Un tratament inovativ a vindecat complet peste 90% dintre pacienții testați. Studiul a fost efectuat în Belarus, pe un grup de oameni care suferă de forma multirezistentă de TBC.
Organizaţia Mondiala a Sănătăţii a informat că doar 55 la sută dintre persoane cu tuberculoză multirezistentă pot fi vindecate. Amintim că în 2017, aproximativ 10 milioane de cazuri de îmbolnavire au izbucnit, iar OMS a făcut un avertisment cu privire la eradicarea epidemiei, care a fost calificată drept "îndepărtată".
O echipă de medici din Belarus, ţara care înregistrează un număr mare de cazuri de infecţii cu tuberculoza rezistentă la antibiotice, a folosit bedachilina împreună cu alte antibiotice pentru a trata afecţiunea, timp de mai multe luni. Din 181 pacienţi, 168 au fost complet vindecaţi, potrivit Agerpres.
Conform explicaţiilor pe care le dau oamenii de ştiinţă, bedachilina nu ataca bacteria care provoaca infecţia, ci enzimele cu care această bacerie se hrăneşte. Eficacitatea acestei substanţe a fost confirmată de acest studiu, iar coordonatoarea acestuia, Alena Skrahina infirmă îngrijorările cu privire la efectele adverse ale noului tratament.
Tuberculoza este provocată de o bacterie care se localizează de obicei la nivelul plămânilor, dar poate atinge şi rinichii, ganglionii sau oasele. Deși este foarte contagioasă şi se transmite pe cale aeriană, este o maladie ce poate fi vindecată.
Nivelul de succes înregistrat de studiul desfăşurat în Belarus, de 93%, a fost atins şi de alte studii clinice desfăşurate pe bedachilină în Europa de Est, Africa şi Asia de Sud-Est, conform concluziilor acestei cercetări, care vor fi prezentate, săptămâna aceasta, la un summit consacrat luptei împotriva acestei boli.