TUDOR FLUERAS: Razboiul cumparaturilor

Ca in fiecare an, de sarbatori incepe o adevarata goana dupa cumparaturi.

Se declanseaza o adevarata isterie care ne epuizeaza si ne enerveaza, in loc sa ne bucure. Magazinele traiesc bine de pe urma acestui asalt si fac in asa fel incat sa ne stimuleze pofta de a cumpara cat mai mult. Inaintea Revelionului se repeta scenele dinaintea Craciunului, cand marile magazine sunt umplute pana la refuz de oameni agitati, grabiti si nervosi.

Placerea sarbatorilor dispare la coada la hypermarket. Nervii cedeaza langa banda plina cu tot felul de cumparaturi. Aruncam in cos tot ce ne trebuie si mai ales ce nu ne trebuie. Si nu vreau sa spun ca e rau. E chiar foarte bine ca tot mai multi isi permit sa faca un cadou, sa puna bunatati pe masa de Revelion, sau sa isi inoiasca accesoriile din casa. Felul in care o facem insa mi se pare exagerat. Nu numai noi. Nu e vorba de Timisoara sau de Constanta. Fenomenul e identic in toata tara. E un fel de disperare combinata cu mici carente de educatie. Cei care sufera de acet tip de carente se cred „destepti“. Cei care se baga in fata la coada spun despre ei ca sunt inteligenti desi sunt doar smecheri si nesimtiti.

Peste tot in lume oamenii se grabesc inainte de sarbatori sa ajunga acasa, unde sa petreaca in tihna. Si atunci cand se grabesc mai uita de micile reguli de comportament, dar nu uita sa ii respecte pe cei care fac acelasi lucru. Schimbarea modului de viata din ultimii 18 ani s-a facut destul de chinuit si civilizatia a ramas putin in urma. In primii ani ai democratiei romanesti, in cei sapte ani de acasa ai societatii, am fost prea ocupati si prea agitati si nu ne-am ocupat foarte mult de educatie. Eram atenti la ce fac minerii, la cine fura mai mult, la privatizare sau la Caritas si am lasat deoparte gesturile mici cu efect mare.

Suntem incrancenati si intoleranti si aceasta tensiune permanenta in care traim isi arata ranjetul urat in momentele cele mai agitate. Shoppingul dinaintea sarbatorilor este unul dintre aceste momente, dar lipsa de civilizatie este la fel de vizibila in traficul rutier, pe strada sau in orice loc public in care suntem obligati sa interactionam cu cei de langa noi. Drumul catre civilizatie este inca lung, iar pentru unii este un drum infundat. Aceasta combinatie de rautate cu nesimtire este principalul dusman al civilizatiei. Antidotul se numeste educatie, o zona despre care nu se vorbeste foarte mult intr-o tara preocupata de orice numai de civilizatie nu.