UDMR cere reducerea pragului demografic de 20%

Recensământul poluțiației din acest an ar putea evidenția scăderea la sub 20% a ponderii populației maghiare în unele localități. Acest fapt ar conduce la pierderea dreptului de mai folosi limba maghiară în instituțiile localității respective. Din acest motiv, eurparlamentarul UDMR Iuliu Winkler a propus modificarea pragului demografic de 20% pentru folosirea limbii maghiare.

"În contextul recensământului trebuie să formulăm şi un scop politic, şi anume reducerea pragului de 20% la aplicarea drepturilor privind folosirea limbii maghiare", a spus Iuliu Winkler, potrivit Agerpres, la conferinţa 'Împreună în Transilvania' care s-a desfăşurat sâmbătă la Deva.

Europarlamentarul  a semnalat azi într-un comunicat citat de aceeași sursă, faptul că, în contextul schimbării parametrilor demografici, vor exista comunităţi maghiare care vor coborî sub pragul de 20% în unele unităţi administrativ-teritoriale, aceasta însemnând retragerea dreptului lor la folosirea limbii materne în administraţie şi justiţie, ceea ce presupune dispariţia unui drept câştigat.

"De aceea, UDMR va acţiona pentru modificarea legislaţiei şi reducerea pragului demografic de 20% care este în vigoare în prezent", a afirmat Iuliu Winkler.

Potrivit Agerpres, participanţii la Conferinţa "Împreună în Transilvania" au adoptat o rezoluţie referitoare la importanţa pe care colaborarea dintre comunităţile maghiare din Szorvany şi cele din Ţinutul Secuiesc o are în strategia UDMR cu privire la viitorul comunităţilor maghiare care trăiesc în minoritate absolută în Transilvania.

Comunităţile din Szorvany în Transilvania sunt acele comunităţi maghiare a căror pondere demografică în unităţile administrativ-teritoriale în care acestea trăiesc nu depăşeşte 10%.