Tunurile lui Chirieac

Firma lui Bogdan Chirieac, fost redactor-sef si actual senior editor al cotidianului "Gandul", a primit fara licitatie zeci de milioane de euro. Grosul a fost furnizat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

24 de milioane de euro. Atat cantareste legatura dintre serviciul special de securitate al comunicatiilor guvernamentale si un jurnalist influent, sef la „crucisatorul” presei romanesti.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) face parte din sistemul national de aparare, fiind o structura militara organizata dupa rigorile unui serviciu secret. STS coordoneaza telecomunicatiile speciale pentru autoritatile publice din Romania: guvern, parlament, presedintie, Curtea Constitutionala, autoritatea judecatoreasca, administratia publica locala si centrala etc.

Bogdan Chirieac a moderat emisiunea „Pro Vest”, difuzata de Pro TV.  In paralel, a fost redactor-sef adjunct la cotidianul „Adevarul”, pana in primavara lui 2005, cand a fondat ziarul „Gandul” impreuna cu Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa, si cu alti colegi. A fost redactor-sef la „Gandul”, iar in iulie a.c. a devenit senior editor. In calitate de analist politic, Chirieac este invitat frecvent in emisiunile postului Realitatea TV.

Ziaristul Bogdan Chirieac face afaceri de anvergura cu STS. Tranzactiile se deruleaza prin firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL (CSR), in care jurnalistul este asociat. CSR are sediul in Bucuresti (Piata Presei Libere, nr. 1) si este distribuitor autorizat in Romania al echipamentelor de radiocomunicatii produse de grupul american Motorola.

In 2006 si 2007, STS a incheiat opt contracte cu CSR in valoare totala de aproape 24 de milioane de euro. Cinci dintre aceste contracte s-au parafat dupa ce serviciul special a consultat doar o singura oferta: a firmei lui Chirieac. Desi STS putea sa negocieze direct cu Motorola Israel Ltd (divizia regionala de vanzari a holdingului american), nu a facut-o, platind, astfel, din banii publici adaosul comercial cu care CSR furnizeaza aceleasi echipamente.

Din momentul intrarii lui Bogdan Chirieac in sereleul bucurestean, biznisurile cu statul au curs pe banda rulanta. In conturile societatii au intrat alte milioane de euro, bani proveniti din contracte cu Aeroportul „Henry Coanda” din Otopeni, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Regia Autonoma ROMATSA sau Compania Nationala a Huilei.

STS A CONSULTAT DOAR O OFERTA

Drumul de la influenta la afaceri cu statul Seria de contracte incheiate de STS in 2006 si 2007 a vizat achizitia de echipamente TETRA (Terrestrial Trunked Radio). Asa se numeste sistemul digital de comunicatii radio mobile si de date, eficient in regim de urgenta si introdus in Romania in 2000. In ultimii doi ani, infrastructura prin care STS asigura comunicatiile securizate ale institutiilor a inceput sa se dezvolte rapid. De altfel, „extinderea retelelor TETRA in aria de competenta” este una dintre prioritatile serviciului special, sustine raportul de activitate al STS pe 2006.

In acest context, firma in care e bagat Bogdan Chirieac a stiut exact ce are de facut. Contractele CSR cu serviciul special „sunt legate de dezvoltarea sistemului de radiocomunicatii digitale TETRA - STS, (...) parte integranta a platformei comune TETRA, care reprezinta o retea nationala de radiocomunicatii mobile conforma cu standardul european si a carei realizare a fost aprobata de Consiliul Superior de Aparare a Tarii (CSAT)”, a explicat STS pentru „Evenimentul zilei”.

Dintre cele opt contracte incredintate de STS catre CSR, trei se detaseaza prin sumele incasate de firma: 7,2 milioane euro (atribuit pe 29 august a.c.), 9,4 milioane de euro (atribuit pe 14 decembrie 2006) si 3,8 milioane euro (atribuit pe 31 august 2006). Acestea au fost semnate dupa ce serviciul special a analizat exclusiv oferta sereleului CSR. Obiectul lor: livrarea echipamentelor de extindere a acoperirii radioelectrice „Dimetra”.

