Ucraina are nevoie de portul Constanţa. Este un apel disperat. Produsele alimentare de export nu mai pot ajunge la Odesa şi Mariupol

Sursa: Arhiva EVZ

Președintele Camerei de Comerț Iași a anunțat că ucrainenii cer ajutor României. Acesta susține că a fost contactat de oameni de afaceri care îi cer să faciliteze redirecționarea la Constanța a mărfurilor care veneau în Ucraina prin porturile Mariupol și Odesa, acum blocate de armata rusă.

Președintele Camerei de Comerț Iași, Paul Butnariu, a mai declarat la un post de televiziune local că oamenii de afaceri ucraineni ar dori să transfere în depozitele din România stocurile de produse alimentare de export, cum ar fi grâu, floarea soarelui, care riscă să fie bombardate de armata rusă.

Importam din Ucraina materiale de construcții și adiacente și există din acest motiv riscul ca vreo câteva luni, până la suplinirea acestora cu produse similare din alte țări, să fie resimțită lipsa lor pe piață, a declarat Paul Butnariu.

El nu crede că valurile de refugiați în Ucraina vor putea suplini lipsa de oameni de pe piața muncii. ”Slabe speranțe, câtă vreme refugiații sunt cu precădere femei care au grijă de copii și persoane în vârstă”, spune el.

Ce spune despre locurile de muncă care pot fi ocupate de refugiaţi

Paul Butnaru a detaliat situația schimburilor dintre cele două țări și a spus că la nivelul județului Iași multe firme exportau piese auto în Ucraina, lucru care nu mai este posibil acum.

De asemenea, importam din Ucraina materiale de construcții și adiacente și există din acest motiv riscul ca vreo câteva luni, până la suplinirea acestora cu produse similare din alte țări, să fie resimțită lipsa lor pe piață. Poate miza piața locală a județului pe împrospătarea forței de muncă prin selectarea acesteia din rândul refugiaților de război? Slabe speranțe, câtă vreme refugiații sunt cu precădere femei care au grijă de copii și persoane în vârstă, a declarat Butnaru pentru ziaruldeiasi.

Dependența de produsele agricole din Ucraina este mult mai mare decât se credea

Ucraina este cel mai mare producător global de floarea-soarelui (17,5 milioane tone anual), urmată de Rusia (15,5 milioane tone) și Uniunea Europeană (peste 10 milioane tone), şi cel mare producător global de ulei de floarea soarelui, urmată de Rusia și Uniunea Europeană.

Din cauza incertitudinii privind exporturile pe Marea Neagră, prețul concurenței din Argentina a crescut la ulei cu 47%, în mai puțin de două săptămâni. Uniunea Europeană se aprovizionează cu jumătate din cantitatea de porumb pe care o consumă din Ucraina și cu o treime din îngrășăminte din Rusia. Belarus este un alt furnizor important de îngrășăminte, ale căror prețuri au crescut brusc, odată cu majorarea tarifului gazelor naturale.

Ucraina este al cincilea producător mondial de porumb excluzând Uniunea Europeană în ansamblu (producția cumulată de porumb, a celor 27 de state membre UE, plasând blocul comunitar pe locul al patrulea în lume).

România ar putea profita de pe urma războiului din Ucraina. Pentru fermierii români poate fi o oportunitate dacă recoltele de la jumătatea anului vor fi mari, România poate suplini parțial lipsa producției din Ucraina și absența Rusiei de pe piețele de export, spun experții.