Turcia - drumul spre UE fara profesor

Ankara va continua reformele pentru integrare fara asistenta Bruxelles-ului, pe baza "propriilor prioritati".

Turcia, stat candidat la intrarea in Uniunea Europeana (UE) al carui proces de negociere este suspendat partial din luna decembrie, are o „noua strategie” in relatia cu UE - Ankara va continua reformele pentru aderare, fara a mai tine cont de calendarul integrarii, stabilit pana acum la Bruxelles. 

Ali Babacan, ministrul economiei si in acelasi timp negociatorul-sef al Turciei cu UE, a anuntat ca tara sa a optat pentru continuarea pregatirilor de integrare in toate capitolele de negociere, chiar daca Bruxelles-ul a pus piciorul pe frana in procesul de aderare a primei tari majoritar musulmane devenita candidata la intrarea in blocul comunitar.

Ankara, a aratat Babacan, va prezenta pana in aprilie un calendar al reformelor ce vor fi realizate intre 2007-2013, pe baza „propriilor prioritati si termene-limita”, fara a mai tine cont de calendarul si cadrul de negocieri stabilit de Comisia UE. „Nu ne putem lasa copiii sa bea lapte cu bacterii numai din cauza problemei cipriote”, a afirmat Babacan, explicand, la Bruxelles, decizia de a face reforme in ciuda blocarii procesului de negocieri in paienjenisul conflictului secesionist din insula mediteraneeana. 

Problema cipriota, doar „o scuza”

Potrivit EUObserver.com si Euractiv.com, foaia de parcurs a reformelor va constitui raspunsul formal al Turciei la decizia Consiliului European din decembrie, cand sefii de stat si de guvern din UE au hotarat inghetarea tratativelor in cazul a opt din cele 35 de capitole de negociere. Decizia liderilor europeni a venit ca raspuns la refuzul Turciei de a respecta Protocolul de la Ankara, prin care guvernul turc se angajase sa permita accesul pe teritoriul sau al navelor aflate sub pavilionul guvernului recunoscut international de la Nicosia.

„Aceasta hotarare a fost primita de cetatenii Turciei cu un sentiment puternic de frustrare si dezamagire - sentimentul de a fi un nedorit”, a spus Babacan. El a tinut sa sublinieze ca problema cipriota a constituit numai „o scuza” pentru suspendarea tratativelor, fapt care arata ca „procesul de negocieri va fi puternic influentat de climatul politic si de considerentele interne (din tarile membre - n.r.)”.

ISTORIE

Cipru - 23 de ani de conflict

Ciprul este divizat pe axa est-vest din iulie 1974, cand Ankara a invadat militar partea de nord a insulei, ca reactie la o lovitura de stat, orchestrata de Regimul Coloneilor, junta militara care conducea atunci Grecia. Insula este divizata si azi intre sudul recunoscut la nivel diplomatic si Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), entitate izolata international, recunoscuta si sustinuta numai de Ankara. In 2004, sudul a aderat singur la UE, dupa ce locuitorii sai au respins prin referendum un plan ONU privind reunificarea inaintea integrarii. In prezent, Nicosia se opune scoaterii RTCN din izolarea internationala, dar si aderarii Turciei la UE.