Tsunami in Pacific

Un val de 10 metri a ras satele de pe coastele arhipelagului Solomon.

Cel putin 15 persoane au murit si mai multe sunt date disparute in urma violentului cutremur submarin de magnitudinea 8,1 pe scara Richter, urmat de tsunami, care a lovit arhipelagul Solomon din Pacificul de Sud, relateaza AFP.

Seismul a fost inregistrat ieri, la ora locala 7.40 (23.40, duminica - ora Romaniei), la adancimea de numai 10 kilometri, iar epicentrul sau a fost localizat la aproximativ 350 de kilometri nord-est de orasul Honiara, capitala arhipelagului.

Dupa numai sapte minute, miscarea telurica a fost urmata de o replica, avand magnitudinea de 6,7. Potrivit presedintelui Centrului International de Seismologie, Gary Gibson, cutremurul a fost cel mai mare inregistrat in arhipelag din 1990 incoace.

Autoritatile nu au avut timp sa emita o alerta de tsunami in timp util. Valul seismic produs, care in anumite zone a atins aproape 10 metri inaltime, a devastat mai multe sate din zonele de coasta.

Oamenii au fost, pur si simplu, maturati de valuri, iar martori oculari au povestit ca au vazut cadavre plutind in ocean. In multe zone, liniile de comunicatii au fost intrerupte, iar reteaua de electricitate a cazut. Din aceasta cauza, datele privind pagubele sunt greu de obtinut, iar autoritatile se asteapta ca bilantul sa creasca.

O nenorocire nu vine niciodata singura

Cea mai afectata zona a fost Provincia Occidentala, una dintre cele zece regiuni administrative ale tarii. Spitalul din Gizo, capitala provinciei, a fost grav avariat; la fel si majoritatea magazinelor si institutiilor publice. De asemenea, zeci de locuinte au fost devastate de cutremur, multi oameni fiind prinsi sub daramaturi.

„Ne-a zguduit foarte tare, ne era foarte frica si deodata am vazut cum marea incepe sa creasca”, a declarat premierul provinciei, Alex Lokopio. „Avem nevoie urgenta de apa, corturi si hrana pentru ca aproape trei sau patru mii de persoane traiesc acum pe colinele din jurul orasului Gizo”, a adaugat oficialul, care a precizat ca localnicii se tem sa se intoarca la casele lor din cauza replicilor.

Prevedere

Fuga din calea valurilor

Premierul Arhipelagului Solomon, Manasseh Sogavare, a apreciat ca dezastrul ar fi putut fi si mai mare daca seismul ar fi avut loc cu cateva ore mai devreme. Fiind deja dimineata, multi au putut observa retragerea apelor, semn ce precede un tsunami, si au avut timp sa se refugieze din calea valurilor. Potrivit oficialilor australieni, valul seismic a afectat si Insula Bougainville din Papua Noua Guinee.

Arhipelagul Solomon este situat in zona asa-numitului „Inel de Foc”, caracterizata de o activitate vulcanica si seismica intensa. Populatia arhipelagului este de aproape 500.000 de oameni, majoritatea localnicilor traind in case din bambus si frunze de palmier, construite pe plaja.