UDMR îl împinge pe Boc spre o nouă asumare a răspunderii

UDMR îl împinge pe Boc spre o nouă asumare a răspunderii

Emil Boc este pe cale să-şi pună din nou la bătaie scaunul de premier, printr-o nouă asumare a răspunderii guvernului în faţa parlamentului.

De această dată, motivul ar fi trecerea Legii educaţiei, blocată în Senat de mai bine de patru luni. Surse din coaliţie au declarat pentru EVZ că varianta a fost agreată, de principiu, de partidele aflate la guvernare dacă tergiversarea de la Senat se menţine şi, tactic, ar urma să fie pusă în practică la finalul lui octombrie, înainte de o moţiune de cenzură.

Marko: "Eu mă gândesc la asumarea răspunderii"

Printre primii interesaţi în adoptarea Legii educaţiei aşa cum a plecat de la guvern sunt UDMR-iştii. Principalul motiv: păstrarea prevederii ca istoria şi geografia să fie studiate în limba maternă, care a stârnit reacţii vehemente din partea opoziţiei. Un altul: descentralizarea.

Vicepremierul Marko Bela admite, de altfel, că UDMR doreşte să tranşeze situaţia în această toamnă. Invitat ieri în emisiunea "Evenimentele zilei" la postul B1, liderul Uniunii a sugerat că, dacă blocajul de la Senat nu va fi depăşit rapid, opţiunea sa ar fi asumarea răspunderii de către guvern.

"Dacă nu reuşim în parlament să rezolvăm această problemă în această toamnă, atunci trebuie să găsim o modalitate. Eu, în general, sunt împotriva procedurii de asumare a răspunderii, dar, în acest moment, suntem într-un impas. Eu mă gândesc la aşa ceva", a explicat Marko, întrebat dacă asumarea răspunderii pe Legea educaţiei este o variantă luată în calcul în interiorul executivului.

Test înaintea moţiunii

Discutată deocamdată de principiu în coaliţie, soluţia ar fi fost agreată şi de Boc, susţin sursele citate. O variantă alternativă a fost preluarea prevederilor referitoare la descentralizare într-o ordonanţă de urgenţă care să-şi producă imediat efectele, soluţie la care s-a renunţat însă.

Ca mutare tactică, o nouă asumare a răspunderii este luată în calcul pentru finalul lunii octombrie. Puterea speră astfel să o ia înainte moţiunii de cenzură anunţate de PSD, regrupând majoritatea parlamentară în jurul lui Boc.

Parlamentarii puterii ar fi puşi în situaţia de a vota împotriva căderii guvernului, având în vedere înţelegerea din coaliţie în privinţa studierii istoriei şi geografiei şi a descentralizării.

Ne puteți urmări și pe Google News