Confruntaţi cu perspectiva asumării guvernului pe proiectul reorganizării administrative-teritoriale în forma dorită de PDL, liderii UDMR au avertizat astăzi că nu vor susţine în Parlament angajarea raspunderii pe această formă de reform. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor şi-a acuzat partenerii de guvernare că nu şi-au consultat colegii de coaliţie. Şi vicepremierul Marko Bela a atras atenţia că UDMR nu va accepta varianta de regionalizare propusă de democrat-liberali respectiv de reorganizare a României în opt judeţe.
Asumarea răspunderii Guvernului pe legea de reorganizare administrativă a României are puţine şanse de reuşită, a prognozat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în direct la RFI. Proiectul nu a fost supus de PDL consultării Uniunii, motiv pentru care UDMR nu poate accepta această reorganizare administrativă şi nici să susţină o eventuală asumare a răspunderii guvernului în acest domeniu.
"Nu am discutat în coalitie o astfel de soluţie, nu am discutat de fapt în coaliţie de proiectul de lege în forma propusă de Partidul Democrat Liberal. Forma propusă cu cele opt regiuni transformate în judeţe din punctul nostru de vedere nu este acceptabilă. Orice proiect trebuie discutat în coaliţie, mai ales dacă se doreşte asumarea rîspunderii pe acel proiect" a precizat Kelemen. Liderul Uniunii a sugerat că premierul Emil Boc ar putea să nu mai fie sprijinit în cazul unei noi moţiuni de cenzură dacă se decide să recurgă la procedura asumării pentru reorganizarea administrativă.
"Sigur, premierul poate să decidă şi singur că de aceea e premier, dar dacă nu are susţinerea coaliţiei atunci e greu de crezut că asumarea va reuşi. Noi iî forma propusă de colegii din PDL nu putem accepta această reorganizare administrativă. Putem găsi soluţii, variante comune. Forma cu cele opt regiuni din punctul nostru de vedere nu funcţionează. Este dorinţa domnului Ioan Oltean, dar de la dorinţă până la putinţă mai e un pic" a mai remarcat liderul UDMR.
Vicepremierul Marko Bela a întărit, la rândul spău, reticenţele Uniunii faţă de planul de reorganizare administrativă pe opt judeţe, indiferent dacă va fi supus adoptării prin angajarea răspunderii Guvernului sau prin procedura parlamentară standard.
"UDMR nu este de acord cu această soluţie şi nu cred că vom putea accepta - fie că e vorba de asumarea răspunderii, fie că e vorba de alte forme de legiferare - un astfel de proiect. Putem discuta reorganizarea administrativ-teritorială, pentru că este nevoie, dar în urma unor dezbateri şi analize foarte serioase. Cu varianta de opt regiuni nu suntem de acord", a declarat Marko Bela, citat de Agerpres.