Oficialii NATO dau asigurări legate se susținerea pe care o vor arăta în continuare Ucrainei în război.
Ucraina va primi în continuare sprijinul NATO în conflictul cu Rusia. Secretarul general organziației, Jens Stoltenberg a dezvăluit care sunt nevoile clare ale armatei ucrainene în prezent. Conform acestuia, muniția, dar și piese de schimb pentru logistica pe care o deține deja sunt absolut necesare în acest context.
NATO, direcții pentru planul de apărare al Ucrainei
Ucraina se află în cel de al doilea an de conflict cu Rusia. Oficialii NATO îl numesc un "război de uzură" și își arată în continuare deschiderea pentru armata ucraineană. Jens Stoltenberg a vorbit despre acest context în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite. Secretarul general al NATO a precizat că Ucraina are nevoie în continuare de sprijin militar. Totul cu scopul ca aceasta să își poată recupera teritoriile, dar și pentru instaurarea păcii.
"Dacă vrem să punem capăt războiului, dacă vrem o pace justă şi durabilă, atunci sprijinul militar acordat Ucrainei este calea corectă", a explicat Jens Stoltenberg.
Concret, oficialul a menționat că Ucraina are nevoie de muniție, piese de întreținere sau de schimb a dotărilor pe care le are deja.
Comentariile lui Stoltenberg vin după ce ieri, reprezentanții Departamentului de Stat au avut o poziție similară. Oficialii acestei structuri au menționat că alimentarea cu muniție a armatei ucrainene trebuie făcută mai ales pentru protejarea infrastructurii critice odată cu venirea iernii.Totuși, secretarul general al NATO nu a dat detalii despre cantitățile de muniție pe care aliații organizației le pot trimite pe front. Stoltenberg a spus însă că în prezent, piloții care vor pilota avioanele F-16 care au destinația Ucraina, se pregătesc intens.
„Suntem pregătiţi pentru o misiune de lungă durată.(...) Aliaţii lucrează din greu pentru a-i antrena (pe piloţii de F-16) cât mai repede posibil", spune Stoltenberg
De altfel, reprezentantul NATO a ținut și să precizeze că mobilizarea trebuie să fie una alertă. Acesta a lăudat progresele Ucrainei din zonele de sud și est.
"Trebuie să trimitem un mesaj că preşedintele Putin nu ne poate aştepta pe noi", a spus Stoltenberg.
De cealaltă parte, armata ucraineană a transmis că prima linie de apărare a Rusiei a fost deja trecută. În prezent, aceasta este concentrată pe alte linii în care soldații ruși au construit fortificații.