Tun de 20 de milioane de euro la Loterie

Controlul efectuat de Curtea de Conturi a descoperit nereguli "fără număr" la C.N. Loteria Naţională. Prejudiciul depăşeşte 86 de milioane de lei.

Curtea de Conturi a descoperit grave nereguli la Compania Naţională "Loteria Română" (CNLR) în privinţa cheltuirii banilor publici. Inspectorii Curţii au găsit contracte încheiate nelegal, caiete de sarcini "aranjate", plăţi nejustificate către case de avocatură, maşini cumpărate la suprapreţ şi altele asemenea. Prejudiciul calculat de inspectorii de conturi se ridică la suma de 86 milioane de lei, fără TVA , adică peste 20 de milioane de euro. 25 de milioane de lei, aruncaţi pe cartele telefonice

Una dintre afacerile proaste, dar bănoase, făcute de conducerea Loteriei, a fost cu un SRL din Focşani, SC Form Trade, cu care CNLR a încheiat, în 2008, un contract de distribuţie de cartele telefonice (Orange, Vodafone şi Cosmote).

Potrivit contractului, cartelele urmau să fie vândute la agenţiile Loteriei. Contractul a fost modificat, însă, de către o persoană proaspăt angajată în instituţie, care a renunţat, în numele Loteriei, la cartelele de telefonie mobilă, cumpărând, în schimb, cartele Pelegrin - utile pentru reducerea tarifelor la convorbirile în străinătate.

Acesta nu a fost însă singurul favor făcut sereleului din Focşani. Iniţial, contractul prevedea că Loteria trebuia să achite contravaloarea cartelelor pe măsură ce erau comercializate. Pentru că erau slabe speranţe de vânzare a cartelelor "Pelegrin", Loteria a achitat, în avans, 25 de milioane de lei pentru cartele, pe care le-a oferit apoi ca bonusuri la câştigurile de la jocuile Loto.

Curtea de Conturi a calculat un prejudiciu, în acest caz, de 25 de milioane de lei.

Contract de pază, prejudiciu de 10 milioane de euro

O altă "învârteală" a conducerii Loteriei s-a făcut cu serviciile de pază şi securitate. În luna martie 2010, CNLR a semnat un contract de securitate, monitorizare şi intervenţie, pentru cele peste 1.000 de agenţii ale sale din ţară, cu firma de pază Shelter Security SRL.

Ulterior, aceasta a subcontractat contractul către alte firme de pază, iar Loteria a ajuns să plătească tarife cu 50% mai mari decât cele practicate pe piaţă.

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că licitaţia ar fi fost "dedicată" pentru Shelter Security, prin impunerea de criterii restrictive în caietul de sarcini. Nici aşa, oferta Shelter Security nu a fost conformă cu documentaţia de atribuire , se remarcă în raportul încheiat de controlorii Curţii de Conturi.

Prejudiciul calculat pentru acest caz depăşeşte binişor 10 milioane de euro (44.143.657 lei), fără TVA.

3,5 milioane de euro, cheltuiţi ilegal pe avocaţi

La fel ca multe alte instituţii de stat din România, Loteria a cheltuit milioane de euro cu plata unei firme de avocatură, deşi avea o grămadă de angajaţi în departamentul juridic. Directorul general al Loteriei, Gheorghe Benea, a încheiat, în anul 2009, un contract de asistenţă şi reprezentare juridică cu Casa de Avocatură "Raţiu&Raţiu", estimat la 2 milioane de euro, despre care Curtea de Conturi arată că ar fi produs un prejudiciu de 12 milioane de lei în contul Loteriei.

Paguba ar proveni dintr-un contract privind situaţia juridică a spaţiilor neintabulate deţinute de Loterie (10 milioane de lei), alţi 1,1 milioane de lei fiind cheltuiţi prin acordarea de asistenţă pentru servicii de achiziţii de către SCA "Raţiu&Raţiu", deşi în cadrul Loteriei funcţionează un departament specializat în acest domeniu.

750.000 de euro, risipiţi pe achiziţiile de maşini

Colac peste pupăză, Loteria a mai plătit 622.000 de lei pentru servicii de consultanţă judiciară, contractul semnat cu "Raţiu&Raţiu" fiind "doar" pentru servicii de asistenţă şi reprezentare juridică. Raportul Curţii de Conturi a identificat posibile nereguli şi în privinţa achiziţionării, în 2010, a 182 de maşini în sistem buy-back, pentru care a plătit 13 milioane lei. Inspectorii de conturi susţin că, şi în acest caz, s-ar fi produs un prejudiciu de 3,2 milioane lei, prin faptul că furnizorul "Rădăcini Motors" a cerut preţuri mai mari chiar şi decât cele pe care le practica în mod obişnuit.

Directorul de vânzări al Rădăcini Motors, Nicu Sorescu, ne-a spus că inspectorii Curţii de Conturi nu au specificat că în preţ erau incluse asigurarea CASCO pe o perioadă de un an şi revizii tehnice gratuite pentru trei ani, preţul în această situaţie fiind unul favorabil pentru Loterie.

Curtea de Conturi a mai descoperit că directorii executivi din centrala Loteriei au încasat, necuvenit, 1,2 milioane de lei şi că s-au decontat ilegal 22.600 lei pentru plata carburanţilor consumaţi de maşinile folosite de directori în interes personal (transport de la sediu la domiciliul acestora).

Evaziune la "păcănele"

Loteria a mai fost acuzată, într-un raport ANAF, că ar fi botezat automatele de jocuri electronice ("păcănele") drept videoloterie, pentru a face evaziune fiscală. Dacă ar fi recunoscut că maşinile de joc nu erau nicidecum de tip videoloterie, ci "slot machine", Loteria ar fi trebuit să plătească taxe de ordinul sutelor de milioane de euro, în condiţiile legii, susţin inspectorii ANAF.

DENUNŢ

Raportul, atacat la Curtea de Apel

În urmă cu trei săptămâni, conducerea Loteriei Române a solicitat Curţii de Apel Bucureşti să dispună anularea parţială a raportului întocmit de Curtea de Conturi. Reprezentanţii Loteriei susţin, în acţiunea depusă, că inspectorii de control nu aveau atribuţii la verificarea contractelor de achiziţii publice şi nu recunoaşte nici prejudiciul de 25 milioane de lei produs de înţelegerea cu SC Form Trade SRL. Cartelele Pelegrin ar fi fost vândute, oferite ca promoţii la alte jocuri loto sau au fost împărţite salariaţilor din companie. C.N.

Loteria Română recunoaşte însă plata carburanţilor pentru maşinile celor din conducere, dar spune că aceasta e prevăzută în contractul colectiv de muncă şi în contractele de mandat. Gheorghe Benea e plecat în concediu şi nu a putut fi contactat. 22.600 lei a cheltuit Compania Naţională "Loteria Română" pentru plata carburanţilor consumaţi de maşinile folosite de directori în interes personal (transport de la sediul companiei la domiciliul acestora). Citiţi şi:

  • Loteria Română, acuzată de evaziune la păcănele