Turul Frantei, in moarte clinica

Actuala editie a prestigioasei competitii este zguduita de o serie de scandaluri fara precedent, care ameninta insasi existenta turului.

Doi ciclisti depistati pozitiv la testul de dopaj, retragerea detinatorului tricoului galben si un avertisment al Comitetului National Olimpic privind excluderea ciclismului din disciplinele olimpice sunt ingredientele unui cockteil exploziv care ameninta cu disparitia prestigioasa competitie.

Cel mai recent episod al scandalurilor este anuntul privind retragerea detinatorului tricoului galben al turului, danezul Rasmussen. Acesta a parasit competitia dupa ce a s-a dovedit ca si-a mintit echipa in legatura cu locul in care se afla luna trecuta. Ciclistul a fost avertizat in repetate randuri din cauza faptului ca nu a fost gasit pentru efectuarea unor controale antidoping. Reprezentantii echipei Rabobank au precizat ca nu stiu daca vor continua cursa.

Cotidianul Gazzetta dello Sport anunta ca italianul Cristian Moreni, de la echipa Cofidis, este cel de-al doilea sportiv depistat pozitiv la controalele antidoping, dupa Alexandre Vinokurov, liderul echipei Astana. Testul a fost facut imediat dupa victoria din etapa a 13-a a lui  Vinokurov. Acesta a negat, in cadrul unui interviu acordat publicatiei L'Equipe, punand rezultatul testelor pe seama cazaturii din etapa a V-a a Turului Frantei.

Cotidianului France Soir anunta "decesul" competitiei cicliste, "ucisa la 104 ani, de dopaj". Printre autorii textului se numara fondatorul competitiei, Henri Desgrange, si numerosi castigatori din trecut. Publicatia Liberation a barat prima pagina cu textul "Moarte turului", iar cotidianul L'Equipe a titrat "Exclus!", cu referire la eliminarea lui Rasmussen.

Cotidianul francez Liberation a anuntat de altfel ca nu va prezenta clasamentele din Turul Frantei din cauza scandalurilor de dopaj. Publicatia refuza sa publice chiar si "profilul etapei".

Jurnalistii francezi si-au motivat decizia prin faptul ca "afacerile de dopaj care s-au multiplicat distrug valoarea sportiva a probei si nu confera niciun sens ierarhiei de concurenti in afara celei stabilite".

Plaga dopajelor ar putea determina excluderea ciclismului din Jocurile Olimpice, decizie fara precedent. Un membru al Comitelului International Olimpic a precizat ca o hotarare in acest sens ar putea fi luata in cadrul sesiunii CIO de la Copenhaga, din 2009.