Forţele armate turce, susţinute de avioane de luptă şi elicoptere, au lansat joi seară o incursiune surpriză peste graniţă, în Irak, pentru a combate gherilele din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Surse militare, citate de postul de televiziune NTV, au precizat că numărul soldaţilor desfăşuraţi în Irak este de 10.000, dar reprezentanţii PKK şi ofiţerii americani de la Bagdad au declarat că doar câteva sute de militari au trecut graniţa. Scopul declarat al incursiunii din Irak este eradicarea bazelor PKK, folosite de militanţii kurzi în scopul lansării de atacuri pe teritoriul Turciei.
Preşedintele american, George W. Bush, a fost anunţat în avans, de către premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, de iminenţa operaţiunii. Mişcarea Turciei nu a fost însă primită cu bucurie de aliaţii occidentali, care se tem de o destabilizare a regiunii kurde, singura stabilă din Irak. Departamentul american de Stat a recunoscut că vestea nu este „una dintre cele mai bune“, iar reprezentantul UE pentru politică externă, Javier Solana, a apreciat că „acţiunea Turciei nu este cel mai bun răspuns“ (la ameninţarea kurdă - n.r.).
În Irak, unde analiştii se temeau chiar de eventuale ciocniri între militarii turci şi forţele de securitate ale guvernului regional kurd, acuzate de Ankara că sprijină militanţii PKK, situaţia era ieri destul de incertă. Oficialii kurzi au precizat că nu au văzut semnele unei incursiuni majore peste graniţă. Singura confirmare a venit din partea preşedintelui irakian, Jalal Talabani, informat de Erdogan în legătură cu operaţiunea, după ce aceasta începuse.