„Dimetra IP” este o tehnologie TETRA recenta si functioneaza pe baza de Internet Protocol, utilizand sisteme sofisticate de securitate.

Cele trei contracte obtinute de CSR, fara licitatie, valoreaza impreuna peste 20 de milioane de euro. In rest, prestatiile firmei pentru STS se rezuma la mentenanta si furnizare de terminale radio. Adica, alte cinci tranzactii, totalizand aproape 4 milioane de euro. Aceeasi reteta s-a aplicat si pentru doua dintre „deal-urile” mai mici: STS a consultat numai oferta CSR. Jurnalistul Bogdan Chirieac se eschiveaza: „Eu sunt actionar minoritar in CSR. Nu ma implic in management si, in general, in activitatile firmei”.

Batrana si telecomunicatiile

La prima vedere, actionariatul CSR arata bizar. In acte, doua batrane sunt patroanele companiei care face afaceri de zeci de milioane de euro in sfera sigurantei nationale. Una dintre ele se numeste Elvira Gheorghiu, are 76 de ani, locuieste intr-un bloc din cartierul bucurestean Drumul Taberei si detine 66% din participatiile firmei. Cealalta este Doina Chirieac, mama ziaristului de la „Gandul”. La cei 68 de ani ai sai, femeia figureaza cu 34% din CSR, dupa ce a preluat procentul fiului sau, Bogdan Chirieac, in ianuarie 2007.

Motivatia lui Chirieac suna astfel: „Am fost inlocuit de mama mea fiindca am auzit ca exista posibilitatea ca telefonul meu sa fie ascultat si posta electronica interceptata de institutiile abilitate. Fara mandat. Este firesc, in conditiile in care CSR are activitati in comunicatii care tin de securitatea nationala. Firma are certificatul ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat). Pe care eu, personal, nu l-am cerut. Astfel, mama mea a intrat in firma, dar, dupa cum vedeti, eu imi asum actionariatul”. Senior editorul de la „Gandul” a adaugat: „Motorola a insistat ca eu sa apar in societate, pentru ca o companie de talia ei nu s-ar fi asociat cu oricine, avea nevoie de o garantie”.

Soacra fondatorului Elvira Gheorghiu, asociata cu Chirieac in CSR, e zgarcita la vorbe. Inainte de a tranti telefonul fix in furca, ne-a spus: „Nu pot sa va spun nimic despre contractele firmei, decat prin avocatul meu”. EVZ a aflat ca Elvira Gheorghiu este soacra unui anume Stefan Calin. Acesta a participat la fondarea CSR, in 1994, alaturi de alti patru afaceristi. Doi dintre ei, Cristian Pamfilie si Cristian Gorgescu, au fost consilieri la Misiunile Comerciale ale Romaniei din Japonia, Australia, Singapore, Thailanda si, respectiv, Filipine. Chiar daca posturile diplomatice comerciale servesc, deseori, ca acoperire pentru ofiterii de informatii, Pamfilie si Georgescu activeaza in afaceri si pretind ca „au legaturi stranse cu cercurile guvernamentale”. Ei au propria firma de telecomunicatii (Rokura SRL) la care, initial, a lucrat si Stefan Calin.

Dupa ce au infiintat CSR, fondatorii s-au certat pentru ca societatea mergea prost, iar Stefan Calin le-a cumparat participatiile. In perioada august 2004-octombrie 2005, Petrisor Peiu a administrat CSR. Fost consilier al premierilor Radu Vasile si Adrian Nastase, Peiu ne-a declarat: „Sistemul TETRA nu este produs doar de Motorola, ci si de Nokia si de un grup elvetian. Producatorii de TETRA asigura operabilitatea, interconectarea. STS a dus TETRA in mai multe judete si banuiesc ca au extins reteaua. Cred ca s-a exagerat. E prea mult sa folosesti TETRA la inundatii sau mai stiu eu ce... E clar ca acolo nu te spioneaza rusii sau americanii”. Pe ultima suta de metri a regimului PSD, Petrisor Peiu a fost vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine.

