Primul lucru de care trebuie sa tii cont in dezvoltarea carierei tale este talentul pe care il ai.
Nu spune "n-am niciunul!", pentru ca este fals.
Perseverent, sociabil, bun comunicator, om de echipa, punctual, flexibil" - sunt doar cateva dintre cuvintele care apar in aproape doua treimi din CV-uri, spun specialistii in resurse umane. Ei considera ca este bine sa te gandesti serios la tine, la felul tau de a fi inainte de a scrie ceva in CV. Vei fi surprins sa descoperi cu cate talente reale te poti mandri.
Multi oameni se subestimeaza si spun: "Nu am nicio abilitate!". "Fie ca ti-ai ajutat unchiul sa repare masina, fie ca ai gatit, inseamna ca ai reusit sa faci ceva. Asta trebuie sa speculezi ca sa te descoperi. Am consiliat persoane cu reale experiente, care spuneau ca nu stiu sa faca nimic. A trebuit sa le smulg cuvintele pentru ca, la final, sa se mire si ei de CV-ul lor", explica Eduard Radu, managing consultant al firmei de consiliere in cariera Acceder Management Search.
"Un talent este orice abilitate care poate sa produca rezultate intr-un anumit domeniu. Un mod structurat de a gandi, de a simti sau de a te comporta poate aduce, intr-o zona, rezultate", adauga si Eduard Ezeanu, consilier de cariera al CareerExperts.
Profita de "defectele" tale
Daca esti barfitor, pui prea multe intrebari sau nu te poti concentra la o discutie in timp ce trimiti un e-mail, pare ca iti vei gasi greu un loc de munca. Cine ar vrea o asemenea persoana? Lucrurile, spun specialistii in cariera, nu stau chiar asa. Ei recomanda sa cauti si sa vezi partea buna a lucrurilor din orice asa-zis defect.
Pui intrebari tot timpul? Esti analitic!
Daca iti agasezi colegii cu intrebari, ai mereu un "de ce" pe buze, inseamna ca esti, in mod natural, o persoana analitica. "Este un talent ce foloseste foarte mult in marketing, in conducerea unei afaceri, in programare", sustine Eduard Ezeanu.
Barfesti? Esti "bun conector"! Daca iti place sa barfesti, ar fi bine sa te orientezi catre un job in care in permanenta sa ai cate un "subiect fierbinte". Asemenea persoane, care au in mod natural dorinta de a povesti, spune Eduard Radu, sunt utile in meserii unde este necesara crearea unor relatii cu un cerc mare de cunostinte - in asigurari, distributie.
Nu ai atentie distributiva? Esti "focalizat"!
Poti sa fii atent la ce se petrece in jurul tau si in acelasi timp sa trimiti si un e-mail? Nu? Unii ar spune ca nu ai atentie distributiva si nu te-ar angaja. Altii s-ar bucura insa de abilitatea ta naturala de a fi focalizat. "La o conferinta moderata de o persoana focalizata niciodata nu se vor bate campii", explica Eduard Ezeanu.
Esti perfectionist? Ideal pentru creatie!
Iti agasezi subordonatii sau colegii cu detalii ale proiectelor pe care le vrei rezolvate "ca la carte"? Esti perfectionist si, ca atare, nu prea inghitit de colectiv. "Un asemenea tip este necesar in marketing ori creatie. La o agentie de publicitate sau in presa un astfel de personaj, care sa priveasca proiectul in ansamblu, este ideal", crede Eduard Radu.
Compara-te cu tine
Secretul descoperirii abilitatilor
Cand vorbim de talente, avem tendinta de a ne uita la extreme, la cei care fac foarte bine ceva. Expertii in cariera spun insa ca, pentru a-ti descoperi un talent, nu trebuie sa te compari cu cei din jurul tau, ci doar cu ce altceva poti face.
"Sa spunem ca, in programarea calculatorului, nu te poti compara cu Bill Gates. Dar poate ca programezi mai bine computerul decat stai de vorba cu oamenii... Comparatia trebuie sa o faci la nivel individual, nu la exterior", recomanda Eduard Ezeanu.