Turism de parlamentar: magneţi, un Marlboro, nişte cămile mici

Ce fac aleşii când nu stau şi votează legi? Onorează diverse conferinţe sau simpozioane prin capitalele lumii. EVZ vă prezintă impresiile de călătorie ale deputaţilor şi senatorilor.

Qatar, Tunisia, Croaţia, Cipru, Suedia. Nu sunt destinaţii turistice, ci locuri în care parlamentarii au fost în interes de serviciu. Unora nici nu le-a plăcut. Spun că au văzut locuri mai spectaculoase. Alţii au reuşit să vadă şi obiective turistice.

Înapoi, în bagaje, îşi aduc şi suveniruri: magneţi pentru frigider, brelocuri, parfumuri, ciocolată sau "nişte cămile mici".

În luna octombrie, pentru deplasările externe ale aleşilor, Camera Deputaţilor a scos din buzunar peste 280.000 de lei, aproximativ 65.000 de euro, iar Senatul aproape 45.000 de euro.

“Nimic spectaculos(...) 80% din qatarezi sunt miliardari"

Pe lângă deplasările obişnuite, la Bruxelles sau la Strasbourg, parlamentarii au făcut vizite şi în ţări precum Qatar.

Deputatul PSD Ciprian Luca, alături de colegul său senator, Cozmin Nicula, au fost trei zile la Doha, capital Qatarului, costul deplasării celor doi fiind de 16.000 de lei. În perioada 9 – 12 octombrie la Doha, au avut loc lucrările Comisiei Mondiale de etică a cunoştinţelor ştiinţifice şi a tehnologiilor a UNESCO. La întoarcere, cei doi parlamentari şi-au postat pe site-ul instituţiei raportul: "La masa rotundă s-au prezentat opinii şi s-au creionat soluţii privind viitorul în domeniul ştiinţei şi tehnologiei şi abordarea din punct de vedere etic a problemelor ce pot decurge din dezvoltarea tehnologică fără control".

Lui Ciprian Luca i s-au părut interesante discuţiile, şi i-a plăcut că "fiecare îşi spune problemele", dar nu a văzut nimic spectaculos în Qatar. "Zona este aridă (…) Din cele două milioane de locuitori, 400.000 sunt qatarezi, iar din aceştia 80% sunt miliardari", a mai spus Luca.

Întrebat dacă şi-a luat vreun suvenir, Luca a povestit că a fost în singurul bazar, aflat lângă aeroport, unde erau diverse lucruri cum ar fi "şaluri din acelea care se pun pe ochi, cămile din alea mici, cămiluţe". "Nu este o ţară spectaculoasă de vizitat", a concluzionat Ciprian Luca.

“Un pachet de Marlboro"

Nici colegul său de la Senat nu s-a întors impresionat. "N-am apucat să văd mare lucru, nu ai ce să vizitezi. Este un oraş în continuă dezvoltare. Era foarte cald. (…) Ei nu au noţiunea de pieton. Toată lumea circulă cu maşina. Nu aveau trotuare", a spus Cozmin Nicula, care spune că s-a întors din Doha cu "un pachet de Marlboro, şi ăla greu găsit".

Tot în octombrie, la Dubrovnik, Croaţia, s-au desfăşurat lucrările Reuniunii de toamnă a Adunării Parlamentare a OSCE. Au participat peste 200 de parlamentari din 56 de state membre. Nu au lipsit nici aleşii noştri.

Fiind un eveniment important, ţara gazdă a organizat şi un program turisitic. "Am vizitat centrul istoric al oraşului (…) Ţărmul Adriaticii este superb (…) Din alte puncte de vedere mi s-a părut că este mai multă linişte. Fiind o ţară turistică, nivelul de trai este mai ridicat, este o altă atmosferă. Vorbesc din perspectiva celui care vizitează, acum, or fi şi acolo oameni care au probleme cu plata facturilor (...) Era octombrie şi era plin de turişti", ne-a declarat deputatul PSD, Rodica Nassar, care şi-a luat din Dubrovnik suveniruri, "lucruri obişnuite, brelocuri, suporturi de pahare".

Din aceeaşi delegaţie a făcut parte şi deputatul Miron Ignat (minorităţi). Acesta a mai fost în aceaşi lună şi în Finlanda. Întrebat în legătură cu deplasarea la Helsinki pentru "lucrările Conferinţei Internaţionale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei", răspunsul deputatuluiIgnat a fost scurt: "Aşa, şi? Au fost conferinţe toată ziua. Şi, vă rog, sănătate şi la revedere!". În schimb, pe site-ul Camerei Deputaţilor a raportat că, la Helsinki, a prezentat "o amplă intervenţie în acord cu viziunea BOR în problema dezbătută".

Cipru, neinteresant

La Limassol, în Cipru, în perioada 13-14 octombrie s-au desfăşurat lucrările Forumului pentru viitorul Democraţiei . O ţară pe care deputatul PDL, Dan Zătreanu, nu l-a impresionat. "Am fost în locaţii mai interesante. Eu am colindat aproape toată lumea pe cont propriu", s-a lăudat Zătreanu, care nu şi-a cumpărat nimic din Limassol, dar şi-a luat "din duty-free un parfum şi ciocolată".

Senatorul PSD, Doina Silistru a participat, în calitate de observator, la primele alegeri libere, organizate în Tunisia. Ea a fost surprinsă de numărul mare de oameni care s-au prezentat la vot, de liniştea şi ordinea în care aceştia au stat la rând. Şi nu au fost acuzaţii de fraudă. Timp de plimbare nu prea a avut. "Într-una din după-amieze am fost la o plimbare însoţită de un reprezentant al Ambasadei. (…) Aşa, din maşină nu mi s-a părut plăcut", a spus Silistru, care şi-a cumpărat un magnet de frigider cu Tunisia. Suedia.

O altă destinaţie pentru o delegaţie condusă de deputatul liberal Victor Paul Dobre, costul deplasării fiind de 18.5551 lei. "Întrevederile avute la parlamentul suedez au oferit interlocutorilor români şi suedezi prilejul de a pune în evidenţă traiectoria ascendentă pe care s-au înscris relaţiile parlamentare bilaterale dezvoltate de-a lungul timpului între cele două foruri legislative", se arată în informarea depusă pe site-ul Camerei. Timp liber sau un program special nu au avut, susţine Paul Dobre, pe care nu l-a tentat nimic de la suedezi. "Şi pantofii mi-i cumpără nevastă-mea", a spus, râzând, acesta. "Ei nu au noţiunea de pieton, toată lumea circulă cu maşina. Nu aveau trotuare.“ COZMIN NICULA, senator PSD

DESTINAȚII. Croația, țărmul Mării Adriatice AP PHOTO

Citiţi şi:

  • Cea mai scumpă deplasare parlamentară externă: Cristian Diaconescu în SUA, 7.000 de dolari