Turnul din Pisa, indreptat

Faimosul monument a fost readus la inclinatia din secolul al XIX-lea.

Faimosul turn inclinat din Pisa a fost salvat de la o prabusire lenta, dar sigura, gratie unui amplu proiect de stabilizare, care a costat 30 de milioane de euro.

Turnul, care era pe punctul de a se darama, a fost indreptat cu 45 de centimetri, revenind la pozitia sa din 1838, releva „Daily Telegraph”.

„S-a indreptat chiar un pic mai mult decat ne asteptam, si asta e de mare ajutor”, a declarat profesorul John Burland, singurul britanic din echipa de 14 experti care au lucrat la salvarea monumentului.

Turnul din Pisa, care a inceput sa se incline imediat dupa demararea lucrarilor de constructie, in 1173, a fost inchis in 1990 de teama producerii unei catastrofe.

Decizia a fost luata dupa ce, cu un an inainte, un turn din Pavia s-a prabusit, ucigand patru persoane. Expertii au realizat atunci ca si turnul din Pisa, cu o constructie asemanatoare si asezat pe acelasi tip de sol, s-ar putea darama.

La acea vreme, monumentul, care are 55,7 metri inaltime, prezenta o deviatie la varf de 4,5 metri de la axul vertical. De asemenea, expertii au descoperit ca structura de rezistenta fusese afectata din cauza tensiunilor generate de aceasta deviatie.

La un pas de dezastru Lucrarile de reparare nu au demarat decat noua ani mai tarziu. Dupa analizarea mai multor propuneri, expertii italieni au optat pentru extragerea a 70 de tone de pamant de sub partea nordica a turnului, astfel incat constructia sa se incline in acea directie.

Inainte de a incepe sapaturile, turnul a fost ancorat cu cabluri de otel si contragreutati de plumb de 600 de tone. La un moment dat, cand proiectul era cam pe la jumatate, autoritatile locale s-au declarat ingrijorate de faptul ca greutatile strica estetica zonei si s-a decis indepartarea lor.

Putin a lipsit ca turnul sa se prabuseasca. „Intr-o singura noapte s-a inclinat mai mult decat intr-un an”, a spus Burland. Contragreutatile au fost puse rapid la loc.

„Daca nu l-am fi stabilizat, turnul s-ar fi prabusit candva intre 2030 si 2040”, a spus Salvatore Settis, presedintele comisiei care a supervizat lucrarile.