Ucrainenii au fugit din calea războiului declanșat de Rusia și mulți dintre ei s-au refugiat în România. Unii și-au găsit locuri de muncă mult sub studiile lor, dar cel mai important pentru ei este să aibă un venit. Este și cazul a patru ucraineni care lucrează într-un mall din București.
Ucrainenii și-au lăsat bunurile și viața în țara natală și s-au îndreptat către alte state. Mulți au luat această decizie din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin. Patru ucraineni care au ajuns în România lucrează la Promenada Mall din București. Ei sunt cei care aprind toate luminile, pornesc muzica și lustruiesc complexul comericial pentru clienți.
Obloanele magazinelor încă sunt trase la ora 9:00, dar ei sunt deja la muncă. Tatiana, în vârstă de 39 de ani, spală pe jos complexul comercial. Emilian, un tânăr de 18 ani, intră în toaleta bărbaților de la etajul al doilea să vadă dacă totul e curat. Olena, în vârstă de 41 de ani, șterge cu o cârpă mesele din fața restaurantelor.
Ucrainenii angajați la firma de curățenie
Cei trei poartă același tricou polo albastru al fimei angajată de Promenada Mall pentru curățenie. Mulți români nu sunt de acord cu ucrainenii care au fugit din calea războiului și au venit în țara noastră. În plus, unii dintre ei le sugerează acestora să se întoarcă în Ucraina pentru a lupta contra Rusiei.
„Să se relaxeze la plaja lor” „S-au obișnuit să aștepte numai pomană.” „Drum bun la ei în țară, să lupte acolo dacă e război ori să se relaxeze la plaja lor, cum văd în diferite media.”
„Ucrainenii din sud puteau merge în nord-vestul Ucrainei, să se ajute între ei, dar interesul lor era altul! Vă dau o idee, mergeți cu camera ascunsă și aflați poveștile adevărate despre «săracii ucraineni».” „Românii au mai mare nevoie de bani din partea statului român.”, sunt doar câteva dintre opiniile comentariile românilor din online.
Cum se înțeleg ucrainenii cu românii
Ucraineanul Feder, șef de tură la firma de curățenie și vorbitor de limba română, îi ajută pe conaționalii săi să se înțeleagă cu ceilalți colegi. Feder este originar din Ismail, oraș aflat la 85 de kilometri de Tulcea.
Eli Driu Olena, 41 de ani, a venit în noiembrie anul trecut în România împreună cu fiul ei adolescent, Emilian. Femeia a stat două luni fără loc de muncă. Ulterior, a început să muncească fără carte de muncă la o fabrică de cartoane. Olena a fost angajată de câteva luni la fima de curățeni alături de fiul său.
„La orice loc de muncă e și greu, și ușor”, a spus Olena.
Emilian este elev în clasa a XII-a și își continuă studiile la școala online în ucraineană și învață limba română la cursuri oferite de stat. Ei locuiau la granița cu Belarus, în orașul Cernihiv, unde Olena și soțul său vindeau legume din gospodăria proprie și a rudelor. Cei doi au reținut destul de mult cuvinte de când se află în România și își doresc să învețe mai multe.
Ucrainenii care fac curățenie după români
Tatiana, în vârstă de 39 de ani, vine din regiunea Nikolaev, din sud. Ea a ajuns în România în octombrie 2022 împreună cu cei doi copii și cu mama sa. La o lună de când a ajuns în țara noastră și-a găsit un loc de muncă la firma de curățenie. Tatiana și-a căutat un post în domeniul în care a lucrat și în Ucraina, administrație locală.
Băiatul Tatianei merge în clasa I la o școală românească. El face parte dintr-o grupă de ucraineni. Fiica sa, în vârstă de 15 ani, face online cursurile în limba ucraineană. Tatiana începe programul de muncă la a 6:00 și termină în jur de 14:00. Femeia muncește pentru a-și întreține cei doi copii și mama.
„Dacă vrei să întreții patru persoane, nu contează ce muncești, important e să te descurci”, a explicat Tatina.
Angajatorii sunt foarte mulțumiți de ucraineni
„Sunt punctuali și foarte responsabili pentru ceea ce fac. Românii nu mai sunt interesați (de acest loc de muncă, n.r.) sau au plecat în afară”, a explicat Cristina Burcin, manager operațional al companiei de curățenie Deep Serv în București.
Firma a angajat în jur de 40 de ucraineni. Marea majoritatea lucrează în Promenada Mall. Toți ucrainenii care au fost angajați au contracte de muncă. Principala provocare în lucrul cu ucrainenii este limba vorbită.
„Câteodată folosim Google translate, câteodată mai și înțeleg cuvintele, am comunicat și prin semne”, a mai spus managerul.
De la inginer la curățenie în mall
Ina, în vârstă de 48 de ani, a venit în urmă cu nouă luni în România din Zaporojie, sud-estul Ucrainei. Ea era inginer la o firmă care produce motoare de avioane. Ina a povestit că soțul ei este încă în Ucraina și o așteaptă. A aflat deste locul de muncă la firma de curățnie la un târg de joburi pentru ucrainene. La doar 10 zile de când a ajuns în România s-a angajat.
„Înțeleg că trebuie să muncim și să ne acoperim cheltuielile”, a explicat Ina.
Feder, în vârstă de 40 de ani, este cel care îi ajută pe colegii ucraineni să se înțeleagă cu românii. El a venit în urmă cu un an în România, după ce muncise în construcții în Cehia. Feder este șef de tură acum și vrea să rămână în țara noastră pentru că este mai aproape de casă.
Totuși, nu știe dacă se mai poate întoarce curând la Ismal. Rușii au atacat cu drone portul Ismail la începutul lunii august. Portul se află la 15 kilometri în linie dreaptă de Tulcea. Toți ucrainenii de la firma de curățenie își doresc să se întoarcă în Ucraina, potrivit Libertatea.ro.