Ucraina promite Austriei că o va ajuta cu aprovizionarea de gaze. Încă este dependentă de Gazprom

De ce cetățenii RM plătesc cel mai mare preț la gazele naturale din Sud-Estul Europei?Sursă: Arhivă EVZ

Ministerul ucrainean al Energiei și-a afirmat angajamentul față de un transport fiabil de gaze, deoarece preocupările legate de trimiterea gazelor naturale rusești prin Ucraina și Austria au crescut recent.

Odată cu expirarea unui contract de tranzit semnat între Kiev și Moscova în 2019, niciun gaz natural rusesc nu va fi transportat prin Ucraina în Austria de la sfârșitul anului 2024, a avertizat săptămâna trecută fostul șef al maiorului austriac al energiei OMV Gerhard Roiss în emisiunea "ZIB2" a ORF, referindu-se la un ministru adjunct al energiei din Ucraina, fără nume, scrie Euractiv.

Cu toate acestea, Ministerul ucrainean al Energiei nu are cunoștință de nicio decizie de a opri transportul gazelor naturale din Rusia prin Ucraina în Vest după expirarea contractului cu Rusia la sfârșitul anului 2024, a informat APA.

"Ucraina își respectă obligațiile și este un partener de încredere al statelor UE. Comercianții europeni pot comanda în mod liber capacități de transport în sistemul de transport al gazelor din Ucraina", a răspuns biroul de presă al ministerului la o întrebare APA.

Potrivit explicațiilor ministerului, sistemul de transport al gazelor din Ucraina este o legătură vitală care conectează sistemele de transport al gazelor din toate țările vecine ale UE, permițând transportul fără sincope al gazelor între acestea, facilitând în același timp stocarea în cele mai mari instalații de stocare a gazelor din Europa.

Își va păstra Gazprom obligațiile față de Austria?

Cu toate acestea, în același timp, partenerii internaționali ar fi sprijiniți să renunțe la resursele energetice rusești și, în special, la gazele naturale.

Având în vedere că Rusia va folosi aceste resurse pentru șantaj economic, ar fi riscant să sperăm că Gazprom va continua să-și îndeplinească obligațiile față de Austria, a precizat ministerul.

"Suntem convinși că statele europene ar trebui să-și accelereze eforturile pentru a scăpa de această dependență", a mai comentat acesta.

Autoritatea de reglementare din Austria E-Control a informat că capacitățile de conducte prin Ucraina ar putea fi, de asemenea, rezervate în cel mai scurt timp.