Ucraina vrea să elibereze Africa de sub influența Rusiei

Președintele Zelenski ia primit pe liderii africani la Kiev. Sursa foto: Avecmackysall / facebook

Influența Rusiei, tot mai mare, în zona continentului African, va fi contrabalansată de politica dusă de Ucraina, care vrea să câștige bunăvoința liderilor africani.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba spune că țara lui intenționează să desfășoare o ”contraofensivă” diplomatică împotriva eforturilor Rusiei de a curta Africa.

Kievul intenționează să investească un capital politic semnificativ pentru a aprofunda legăturile cu țările africane, a declarat ministrul ucrainean de externe, în încercarea de a contracara influența Moscovei pe continent.

Ministrul de Externe din Ucraina vorbeste despre o influență a țării sale în Africa. Sursa foto: Razvan Valcaneantu /EEC

”Începem de la zero în Africa. Acest continent are nevoie de o muncă sistematică și pe termen lung. Nu este ceva care se întâmplă peste noapte”, a declarat Kuleba, într-un interviu acordat Agenției France Presse.

Ministrul de externe a comparat impulsul Kievului de a consolida legăturile cu guvernele de pe continent cu o ”contraofensivă” diplomatică împotriva eforturilor Rusiei.

”Strategia noastră nu este de a înlocui Rusia, ci de a elibera Africa de sub stăpânirea Rusiei", a mai declarat Kuleba.

Acest lucru a fost în contrast cu abordarea Rusiei, bazată pe luptătorii din grupul de mercenari Wagner și pe "propagandă".

”Rusia încearcă din răsputeri să mențină țările pe orbita sa prin coerciție, mită și frică”, a spus el.

Liderii africani au vizitat Ucraina

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, multe țări africane au rămas în mod public neutre și s-au abținut de la a vota împotriva Rusiei, la reuniunile de la Organizația Națiunilor Unite.

În luna iunie 2023, patru lideri africani, printre care și președintele sud-african Cyril Ramaphosa, au efectuat o călătorie în Rusia și Ucraina în iunie, în cadrul eforturilor de a rezolva războiul dintre națiuni.

Delegația a prezentat un plan în zece puncte care includea trimiterea prizonierilor de război și a copiilor înapoi în țările lor de origine și exporturi de cereale fără obstacole prin Marea Neagră, însă efortul nu a dat încă niciun rezultat. Președintele Rusiei, Vladimir Putin nu a considerat acest plan unul care să merite să fie luat în seamă.

Wagner acționează în Africa

Chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, grupul de mercenari ruși Wagner a încheiat parteneriate cu mai multe națiuni africane, inclusiv Mali și Republica Centrafricană.

Aceste înțelegeri nu s-au schimbat încă, chiar dacă liderul Wagner, Evgheni Prigojin, s-a certat cu autoritățile după ce a încercat să răstoarne conducerea militară de rang înalt a Rusiei.

Kremlinul are parteneriate de lungă durată cu mai multe țări din Africa, care datează din epoca sovietică, dar Moscova și-a intensificat eforturile de a consolida legăturile pe continent de când s-a izolat de țările occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a găzduit reprezentanții a 49 de țări africane, inclusiv 17 șefi de stat, pentru un summit la Sankt Petersburg, în cadrul căruia au convenit să promoveze o ordine mondială multipolară și să lupte împotriva ”neocolonialismului”. El a oferit ștergeri de datorii și cereale pentru a-și atrage aliații și a afirmat că ”atenția Rusiei față de Africa este în continuă creștere”, informează Reuters.