Turism educaţional pentru elevi

O agenţie de turism din Iaşi a lansat săptămâna aceasta un proiect inedit, care implică autorităţile locale în promovarea turismului educaţional. Muzeul Literaturii Române, Centrul de Informare Turistică şi Regia Autonomă de Transport Public Iaşi au pregătit pentru grupurile de elevi un pachet atractiv, un tur la patru muzee din oraş, cu transport asigurat cu autocarul, la preţul de 9 lei.

Astfel, profesorii sunt încurajaţi să facă aplicaţii practice la muzeu cu elevii, iar localnicii sunt invitaţi să redescopere împreună cu prichindeii lor spaţiile de cultură ieşene şi să-i aducă la muzeu pe musafirii lor din afara oraşului. Ghizii de la Casa "Pogor", Muzeul Mihail Sadoveanu, Muzeul Mihai Eminescu şi Muzeul Teatrului au fost deja instruiţi cum să-şi adapteze prezentările în funcţie de vârsta elevilor.

Mândrie locală

Noul produs turistic, vizitarea a patru muzee din Iaşi la preţ de trei, cu transport inclus, este destinat numai elevilor. Tururile vor fi organizate la solicitarea cadrelor didactice, în afara orelor de vârf, în special în intervalul 9.00 – 14.00, când autocarele RATP sunt disponibile, iar traficul în oraş este mai redus. Înainte de lansarea proiectului, copiii din şcoli cheltuiau 10 lei pe bilete la cele patru muzee, în plus mai plăteau şi transportul.

"Promoterii acestui proiect sunt copiii, care după ce vor vizita muzeele îşi vor aduce aici şi părinţii. Foarte mulţi ieşeni cu vârste cuprinse între 35-50 de ani nu au mai intrat de mult timp într-un muzeu. Ceea ce îmi doresc mai mult e ca ieşenii să redescopere sentimentul de mândrie locală. Îşi vor da seama că atunci când le vin prieteni în oraş pot face şi altceva decât să îi ducă la un restaurant, pot să le arate muzeele", explică Anca Zota, şeful Centrului de Informare Turistică din cadrul Primăriei Iaşi.

Proiect nou

Turul pe la muzee îi va ajuta pe copii să aprofundeze lecţiile de la clasă despre marii scriitori şi poeţi ale căror opere le studiază. Astfel muzeul poate fi folosit ca resursă de predare şi învăţare.

"Mediile şcolare aveau nevoie de o astfel de iniţiativă. Vizitarea muzeelor reprezintă pentru elevi o experienţă culturală care va permite configurarea unui profil spiritual aşa cum ne dorim pentru elevii noştrii", a declarat Claudia Ciobanu, profesor la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

În curând, Muzeul Literaturii Române (MLR) din Iaşi, care are sediul în Casa "Pogor", va demara şi un proiect adiacent, destinat tot elevilor ieşeni. "Vom selecta copii din şcoli care vor juca rolul de ghizi prin muzeu, vor realiza mici scenete de teatru adaptate în funcţie de încăperea din casa memorială în care îi vor conduce pe vizitatori. Îl vom avea spre exemplu pe micuţul Vasile Pogor care îşi va prezenta casa sau pe Veronica Micle care poartă un dialog cu Mihai Eminescu", a declarat Anca Buzea, şef serviciu Muzee din cadrul MLR Iaşi.