cinci ani. De asemenea, viceprimarii și vicepreședinții de consilii județene vor fi aleși tot pentru o perioadă de cinci ani.

UDMR, inițiatorul actului normativ a susținut că în cei patru ani de mandat, primarii și președinții de consilii județene nu au timpul necesar pentru a-și duce la bun sfârșit proiectele pe care le demarează.

„Mandatele de cinci ani pentru consilierii locali și cei județeni, precum și pentru primari, viceprimari, și președinți, vicepreședinți de consilii județene ar acoperi, astfel, nevoia de stabilitate și continuitate în deciziile care privesc colectivitățile locale, precum și derularea în bune condiții a evenutalelor proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile”, se arată în justificarea ce însoțește proiectul de lege.

Pe de altă parte, au mai arătat inițiatorii, un mandate mai lung al aleșilor locali conferă stabilitate politică și reprezintă o pavăză față de schimbările și eventualele crize politice manifestate la nivel central.

„Un mandat mai mare al aleșilor locali conferă stabilitate politică, o pavăză față de schimbările și eventualele crize politice manifestate la nivel general și care interferează cu deciziile de luat la nivel central. De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administrațiile locale în situații dificile de suspendare a activității și a investițiilor inițiate”, se mai arată în expunerea de motive a inițiativei.

Dacă legea va trece de votul Senatului și va fi promulgată de președinte înainte de alegerile locale, atunci va intra în vigoare începând cu noul mandat, din 2020.

De altfel, este foarte posibil ca acest lucru să se întâmple deoarece PSD și aliații săi din Parlament au adoptat, săptămâna trecută, o modificare la ordonanța de urgență prin care au fost amânate alegerile locale. Noua prevedere stabilește că data la care se vor desfășura alegerile locale va fi decisă de Parlament, iar nu de Guvern, ca până acum.