O persoană a murit astăzi, la Pamplona, în timpul celebrelor curse cu tauri. Alte cinci persoane au fost rănite ieri. Strania provocare, devenită celebră după o carte a lui Ernest Hemingway, strânge anual aproape un milion de curioşi şi sute de alergători. De-a lungul timpului, 14 oameni au murit.
În dimineaţa celei de-a patra zi de curse, unul dintre alergători a murit. Vârsta şi naţionalitatea victimei nu au fost încă anunţate, relatează AFP. Dintre cei cinci răniţi ai zilei de ieri, niciunul nu este în stare gravă.
14 morţi în ultimii 100 de ani
Festivalul San Fermin continuă până marţi, 14 iulie, în fiecare zi fiind planificată câte o cursă.
Din 1924, anul în care s-au întocmit primele statistici ale cursei, 15 persoane au fost ucise de tauri. Penultimul deces a avut loc în 2003, când un localnic a fost călcat de tauri. A intrat imediat în comă şi a murit după câteva luni.
Cartea care a adus străinii la Pamplona
Iniţial, era o sărbătoare a spaniolilor. Dar asta până în 1926, când Hemingway publica "The Sun Also Rises", cu titlul iniţial "Fiesta". Romanul spune povestea unui grup de americani expatriaţi şi ajunşi în Europa, chiar la Pamplona. Cartea a avut un succes răsunător în State şi Marea Britanie şi a fost rapid tradusă în germană şi spaniolă.
Devenită best-seller, cartea a promovat involuntar şi festivalul de la Pamplona. Şi "Fiesta" lui Hemingway s-a tradus rapid în sute de mii şi, apoi, un milion de vizitatori, dintre care foarte mulţi erau străini.
Deşi cursele de tauri sunt cele care atrag străinii, festivalul este unul religios, dedicat sfântului Fermin, celebrat de catolici. În ziua de 7 iulie, o replică a statuii sfântului este purtată pe străzi, în compania "Giganţilor", reprezentări imense ale unor regi imaginari ai Europei, Africii, Asiei şi Americii. Începuturi
Sfântul ucis de tauri
Sanfermines este o sărbătoare populară foarte veche, dar cursele cu tauri nu au existat de la început. Începând cu secolul al XIV-lea, la finalul lunii iunie, oraşul găzduia un târg de vite. Ideea unei curse a venit după ce,în repetate rânduri, animalele scăpau din frâie şi stârneau amuzamentul oamenilor de pe străzi.
Chiar şi sfântul Fermin are parte de o legendă legată de tauri. Deşi martirizat la Amiens, se spune că sfântul a murit după ce a fost târât pe străzi de tauri. Întrerupt doar de Războiul Civil
Cu legendele şi realităţile sale, festivalul a supravieţuit în timp. Până în 1591, festivalul era sărbătorit la 25 septembrie. De anul următor, sărbătoarea era mutată în iulie.
Singurul eveniment istoric care a întrerupt festivalul, din 1591 până astăzi, a fost Războiul Civil (1936-1939).