Ucraina ia cu asalt Sloviansk, epicentrul mișcării rusofone

Ucraina ia cu asalt Sloviansk, epicentrul mișcării rusofone

Guvernul ucrainean luptă să readucă sub control estul rebel al țării, condiție de bază pentru organizarea alegerilor anticipate din 25 mai.

Sub presiunea incidentelor recente din Odesa și riscul deschiderii unui nou front în sudul țării cu mai puțin de trei săptămâni înaintea alegerilor anticipate, guvernul interimar de la Kiev a pus tunurile pe orașele rebele din estul țării. La Sloviansk, în regiunea Donețk, epicentrul mișcării separatiste, trupele guvernamentale au luat cu asalt ieri baricadele ridicate de militanții pro-ruși.

În schimbul de focuri, circa 24 de persoane șiau pierdut viața, patru din rândul trupelor ucrainene și 20 de combatanți separatiști, potrivit unui prim bilanț. Ofensiva, care a început vineri, implicând elicoptere şi blindate ale armatei, are drept scop reprimarea militanţilor pro-ruşi care susţin federalizarea Ucrainei şi pe care Kievul îi califică drept „terorişti”. Ieri, forțele guvernamentale au avansat înspre centrul orașului, trupele activiștilor pro-ruși retrăgându- se de pe pozițiile controlate în suburbii.

Încă un referendum

Ne puteți urmări și pe Google News

În pregătirea ofensivei de la Sloviansk, oraș cu nume simbol pentru pretențiile Moscovei de protectoare a tuturor slavilor, Ucraina a închis toate punctele de trecere dinspre Crimeea pentru a preveni inflitrarea de activiști. La Odesa, pentru a împiedica noi violențe, guvernul de la Kiev a trimis o unitate specială a poliției după ce a acuzat forțele locale că a fost incapabilă să stăpânească violenţele de vineri, soldate cu 46 de morţi şi 125 de răniţi.

În pofida progresului firav din teren, guvernul pro-european de la Kiev este pus în fața unei noi provocări. Duminică, 11 mai, separatiștii din regiunea Donețk au planificat un referendum de secesiune care complică în primul rând organizarea alegerilor din 25 mai. Mai mult, un eventual rezultat favorabil ruperii regiunii de Ucraina ar oferi un nou pretext de intervenție Rusiei, într-un mod mai puțin voalat decât până acum. Germania a criticat ieri organizarea acestui plebiscit după modelul Crimeii, iar Franța a insistat ca alegerile din 25 mai să aibă loc, indiferent de situația din estul turbulent al Ucrainei.

Rusia merge la CEDO

În încercarea de a atenua tensiunile, guvernul ucrainean a anunțat că lucrează la un proiect de Constituție care prevede descentralizarea puterii și mai multă autonomie pentru estul țării. Principala condiție pusă de Kiev este însă dezarmarea militanților pro-ruși din regiune, puțin probabil să se întâmple. Interesul imediat al Rusiei este împiedicarea scrutinului din 25 mai care ar trebui să ofere Ucrainei o nouă conducere legitimă. Între timp, Moscova a anunțat că va duce Ucraina în fața CEDO, pentru ceea ce a numit masacrul de la Odesa, căruia i-au căzut victime activiștii rusofoni.