Inspectorii de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au descoperit mai multe produse care conțineau Escherichia Coli verotoxigenă, adică tulpina virulentă a bacteriei, vinovată de moartea, în primăvară, a trei bebeluși și îmbolnăvirea a peste 150. Din fericire, în județele menționate nu au fost raportate, deocamdată, cazuri de boală diareică acută sau de sindrom hemolitic uremic.
În perioada 17.10.2016 - 28.10.2016, în cadrul Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei E.coli ( Escherichia Coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine, inspectorii ANSVSA au prelevat şi analizat un număr de 114 probe, din următoarele categorii de produse: carne (sanitaţie carcasă ovine, sanitaţie carcasă bovina, carne tocată vita, mici porc vită, pulpă vită, cârnaţi proaspeţi, burger vită, pastramă carne tineret bovin, pulpă de oaie, cârnăciori vită oaie) și lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, caşcaval clasic, telemea de vacă, caşcaval de capră, caşcaval afumat Apuseni, brânză de capră, caş de vacă).
„Probele au fost recoltate în vederea determinării prevalenţei E. coli verotoxigenă, de către următoarele Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene: Timiş, Buzău, Constanţa, Caraş Severin, Suceava, Tulcea, Bucureşti, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Sălaj, Covasna, Mehedinţi, Bacău, Vaslui, Cluj, Olt, Vâlcea, Botoşani, Alba, Galaţi, Vrancea, Dâmboviţa, Hunedoara, Călăraşi, Bihor”, se arată în informarea publică transmisă de ANSVSA.
În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 7 probe prelevate din:
- o probă recoltată din produsul carne porc vită, supermarket, judeţ Vâlcea;
- o probă recoltată din produsul pastă de mici refrigeraţi, carmangerie, judeţ Teleorman
- o probă recoltată din produsul caşcaval, magazin alimentar, judeţ Teleorman;
- 3 probe recoltate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Bistriţa Năsăud.
- o proba recoltată de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Buzău.
„Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control”, adică mărfurile au fost retrase de pe piață și distruse, spațiile în care acestea erau vândute urmează să fie igienizate, iar patronii au fost amendați.
Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, de la 16 mai de când a fost lansat Planul Naţional de Control, în urma scandalului bebelușilor îmbolnăviți de E.coli, au fost efectuate 1.193 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 62 de probe. Planul Naţional de Control se va încheia la 31 decembrie 2016.
La începutul anului, trei bebeluși din Argeș și-au pierdut viața din cauza unei complicații date de infectarea cu o tulpină virulentă a E.coli. Alți peste 150 au trecut prin spitale cu boală diareică acută.