Turism pe litoral în vremea pandemiei. Ce propun hotelierii

Turiștii vor fi închiși în stațiunile de pe litoral ca pe o navă de croazieră, la intrarea în stațiune li se va lua temperatura corporală, iar salvamarii nu vor mai face respirație gură la gură, găsind alte modalități de a sări în ajutorul celor în pericol de înec.

Sunt propuneri ale asociațiilor hotelierilor de pe litoral, prezentate prefectului de Constanța, George Niculescu, la o intâlnire pe tema posibilelor scenarii de desfășurarea a activităților turistice în vremea pandemiei. Autoritățile locale au vrut să știe cum  vor fi protejați turiștii la mare. Deocamdată nu se știe mare lucru, hotelierii sunt aproape în panică, domnește încă un climat de nesiguranță, neexistând vreo îndrumare din partea guvernului.

"Se aude că administratorul unui hotel, dacă cineva se înbolnăveste, se închide hotelul pe timpul verii, se carantinează toți turiștii etc. Sunt aberații, iar noi nu suntem dispuși să înnfundăm pușcăriile țării”, a declarat Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia.

În sezonul estival, hotelurile, restaurantele, terasele, cluburile și plajele sunt pline până la refuz. Nu se știe cum se va aplica distanțarea socială. Este aproape imposibil.

”Dacă în momentul în care apare un caz într-un hotel și se produce, în lanț, o îmbolnăvire a mai multor zeci de persoane care au interacționat cu acel turist și dacă de aici încolo producem îmbolnăviri în lanț, nu știm știm cine răspunde. Sunt prevederi în Ordonanțele Militare care atrag chiar răspundere penală”, a precizat Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică (FAPT).

Iar Nicolae Bucovală a completat: "Degeaba încercuim noi și facem fel de fel de distanțieri pe plajă, degeaba protejăm dacă nu există Poliția Plajei la ora asta, dacă nu o vor înființa din nou, dacă cei care vând piatră ponce și porumb pe plajă și mai știu eu ce, se plimbă pe zona umedă fără niciun fel de restricții și nu-i testează nimeni".

Singură soluție pe care o întrevăd autoritățile ar fi, potrivit celor discutate la prefectura Constanța, închiderea stațiunilor de pe litoral, așa cum au fost închise unele localități în perioada de carantină.  Cei care vor veni la mare vor trece prin filtre ca la aeroport sau ca intr-un spital. La intrarea în stațiune vor fi poilțiști, jandarmi și cadre medicale care îi vor testa pe turiști.

"Cu teste rapide, sunt mai multe variante în discuție. Vorbim de principiul asemănător vaselor de croazieră, unde toată lumea odată intrată, vasul de croazieră a fost testat, nu mai pleacă, nu mai coboară de pe vasul de croaziera decât după terminarea sejurului... în principiu, teoretic, nu ar avea de unde să ia virusul", a comentat și prefectul de Constanța, George Niculescu.

Un asemenea proiect pare greu de pus în practică pentru că personalul auxiliar, cameriste, barmani, ospătari, nu locuiește în stațiune. Plus că în stațiunile de pe litoral sunt și blocuri de locuințe.

Nici autoritățile sanitare nu par pregătite pentru sezon estival in pandemie. Nu există nici măcar recomandări din partea guvernului, nu se știe care este riscul de contaminare în apa de mare. Chiar și șeful Asociației Salvamarilor și Scafandrilor, Gabriel Bălan, recunoaște că va fi un sezon altfel.

”Primul ajutor acordat de salvamari va fi fără intervenție gură la gură. Avem echipamente speciale de oxigen. Baloane de resuscitare se cheamă. Va fi un an atipic”, a spus Gabriel Bălan.

Având în vedere că, practic, jumătate din sezonul estival este compromis,  hotelierii cer autorităților să le înjumătățească taxele locale, ideal fiind să renunțe, de tot, la ele în acest sezon estival.