Intra Chirieac, iese banul

CSR a functionat modest pana in 2004, cand Bogdan Chirieac s-a implicat in societate. Daca in 2002 si 2003, profitul firmei a scazut de la cinci la doua miliarde de lei vechi, in 2004 creste brusc la 16,6 miliarde de lei vechi (cca. 500.000 euro). Tot in acel an, CSR a fost certificata de Motorola Israel Ltd din Tel Aviv (subsidiara a corporatiei Motorola Inc - SUA) ca distribuitor autorizat in Romania.

Chirieac isi asuma reusita sereleului din Bucuresti: „Sa spunem ca relatiile mele excelente in Statele Unite si in Israel au contat in certificarea firmei ca distribuitor Motorola”. Totusi, jurnalistul a intrat, efectiv, in scriptele companiei abia in mai 2005. „Da, am colaborat de atunci cu aceasta firma, inainte sa intru, oficial, in actionariat”, ne-a lamurit el.

2005 a fost un an prolific pentru CSR: cu Chirieac prins in schema sa (34a), profitul a crescut la 1,7 milioane euro. In 2006, cifra de afaceri a CSR atinge23,4 milioane euro, iar profitul se tripleaza fara drept de apel: 5,1 milioane euro.

DESPRE INDEPENDENTA

„Fara debalansare”

Cristian Tudor Popescu,directorul cotidianului „Gandul” a declarat ca nu este la curent cu activitatile lui Bogdan Chirieac in afara ziarului. In ceea ce priveste posibila interferenta a afacerilor lui Chirieac cu jurnalismul, C.T.P. a declarat: „Eu nu am observat nicio debalansare a vreunui material intr-o directie sau alta, mai ales ales ca Chirieac e comentator pe politica externa”.

„Codul Deontologic al jurnalistului” adoptat de CRP recomanda ca, pentru a evita conflictele de interese, ziaristul sa nu fie politician sau ofiter de informatii. Daca ar fi trecuta si calitatea de om de afaceri, considera CT Popescu, ar fi „o incalcare a libertatii de tip capitalist”. (Alexandru Bala)

PRIN INTERMEDIAR STS a fortat „a doua mana” Colonelul Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS, a relatat pentru EVZ: „S-a contactat firma furnizoare, Motorola Israel Ltd, careia i s-a comunicat intentia STS de a extinde aria si gama de servicii de comunicatii, in conformitate cu evolutia tehnologiei TETRA. Raspunsul a indicat doua directii. Prima: prin contract direct cu furnizorul (Motorola Israel Ltd), avand ca obiect elementele critice ale infrastructurii (controller, echipamente de comutatie, subsisteme de management si de operare etc.).

A doua: prin contract cu unicul distribuitor roman autorizat in domeniul sistemelor TETRA guvernamentale - firma CSR (in vederea furnizarii de celule TETRA). Aceasta solutie a fost completata cu solicitarea documentelor care sa ateste unicitatea distribuitorului respectiv (...) si a fost aplicata respectand prevederile legale din domeniul achizitiilor publice”.

In realitate, situatia nu a fost chiar asa. Potrivit documentelor de corespondenta dintre STS si stafful Motorola Israel Ltd, obtinute de EVZ, serviciul special a cerut in mod expres sa fie directionat catre distribuitorul din Romania. Doua adrese semnate de Dan Lazarean, seful Diviziei Radio din cadrul STS, insista pe ideea existentei intermediarului de la noi, desi exista precedentul unui contract incheiat de STS direct cu firma-mama (2,9 milioane de euro).

In fine, Motorola indica distribuitorul CSR si documentele aferente de autorizare, iar contractele incep sa prinda aripi. Cu adaosul comercial al firmei lui Chirieac inclus in pretul lor. Colonelul Fulea a precizat ca STS verifica, de fapt, daca Motorola si-a mentinut distribuitorul.

BANI PUBLICI

Alte contracte de 2 milioane euro Aeroportul International „Henry Coanda” din Otopeni este alt client important al CSR. In august a.c., firma lui Bogdan Chirieac a primit un contract 780.000 de euro. Criteriul de atribuire: o singura oferta.

Statul a mai cotizat la CSR peste un million de euro prin Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Romatsa (servicii aeriene), Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului, SPP si Hidroelectrica. Chirieac e optimist: „Firma noastra a derulat un contract in Irak. Speram sa incheiem unul important si in Germania”.