UDMR, lăsat baltă de PDL la Senat. Strada “Eminescu" ar fi devenit “Attila"

Înfrângere de imagine pentru senatorii Puterii, de interes pentru reprezentanţii Uniunii şi victorie de morală pentru cei ai Opoziţiei. Pe fondul absenteismului parlamentarilor PDL, senatorii Opoziţiei au forţat şi au obţinut astăzi adoptarea unui proiect de lege prin care tentativele consiliilor locale, controlate de UDMR, de botezare a străzilor, pieţelor sau cartierelor, cu numele unor personalităţi maghiare, vor fi trebui trecute prin filtrul unei comisii interministeriale.

Adoptarea acestei legi a însemnat o adevărată lovitură pentru udemeriștii cunoscuți ca practicanți ai rebotezării străzilor în secuime cu proprii eroi istorici sau scriitori.

Proiectul a fost adoptat cu 38 voturi "pentru", trei "împotrivă" şi două abţineri, la capătul unei şedinţe cu cântec din care nu au lipsit reproşurile şi acuzaţiile reciproce de naţionalism. Strada “Rebreanu" rebotezată "Vorosmarty Mihaly" Măsura se vrea o tentativă de interzicere pe viitor a repetării precedentului creat la nivelul Consiliului Local Miercurea Ciuc care a decis schimbarea numelui unei străzi din "Liviu Rebreanu" în "Vorosmarty Mihaly" şi şi-a anunţat intenţia de a schimba denumirea unei alte străzi din "Mihai Eminescu" în "Attila".

Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu şi deputatul Mircea Duşa, ia din mâinile consiliilor locale dreptul exclusiv de a atribui sau redenumi obiective judeţene sau locale, inclusiv străzi, pieţe, parcuri sau cartiere, după numele unor personalităţi sau evenimente istorice, politice sau cultural. Consiliile locale vor putea cel mult să vină cu propuneri în acest sens, care vor fi trecute însă prin filtrul unei comisii interministeriale, aviyul noii structure de specialitate fiind obligatoriu.

Aviz obligatoriu al comisiei interministeriale

Comisia ar urma să fie formată din cinci membri, specialişti în domeniile istoriei, geografiei, etnografiei, lingvisticii sau artei, care vor fi nominalizaţi de Ministerul Culturii (două persoane), de Ministerul Administraţiei şi Internelor (o persoană), de secretariatul general al Guvernului (o persoană) şi de Academia Română (o persoană).

"Se impune modificarea Ordonanţei în sensul asigurării unei analize fundamentată ştiinţific şi a unui control mai exigent al acestei activităţi, prevenind totodată posibilele abuzuri şi înlăturând subiectivismul local manifestat de multe ori în activitatea autorităţilor administraţiei publice locale", se arată în raportul favorabil întocmit propunerii legislative de senatorii din Comisia pentru administraţie publică din Senat.

"Conform legislaţiei actuale, consiliile judeţene sau locale au atribuţii în ce priveşte atribuirea sau schimbarea denumirilor parcurilor, pieţelor, oboarelor, cartierelor, străzilor, staţiilor mijloacelor de transport. (...) Există lacune în ceea ce priveşte interzicerea schimbării denumirilor unor obiective ce poartă numele unor personalităţi marcante ale culturii, istoriei şi ştiinţei româneşti, personalităţi şi evenimente istorice, politice, culturale ce definesc poporul român şi care definesc însăşi esenţa spiritului românesc", se mai precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Acuzaţii de naţionalism

Ideea promovată de senatorul PSD a provocat iritare în băncile udemeriste care şi-au văzut interesele ameninţate la nivelul consiliilor locale dominate în secuime de proprii reprezentanţi. Îngrijoraţi de lipsa din plen a colegilor din PDL, absenţi în număr mare chiar în momentul dezbaterii proiectului PSD, senatorii Uniunii au protestat vehement împotriva adoptării acestei legi, ei invocând necesitatea respectării procesului de descentralizare la nivelul autorităţilor locale, care ar putea fi restricţionat prin crearea acestei comisii.

"A schimba numele scriitorilor români cu cei maghiari pe criteriul că sunt mai mulţi unguri acolo, este de neacceptat", a replicat la un moment dat senatorul PSD Dan Şova, la consideraţiile udemeristului Marko Bela cu privire la revigoarea curentului naţionalist înainte de alegeri.

Cum preşedintele de şedinţă, senatorul PSD Mircea Chelaru tot respingea încercările puterii de a a lua cuvântul de la tribună împotriva proiectului de lege, senatorii PDL şi UDMR au încercat iniţial oprirea procedurii de vot, argumentând fie depăşirea programului de lucru, fie neregularităţi procedurale, ca la final să anunţe că se vor abţine de la vot.

După vot, liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu a acuzat "forţarea" procedurii şi a avertizat că situaţia poate crea "un precedent" care ar putea fi folosit, ulterior, chiar de coaliţia guvernamentală.

PDL a mai anunţat că va contesta votul, întrucât a avut loc după expirarea programului de lucru fixat pentru plenul de miercuri. Cum Senatul este primul for sesizat, este de aşteptat ca parlamentarii PDL să se revanşeze faţă de colegii din UDMR la nivelul Camerei Deputaţilor, care are ultimul cuvânt pe această lege.