Urmașii lui Noe uitaseră ce-i datorau lui Dumnezeu și au căzut din nou în păcat, plini de trufie. Ei s-au gândit să recucerească paradisul pierdut, construind de capul lor un turn care să ajungă la cer.
Din “Facerea”
Iată cum este spusă povestea care vorbește de Turnul Babel în Vechiul Testament: "În vremea aceea era în tot pământul o singură limbă și un singur grai la toți. Purcezând de la răsarit, oamenii au găsit în țara Senaar un șes și au descălecat acolo. Apoi au zis unul către altul: "Haidem să facem cărămizi și să le ardem cu foc!" Și au folosit cărămidă în loc de piatră, iar smoală în loc de var. Și au zis iarăși: "Haidem să ne facem un oraș și un turn al carui vârf să ajungă la cer și să ne facem faimă înainte de a ne împrăștia pe fața a tot pământul!".
Atunci S-a pogorât Domnul să vadă cetatea și turnul pe care-l zideau fiii oamenilor. Și a zis Domnul: "Iată, toți sunt de un neam și o limbă au și iată ce s-au apucat să facă și nu se vor opri de la ceea ce și-au pus în gând să facă. Haidem, dar, să Ne pogorâm și să amestecăm limbile lor, ca să nu se mai înțeleage unul cu altul.
Și i-a împrăștiat Domnul de acolo în tot pământul și au încetat de a mai zidi cetatea și turnul. De aceea s-a numit cetatea aceea Babilon, pentru că acolo a amestecat Domnul limbile a tot pământul și de acolo i-a împrăștiat Domnul pe toată fața pământului." (Facerea 11, 1-9).
De atunci "ca la turnul Babel" este sinonim cu o amestecatură de lucruri sau de idei, o întreprindere sortită eșecului, o reuniune haotică, unde toți vorbesc fără să se poată înțelege. Cuvântul "babel" provine de la akkadianul "bab-ilim", care înseamnă "poarta spre Dumnezeu". De asemenea, "babel" se mai poate traduce prin "confuzie" și "amestecare".
Ce ne transmit tăblițele babiloniene
Mai multe texte babiloniene descriu vremurile biblice. Acestea, scrise cu ajutorul unui alfabet alcătuit din 107 cuneiforme şi inscripţionate pe tăbliţe de piatră, au fost descoperite în colecţia milionarului norvegian Martin Schoyen. Scrierile, datând de peste 2.500 de ani, vorbesc despre fapte de război, tehnici de construire a ziguratelor (structură înaltă în formă de piramidă în Mesopotamia), dar și obiceiurile oamenilor.
O tăbliță conține un discurs al regelui Nabucodonosor al II‑lea, stăpânitorul Babilonului, care, acum 2.500 de ani, a construit un zigurat uriaş în Mesopotamia, dedicat zeului Marduk.
Piramida lui Nabucodonosor
Una dintre ipotezele oamenilor de știință susține că piramida lui Nabucodonosor al II-lea a inspirat pasajul biblic despre Turnul Babel. Regele povesteşte cum a adunat oameni din întreaga lume pentru a construi turnul dedicat lui Marduk şi un altul mai mic în oraşul Borsippa.
„Am adunat oameni din ţările de pretutindeni, am făcut apel la toţi regii care au fost făcuţi stăpâni peste popoarele lumii ocrotite de Marduk. Întâi, am construit structura turnului cu bitum şi cărămidă, iar când l-am terminat, era strălucitor ca Soarele de pe cer", arată inscripţia de pe tăbliţa de piatră, tradusă de profesorul Andrew George, de la Universitatea din Londra.
"Am descoperit în premieră o ilustraţie a Templului contemporană cu regele Nabucodonosor. Lucrările de restaurare şi înălţare a Turnului, reprezentate în gravură, alături de iscripţii şi descrieri, duc la identificarea sigură a Turnului Babel", anunța conducerea Colecţiei Schoyen pe propriul website.
“Operele” lui Nabucodonosor
Considerat distrugătorul Templului lui Solomon în anul 586 înainte de Hristos, Nabucodonosor este cel care i-a trimis pe evrei în robie.Tot el a fost primul rege din Babilon care a cucerit Egiptul şi a construit Grădinile Suspendate, una dintre cele șapte minuni ale Lumii Antice.
Colecția lui Schoyen
Tot în colecția lui Martin Schoyen, o echipă de istorici şi arheologi a descoperit în 2011 cea mai veche imagine a Turnului Babel. Gravată pe o piatră de culoare închisă, imaginea datează din anii 604-562 înainte de Hristos. Colecţia este compusă din 13.717 manuscrise şi inscripţii care acoperă peste 5.000 de ani de istorie a civilizaţiilor.
În cadrul ei se regăsesc fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă, table cu scrieri cuneiforme şi texte budiste recuperate din mâinile talibanilor.
Dimensiunile turnului
Turnul construit în jurul anului 560 î.Hr. de către Nabucodonosor al II-lea era un zigurat de circa 90 metri înălțime. Herodot ne vorbește despre ruinele cu opt etaje ale turnului, iar Diodor și Strabon credeau că era vorba de piramida-mormânt a regelui Belus, întemeietorul Babilonului. Lățimea turnului era tot de 90 metri, iar în el încăpuseră 85 de milioane de cărămizi. S-ar fi numit, de fapt, Etemenanki și era construcția cea mai impozantă a omenirii de după piramida lui Keops din Egipt.
Initial, s-a crezut ca Turnul Babel se afla la Borsippa (Birs Nimrud) sau la Aquarquf, la 30 de kilometri de Bagdad, unde au ramas vestigii impresionante ale ziguratelor. Incertitudinea localizării turnului este normală deoarece a fost dărâmat până la pământ. Ruinele orașului Babilon au fost descoperite, susțin unii arheologi, aproape de Hillah, Babil Governorate, Irak.
Turnul Babel al zilelor noastre
Cladirea Parlamentului Europei din Strasbourg, întruchipează ideea Turnului Babel. Ea este primul sediu al Uniunii Europene. Numită "Louise Weiss", arată ca un turn aparent neterminat. Arhitectura acesteia a fost inspirată de un tablou al lui Brueghel cel Bătrân, din anul 1563, înfățișând Turnul Babel. Uniunea Europeana a creat un afiș, spre a puncta misiunea acesteia în lume.
Cele 12 stele ale UE sunt așezate deasupra Turnului Babel, având drept motto: "Multe limbi, o singură voce".
Turnul Babel apare desenat încă din epoca romană, în picturile murale din Saint-Savin, dar și în mozaicurile Catedralei din Monreale, în Sicilia, la Palatul Dogilor din Veneția și în ansamblul decorativ al unei înăaperi din Vatican, care cuprinde scene din Vechiul Testament.