Turcia șantajează Europa pentru a obține eliminarea vizelor

Turcia șantajează Europa pentru a obține eliminarea vizelor

UE ar trebui să ofere Turciei dreptul de a călători fără vize începând din octombrie sau acordul privind migranții, care presupune ca Turcia să frâneze afluxul de migranți ilegali către Europa, ar trebui abandonat, consideră ministrul de Externe turc

Întrebat dacă sutele de mii de refugiaţi din Turcia se vor îndrepta către Europa, dacă nu sunt ridicate vizele pentru cetăţenii turci începând din octom brie, Mevlut Cavusoglu a răspuns: „Nu vreau să vorbesc despre cel mai prost scenariu - discuţiile cu UE continuă, dar este clar că fie aplicăm toate tratatele în același timp, fie renunțăm la toate”.

„Noua Turcie”

Planul a fost amânat din cauza represaliilor declanşate de autorităţile de la Ankara după tentativa de lovitură de stat, din 15 iulie. Mai mult de 23.000 de oameni au fost arestați și 82.000 demiși sau suspendați din funcție, fiind acuzați că au conspirat alături de clericul Fethullah Gulen din SUA, pentru a pune la cale puciul. Gulen respinge acuzațiile și spune că este nevinovat, iar săptămâna trecută a cerut o anchetă internațională în cazul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noua Turcie”, de după lovitura de stat, are relații mai reci cu UE, iar declarațiile ministrului de Externe, Mevlut Cavusoglu, care acuză blocul comunitar de sentimente anti- Turcia și anti-Erdogan, pun gaz pe foc.

Războiul declarațiilor dintre oficialii europeni și cei turci a avut loc și după ce autoritățile de la Ankara au adus în discuție reintroducerea pedepsei cu moartea.

Statistici îngrijorătoare

Turcia nu a îndeplinit mai multe din cele 72 de condiții, precum schimbarea legislației antiteroriste, așa că acordul încheiat în martie, de stopare a imigrației spre UE, este în pericol.

Mai mult de 257.000 de imigranți au intrat în Europa, pe mare, de la începutul acestui an, iar alți 3.000 au murit conform Organizației Internaționale pentru Migrație. După lovitura de stat din Turcia, 1.170 de refugiați au trecut în două săptămâni, din Turcia în insulele grecești, comparativ cu 560 în 15 zile anterioare puciului. Iar în prezent sunt blocați în Grecia circa 57.000 de imigranți.

Recent, Turcia a avut o dispută diplomatică cu Austria și Suedia, care acuză țara că vrea să permită relațiile sexuale cu copiii. Curtea Constituțională a eliminat din Codul Penal articolul care definea actele sexuale cu copii ca fiind abuzuri și a precizat că, mai degrabă, cazurile trebuie judecate individual, pentru un echilibru între infracțiuni și sancțiuni.

Criticile austriecilor și ale suedezilor, pe acest subiect, reflectă „rasismul și trendul anti-Islam și anti-Turcia” din Europa, consideră, însă ministrul turc de Externe. Cel mai mare critic al Turciei din UE este, acum, Austria, care a spus că negocierile de aderare ar trebui stopate.

Bulgarii construiesc zid la graniță

Autoritățile bulgare și-au exprimat îngrijorarea față de închiderea graniței dintre Macedonia și Grecia, ceea ce ar putea determina imigranții să intre în UE, în masă, prin Bulgaria, dacă Recep Erdogan își va pune în aplicare amenințările. Provocarea, a spus premierul bulgar Boiko Borisov, „nu este doar să păstrăm deschise canalele de comunicație cu Ankara, dar și să ne asigurăm că Turcia nu va permite libera trecere a refugiaților în Bulgaria”, a spus el. Prin urmare, bulgarii au decis accelerarea construcției zidului de la granița cu Turcia și Grecia, pe o lungime de 32 de km, cu o înâlțime de 4 metri.