Înainte de Campionatul European de fotbal, prezentatorul ştirilor sportive de la TVR 1 a petrecut o vacanţă mai puţin obişnuită în Ţara Sfântă, alături de tricolori.
Din păcate, din cauza programului încărcat, nu am avut ocazia să merg anul acesta într-o vacanţă „adevărată“. Am reuşit însă să evadez trei zile în Ţara Sfântă, cu ocazia meciului amical de fotbal Israel - România. Am fost privilegiat pentru că am călătorit cu naţionala României. Alături de stafful echipei au mers şi mai mulţi prieteni: Virgil Ianţu, Marius Kalmar, dar şi Emil Grădinescu, comentatorul partidei.
După un zbor fără probleme, am aterizat la Tel Aviv, unde temperatura era de 23 de grade C şi cerul era perfect senin! Seara, naţionala a avut „dezmorţirea“ pe stadionul Ramat Gan, în nocturnă. Refacerea drumului lui Iisus
A doua zi a fost una pe care nu o voi uita curând, pentru că am fost în excursie la Ierusalim şi Bethleem. Am avut şansa să avem un ghid în limba română, un bătrân evreu plecat din România la sfârşitul anilor ’50. Vorbea o română ciudată, cu multe expresii învechite, dar a fost OK, mai ales că era foarte haios.
Prima oprire: Muntele Măslinilor, de unde ai o privelişte minunată asupra Ierusalimului. A urmat vizita la Grădina Ghetsimani, unde a fost trădat Iisus. Apoi, am ajuns în vechiul Ierusalim, un oraş împărţit în patru cartiere: creştin, musulman, evreu şi armean. Am refăcut drumul lui Iisus, de la temniţă până la locul Crucificării.
Odată ajuns la Mormântul Sfânt, mi s-a tăiat răsuflarea: eram în locul de pelerinaj a milioane de creştini. Apoi am plecat spre Zidul Plângerii, de fapt o rămăşiţă a fostului zid care împrejmuia templul. În urma distrugerii, zidul de vest a devenit lăcaş de rugăciune şi de plângere pentru evrei. E obligatoriu ca bărbaţii să-şi pună kipa pe cap. Am pus şi un bilet cu rugăciuni şi dorinţe, printre alte milioane de bileţele de acest gen.
După-amiază am mers la Bethleem, unde s-a născut Mântuitorul. Ca să ajungi acolo, trebuie să treci din Israel în Palestina, una dintre cele mai păzite graniţe din lume. Soldaţi cu kalaşnikovuri în mână şi cu priviri atente, însă nimic înspăimântător. Ziua s-a încheiat cu o vizită la un magazin cu obiecte religioase şi suveniruri. „I’m a TV star!“ La meci, am stat cu Ianţu şi Kalmar chiar la marginea terenului, însă, când cei doi s-au manifestat zgomotos, ca nişte suporteri adevăraţi la o fază a lui Mutu, supraveghetorul stadionului, un tip foarte dur, a venit la noi cerându-ne legitimaţiile de presă.
Din păcate, Ianţu şi Kalmar n-aveau aşa ceva şi au fost poftiţi în tribune. După ce am încercat în fel şi chip să-l fac să-i lase şi pe ei să stea cu mine, tipul îl întreabă pe Ianţu: „Are you journalist?“. Răspunsul a fost: „No, I’m a TV star“. Ne-a pufnit râsul pe toţi şi tipul i-a condus în tribună.
CAZARE
Panorama de la etajul 11 > Cele mai luxoase hoteluri, Intercontinental, Best Western, Hilton se află pe plajă, naţionala cazându-se la cel din urmă. Noi am stat la un hotel de trei stele care avea 13 etaje şi, fiind cazat la nivelul 11, aveam o panoramă superbă. O cameră costă în jur de 80 euro. > Taxiul de la aeroport până în centru costă aproximativ 50 de dolari. RESTAURANT Fără carne de porc > Evreii mănâncă numai în acord cu legile religioase. Carnea se poate consuma numai dacă este a unui animal rumegător. Sunt interzise carnea de porc, de cal sau de vânat. > Au voie să mănânce carne de pasăre, peşte numai dacă are solzi. Vitele şi păsările trebuie să fie omorâte prin tăierea arterei de la gât, dintr-o singură mişcare. SFATURI Haine pentru caniculă
> Ţinuta ideală: şorturi şi tricouri, pantofii sport sunt ideali, că doar mergeţi în vacanţă. > În Israel, temperaturile scad doar între lunile noiembrie şi februarie. Vara e foarte cald, însă în apropierea mării beneficiezi de briză, deci e suportabil. Seara, mai ales „iarna“, obligatoriu un pulover sau o geacă ceva mai groasă.