Ucraina construiește un gard la frontiera cu Transnistria. „Trebuie să fim pregătiți pentru orice”

Transnistria / Sursa: TELEGRAM / KIRILL TIMOȘENKO

Ucraina înăsprește controlul la frontiera cu Transnistria, unde armata ucraineană a început să ridice o reţea de fortificaţii, potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andrei Demcenko.

Rusia poate efectua oricând provocări la granițele Belarusului și Moldovei, așa că armata ucraineană și polițiștii de frontieră construiesc fortificații în zone potențial periculoase ale frontierei de stat, în special în apropierea Transnistriei. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andrei Demcenko.

„La frontiera cu Republica Moldova există un astfel de segment ca Transnistria. De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forţele de apărare ucrainene au consolidat această direcţie. Nu doar că se întăreşte controlul, ci şi se construieşte o reţea de fortificaţii”, a declarat Andrei Demcenko.

Ucraina trebuie să fie pregătiță pentru orice

Potrivit oficialului ucrainean, din cauza „perfidiei inamicului”, Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice fel de provocări, iar în acest sens frontierele cu Belarus şi Republica Moldova necesită o atenţie sporită.

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud al forţelor ucrainene, Natalia Gumeniuk, a subliniat cu câteva zile în urmă că Rusia nu are posibilitatea de a efectua o operaţiune de debarcare în Transnistria.

Ministerul Apărării rus a acuzat joia trecută Ucraina că plănuieşte să invadeze în viitorul apropiat Transnistria, după o operaţiune sub steag fals, dar Chişinăul a dezminţit imediat această informaţie, potrivit media de peste Prut.

Pregătiri intense la graniţa sa cu Transnistria

Ucraina şi-a intensificat pregătirile pentru invadarea regiunii transnistrene, astfel încât la graniţa sa cu Transnistria se constată acumulări de personal şi de echipament militar, susţinea acelaşi minister într-un al doilea avertisment, dat publicităţii în aceeaşi zi, conform TASS.

Deja peste o zi, pe o notă mai dură, Ministerul rus de Externe transmitea Chişinăului, Kievului şi aliaţilor occidentali ai Ucrainei că Moscova va percepe orice acţiuni care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistria drept un atac asupra Rusiei.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a denunţat aceste informaţii ca fiind false, destinate să creeze panică şi confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Autorităţile de la Chişinău au îndemnat cetăţenii la calm şi să se informeze doar din surse oficiale.

Chişinăul a cerut în mod repetat Moscovei să îşi retragă militarii GOTR din Transnistria

Rusia dispune în Transnistria de un contingent de aproximativ 2.000 de militari: în jur de 500 de militari în cadrul forţei de menţinere a păcii, iar restul de circa 1.500 în Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR), urmaşul al Armatei a 14-a de gardă sovietică.

Chişinăul a cerut în mod repetat Moscovei să îşi retragă militarii GOTR din Transnistria. Cât priveşte misiunea de pace din Transnistria, guvernul moldovean a cerut înlocuirea acesteia cu o misiune civilă internaţională.

Moscova explică menţinerea militarilor GOTR prin faptul că aceştia asigura paza şi securitatea depozitelor de muniţii de la Cobasna, o localitate situată la aproximativ 200 kilometri de punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa.

Aproximativ 20.000 de tone de arme şi muniţii care au ajuns în Transnistria

Potrivit diverselor media de la Chişinău, la Cobasna ar fi stocate aproximativ 20.000 de tone de arme şi muniţii care au ajuns în Transnistria după retragerea trupelor sovietice din Republica Democrată Germană, Cehoslovacia şi alte foste state satelit ale URSS.

În realitate, afirmă experţi moldoveni, nu se ştie exact câte tone de muniţii se află la ora actuală în aceste depozite, întrucât Transnistria a fost deseori acuzată că ar vinde ilegal armament, conform media de la Chişinău.

Însă pe lângă contingentul de forţe ruse, în Transnistria există şi o aşa-zisă armată transnistreană, pe care Chişinăul o califică drept grupare paramilitară, care include, între altele, o miliţie populară şi o structură de cazaci (Oastea Căzăcească). Dacă ar fi ca Tiraspolul să convoace toate aceste unităţi, numărul total al persoanelor chemate sub arme ar ajunge la 15.000, conform portalului Zona de Securitate, informează Agerpres.