Tu ce fel de mariaj ai?

Indiferent în ce categorie se încadrează căsnicia ta, specialiştii atrag atenţia că problemele pot fi rezolvate doar împreună cu partenerul.

Există şapte tipuri de mariaj, conform unui studiu realizat de psihiatrul David H. Olson, profesor la Universitatea Minnesota, SUA. „În general, persoanele căsătorite sunt mai fericite decât cele necăsătorite şi toate se încadrează în unul dintre aceste tipuri de mariaj, indiferent de vechimea căsniciei“, spune profesorul Olson.

Dar indiferent de categoria din care face parte mariajul tău, ţine minte că numai tu împreună cu partenerul puteţi îmbunătăţi relaţia.

1 „Decât singur, mai bine aşa“. Este mariajul adormit, din care fac parte 40% dintre cupluri. Partenerii s-au căsătorit de tineri, au un venit modest, se critică foarte mult unul pe celălalt, se ameninţă cu divorţul, dar nu se despart, iar relaţia lor merge pe principiul „decât singur, mai bine aşa“. „Copiii au cel mai mult de suferit în aceste cazuri“, consideră psihologul Ovidiu Brazdău.

2 „Eu vreau altceva“. Este mariajul „certăreţ“, întâlnit la 14% dintre cupluri. Insatisfacţia partenerilor există în toate planurile: sexualitate, comunicare, personalitate. Pentru ei, şi petrecerea timpului liber este o problemă. Dacă soţia doreşte să meargă la plimbare, soţul, cu siguranţă, vrea la film. De obicei, evită să-şi rezolve conflictele. În rarele cazuri când încearcă, discuţia se termină negreşit printr-o ceartă. „Satisfacţ ia poate veni din creşterea copiilor şi din tabieturi împlinite“, afirmă Ovidiu Brazdău.

3 „Tu cât aduci?“. Este mariajul materialist, care cuprinde 11% dintre cupluri. Principalul subiect de discuţ ie, dar şi motiv de ceartă, este cine câştigă mai mult. „Este o adevărată competiţie între cei doi soţi. Cariera este pe primul loc, chiar şi înaintea copiilor, iar când diferenţa de câştig material dintre cei doi devine prea mare, divorţează“, se spune în studiul psihiatrului David H. Olson.

4 „Nimic nou“. 10% dintre cupluri sunt tradiţionale. Mariajul nu are nimic spectaculos. Soţii se înţeleg, în general, bine. Femeile nu reuşesc să-şi exprime sexualitatea pentru că nu ştiu cum, ceea ce provoacă insatisfacţie pentru soţi. Aceştia îşi rezolvă problema discret, în afara cuplului. „Astfel de mariaje sunt relativ stabile şi de lungă durată. Atmosfera familială este caldă şi plăcută“, consideră psihoterapeutul Anda Păcurar.

5 „Mai bine nici că se putea“. Este mariajul activ. De acest tip de mariaj se bucură 9% dintre cupluri. Sunt cei care „se înţeleg din priviri“, sunt creativi, se iubesc foarte mult, chiar şi după 20 de ani de căsnicie, iar copiii sunt pentru ei o sursă de inspiraţ ie şi vitalitate.

6 „Ne merge bine“. Este deviza celor 8% cupluri echilibrate. „Soţii comunică bine, îşi rezolvă conflictele, în plan sexual sunt satisfăcuţi, iar creşterea şi educarea copiilor se face armonios. Ei sunt cei care pun cel mai mare preţ pe nucleul familial“, se arată în studiu.

7 „Copiii ne cam încurcă“. Aceste cupluri armonioase (8%) comunică excelent, au o viaţă sexuală intensă şi foarte satisfăcătoare, ceea ce îi face să se gândească mai mult la ei decât la copii. Creşterea pruncilor este un inconvenient, o sursă de insatisfacţie.

„Este cuplul care apelează cel mai mult la bone, dădace sau bunici pentru a avea grijă de copii“, explică Anda Păcurar.