Trupa U2 se numără printre preferinţele primăriei pentru lansarea arenei reconstruite, ceea ce i-a încurajat pe fanii români. Promoterii locali spun că această discuţie nu are, în acest moment, temei.
Recentele declaraţii ale reprezentanţilor primăriei, care au anunţat că Stadionul "Lia Manoliu" din Bucureşti va fi inaugurat, în luna septembrie, "printr-un concert istoric", i-au însufleţit pe cei care mai sperau la un show U2 la Bucureşti.
Până acum, cei mai importanţi promoteri locali eşuaseră să includă România pe harta de turneu a trupei, chiar şi în momentul în care traseul irlandezilor trecea pe aproape, spre Istanbul sau Atena.
Pe lângă problemele legate de găsirea unor sponsori puternici, negocierile pentru România s-au împotmolit de fiecare dată când s-a pus problema unui spaţiu adecvat acestui show.
Dincolo de prestigiul trupei şi de onorariul său (pentru susţinerea căruia, pe lângă o sponsorizare solidă, e de dorit un număr semnificativ de plătitori de bilete), pentru turneul "360 Degree", lansat în 2009 pentru promovarea albumului "No Line on the Horizon", a fost imaginată o scenă cu patru corpuri gigantice în formă de gheare (care a stabilit noi recorduri în materie de mărime şi de costuri pentru o scenă folosită vreodată de o trupă) ce ar putea fi montate numai în mijlocul unui mare stadion, astfel încât ansamblul să poată fi înconjurat de mulţime.
Un turneu european incert
Negocieri pentru trupa U2 au fost demarate de principalii promoteri locali în urmă cu trei ani şi tot de atunci în legătură cu unii s-a spuns că ar fi avansat cu discuţiile.
Acum, când problema arenei a fost rezolvată, agenţii atrag atenţia că irlandezii nu au anunţat încă un turneu european în 2011, trupa urmând - cel puţin din cele spuse până acum - să-şi onoreze doar concertele din America de Nord şi de Sud pe care le-a ratat anul trecut, după accidentarea care l-a ţinut pe Bono două luni departe de scenă.
Nefericitul incident a costat deja trupa câteva sute de milioane de dolari (banii care n-au mai fost încasaţi, pierderi cauzate de faptul că foarte multe concerte din America fuseseră deja vândute, plus costurile - numai o zi de turneu U2 costă 950.000 euro, după cum aprecia un organizator). Este deci posibil ca respectivul circuit să fie extins şi după luna august, când va fi finalizat segmentul american.
"Acum sunt pure speculaţii"
În 2008, U2 a încheiat un contract cu celebra agenţie Live Nation Artists, privind turneele, produsele promoţionale şi promo varea pe site-ul oficial al trupei, U2.com, pentru următorii 12 ani.
Promoterul român Emag!c Entertainment are deja o relaţie privilegiată (şi, potrivit protocolului, un acord de prioritate), cu Live Nations, după ce a organizat la Bucureşti concertul altui artist impresariat de celebra agenţie - Madonna, în august 2009.
Reprezentanţii Emag!c temperează entuziasmul celor care aşteaptă show-ul U2 la Bucureşti, deşi admit că "totul este posibil".
"Trupa U2 are un calendar bine conturat pentru anul 2011, care înseamnă pentru ei un turneu pe cele două continente americane. Toate speculaţiile despre venirea lor în România, care ar însemna prelungirea turneului cu date pe un al treilea continent, sunt - în acest moment - pure speculaţii. Dar lumea showbizului e foarte imprevizibilă, vorba americanilor: «anything can happen»", explică Laura Coroianu, directorul general Emag!c Entertainment.
Primăria vrea un show istoric
Potrivit unor surse municipale, edilul-şef Sorin Oprescu este dispus să dea oricât pentru a organiza un concert istoric pe Stadionul "Lia Manoliu" şi le-a cerut subalternilor, încă din noiembrie 2010, să înceapă să inspecteze piaţa şi să stabilească legăturile cu cei care i-ar putea aduce pe greii muzicii internaţionale la Bucureşti.
Printre cântăreţii doriţi de Oprescu se numără U2, Robbie Williams, Lady Gaga şi s-a vorbit chiar şi despre o formulă insolită, cu Hana Montana. Până în prezent nu s-a bătut nimic în cuie. "În septembrie ştim sigur că va fi un concert. Există discuţii cu un promoter pentru U2. Însă este prematur să spunem că vom reuşi acest lucru. Dacă nu va fi U2, va fi cu siguranţă un band din cele mai bune cinci-şase trupe ale lumii", a explicat directorul Direcţiei de Investiţii din Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Bogdan Hreapcă.
PETIŢIA FANILOR
"Vrem să vină U2 în România"
Primăria Capitalei speră să adune 60.000 de spectatori la "concertul istoric" de inaugurare a stadionului, după cum a precizat chiar edilul-şef al Capitalei.
Pentru a avea bani ca să achite onorariul unei trupe ca U2, municipalitatea se gândeşte să încheie partaneriate publice-private. Intenţia primăriei este motivată, având în vedere că potrivit unor surse din cadrul Primăriei Capitalei, irlandezii ar avea pretenţii financiare ridicate, mai ales că în acea perioadă U2 nu are un calendar programat.
Fanii trupei U2 aşteaptă concertul şi au făcut chiar şi o petiţie intitulată: "Vrem să vină U2 în România". Aceasta a fost semnată deja de peste 7.000 de oameni. Cei care şi-au pus numele pe listă sunt dispuşi să plătească în medie 62 de euro pentru un bilet, potrivit unui sondaj.
Preţul biletelor se va încadra în linia europeană a unui astfel de eveniment, potrivit oficialilor primăriei.