Prețurile alimentelor ar trebui, teoretic, să scadă cu circa 12%, începând de astăzi, iar românii ar trebui să rămână cu mai mulți bani în buzunar. Scăderea TVA-ului de la 24% la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, intră în vigoare de la 1 iunie.
Această măsură, teoretic, ar trebui să aducă alimente mai ieftine cu circa 12% și o creștere a consumului.
Creșterea consumului
Produsele alimentare reprezintă, la nivel național, aproape 40% din totalul cumpărăturilor românilor. Oamenii vor da mai puțini bani pe alimente, dar întrebarea care se pune acum este: ce vor face românii cu banii rămași în plus în buzunar? Îi vor cheltui și vor contribui la relansarea economiei sau vor prefera să economisească și vor pune presiune pe inflația negativă? Familiile cu venituri mici, cel mai probabil, își vor cumpăra alimente mai multe sau de o calitate mai bună, consideră economistul Aurelian Dochia.
„Familiile cu venituri mai mari, în schimb, care au deja suficienți bani pentru mâncare, vor aloca banii rămași pentru alte achiziții, mai importante, sau pentru plata unor datorii”, a declarat pentru EVZ Aurelian Dochia.
Inflația negativă
Astfel, am putea asista la o creștere a vânzărilor de bunuri de folosință îndelungată. O altă tendință care ar putea apărea vor fi creșterea economiilor. Însă, în acest caz, ar putea fi accentuat fenomenul de inflație negativă, ceea ce ar putea crește riscul apariției deflației. Aceasta din urmă se traduce printr-o scădere a prețurilor sub nivelul de profitabilitate pentru companii.
Patronii ar fi obligați, în acest caz, să treacă la reducerea activității și la concedieri.