"În cadrul unei operaţiuni speciale, personalul nostru a debarcat pe teritoriul peninsulei", este anunțul Serviciului de informații militare (GUR) din Ucraina. Andri Iusov, reprezentant al instituției, a explicat de ce operațiunea reprezintă o reușită.
Desfășurată în cooperare cu forțele navale, misiunea trupelor speciale a fost finalizată cu succes fără victime pentru Ucraina. Același lucru se poate spune și despre partea rusă.
Trupele speciale au debarcat pe țărm în proximitatea localităților Olenivka și Maiak, potrivit canalului Telegram al Directoratului Prinicpal de Informații din cadrul Ministerului Apărării ucrainean. Fără a preciza obiectivele atinse, instituția a catalogat acțiunea ca fiind îndeplinită.
Ucraina anunță un nou succes
GUR a mai precizat că trupele speciale au lichidat mai mulți miliari ruși și, într-un final au arborat drapelul ucrainean pe teritoriul Crimeei anexată ilegal în 2014. GUR a a făcut marele anunț chiar de Ziua Independenței Ucrainei. Astăzi, 24 august, Kiev marchează 32 de ani de la obținerea independenței.
La începutul acestui an cadrele militare ucrainene au dezvoltat un plan în 12 puncte pentru recucerirea Crimeei. Unul dintre obiectivele urmărite constă în distrugerea podului peste strâmtoarea Kerci. Pod care asigură traficul rutier și feroviar între partea continentală și cea insulară.
Un alt obiectiv anunțat de Kiev ține de eliberarea din funcții a celor care au slujit pentru interesul autorităților ruse, din 2014. Fară pic de scrupule, oficialii Kievului i-au numit pe respectivii funcționari „ mizerii”. În cea de-a doua etapă a planului, colaboratorii ruși si trădătorii statului ucraineni vor fi prezentați în fața instanței.
Obiectivele anunțate de Ucraina
În privința rușilor care s-au stabilit în pensinsulă după 2014, vor fi expulzați fără drept de apel, iar achizițiile și proprietățile vor fi naționalizate. Nu în ultimul rând deținuții politici vor fi eliberați de îndată, ce Ucraina va recupera Crimeaa.
"Va fi implementat un amplu program de detoxificare pentru a neutraliza consecinţele propagandei ruse asupra conştiinţei publice a unei părţi a populaţiei", au adăugat responsabilii ucraineni.
În luna martie a acestui an s-au împlinit nouă luni de când peninsula Crimeea este administrată de Moscova. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a semnat tratatul de anexare a orașului Sevastopol pe 18 marite 2014. În acest sens, au fost formulate două referendumuri separate. Locuitorii din Crimeea au susținut anexarea în proporție de 96,77%, în timp ce, în orașul port Sevastopol s-au pronunțat pentru anexare aproape 96% din votanți.
Vladimir Putin a declarat că țara pe care o conduce va depune eforturile necesare pentru a preveni amenințările asupra securității peninsulei și a orașului Sevastopol. Odată cu anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, Rusia a transformat Marea Azov într-un lac intern. Acest lucru contribuie semnificativ la securitatea peninsulei Crimeea, potrivit stiripesurse.ro.