Turnul care pierde 280.000 de euro luna

Cea mai înaltă clădire din ţară, Tower Center - din Piaţa Victoriei, e pustie de 16 luni din cauza unui litigiu între firma Avrig 35 şi Alpha Bank.

Cea mai înaltă clădire din România, Bucharest Tower Center, cu 22 de etaje şi înaltă de 120 de metri, are, de mai bine de un an, ca locatari doar praful şi liniştea. Clădirea a rămas exact cum au lăsat-o zugravii, cu folii care acoperă marmura şi mocheta, iar singura urmă de activitate e un anunţ lipit pe o uşă de sticlă: „Atenţie, se închid gazele”.

Potrivit calculelor făcute de re pre zentan ţii Tower Center International SRL, la final, după compartimentarea etajelor şi finalizarea amenajărilor interioare, in vestiţia ar ajunge undeva la 60 de milioane de euro.

Uriaşul, construit în apropiere de Piaţa Victoriei, nu a fost niciodată închiriat pentru că, de 16 luni, de când a fost terminat, e mărul discordiei între antreprenor, firma Avrig 35 (prin firma noucreată Tower Center International - TCI) şi asociatul Alpha Bank. Litigiul trenează, nici unul dintre combatanţi nu cedează, astfel că turnul n-a fost scos la închiriat. Astfel, de mai bine de un an, turnul s-a cufundat în întuneric. Primăria îi fierbe la foc mic.

La prima vedere, explicaţia e destul de simplă. Primăria Sectorului 1 nu a făcut recepţia pentru Bucharest Tower Central. Motivul: „Între Tower Center International şi Alpha Bank există un litigiu care să stabilească exact care sunt proprietarii clădirii. Până nu există o soluţie definitivă, nu putem să facem recepţia, am comite un abuz”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alex Ichim.

De partea cealaltă, reprezentanţii TCI spun că problema nu e conflictul cu banca. „Atât noi, cât şi Alpha Bank avem acelaşi scop, de a se face recepţia cât mai repede ca să se poată închiria clădirea”, a declarat reprezentantul Tower International în România, Florin Bratu.

Experţii imobiliari spun că, la ora actuală, preţul minim de închiriat un metru pătrat în zonă este de 20 de euro. Pe fiecare etaj ar fi o suprafaţă utilă de circa 650 mp. Astfel, pierderile lunare minime ar fi de 280.000 de euro.

Un gigant imobiliar în spatele proiectului

În spatele acestui proiect se află grupul Avrig 35, condus de unul dintre cei mai discreţi giganţi imobiliari - Alexander Her gan. Compania a derulat proiecte imo biliare importante, multe dintre acestea fiind vândute după finalizare. Printre cele mai mari enumerăm: complexul comercial Charles de Gaulle Plaza (Bucureşti - vândut în 2006 cu 80 de milioane de euro), Iris Shopping Center (Bucureşti - vândut în 2008 cu 147 mil. euro), Iris Shopping Center Piteşti (tran zacţionată la începutul anului cu 20,94 mil. euro) sau Avrig Bussines Center.

Într-un interviu acordat revistei „Capital”, Hergan declara că regretă faptul că a pierdut oportunitatea de a vinde la timpul potrivit turnul de birouri Bucharest Tower Center din apropierea Pieţei Victoriei, unul dintre cele mai importante proiecte construite de grupul Avrig 35. Potrivit celor de la „Capital”, are peste 80 de firme pe care le controlează prin grupul Avrig 35 şi circa 100 de terenuri în toată ţara.

Punctul de vedere oficial al Alpha Bank nu anunţă o rezolvare prea rapidă a litigiului. Într-un comunicat remis EVZ se menţionează că terenul pe care s-a construit turnul aparţinea băncii, urmând a primi în contul acestuia o cotă-parte din clădire. „Litigiul are ca obiect predarea către Bancă a menţionatei suprafeţe construite, conform clauzelor contractului de vânzare-cumpărare încheiat în anul 2004”, precizează, sec, reprezentanţii băncii. TOPUL URIAŞILOR