Donald Trump a hotărât să facă o mutare extrem de importantă în modul în care SUA își dirijează ajutorul extern.
De acum încolo, de dolarii trimiși cu generozitate e posibil să beneficieze doar prietenii și aliații țării. Planul președintelui, prevăzut într-un proiect de directivă, a fost studiat de jurnaliștii site-ului de stânga Politico. Conform acestora, SUA ar putea înceta să mai trimită ajutor țărilor care nu îi sunt alături în litigiile internaționale sau care se aliniază cu rivali precum China sau Rusia.
Mai mult, planul prevede încetarea programelor de ajutor care vizează lupta cu sărăcia și rasismul, dat fiind că aceste programe nu funcționează. Ca urmare, strategia de ajutor va fi orientată așa încât să permită SUA să-și extindă conducerea „în sistemul energetic global” și să-și ajute prietenii.
Este o abordare pe care apropiații lui Trump o susțin de mai multă vreme, pe motiv că ar economisi bani și ar încuraja țările care au nevoie de ajutor să se alinieze politicilor promovate de SUA. Nu este clar când va dezvălui Trump noua directivă, scrie site-ul politico. eu.
Președintele american a avertizat, însă, în repetate rânduri că urmează o asemenea schimbare de paradigmă. „Vom examina ce funcționează, ce nu funcționează și dacă țările care primesc dolarii noștri și protecția noastră au și aceleași interese cu ale noastre”, a declarat Trump la Adunarea Generală a ONU.
„Înaintând, vom acorda ajutor doar celor care ne respectă și sunt sincer prietenii noștri”. Documentul mai spune că SUA ar trebui să facă plăți voluntare în loc de plăți obligatorii pentru anumite organisme ale ONU care „nu servesc interesele Statelor Unite”, deși nu prezizează care sunt aceste organisme.
Asta ar fi o lovitură de proporții pentru Organizația Națiunilor Unite care e dependentă de banii americani. O altă idee importantă este că ajutorul extern trebuie îndreptat pe „canale bilaterale cât mai mult posibil”.
Casa Albă nu a oferit, deocamdată, niciun comentariu cu privire la documentul obținut de politico,eu. Site-ul de stânga și-a făcut, însă, datoria progresistă de a se transforma în portavocea ONG-iștilor disperați că pierd găina cu ouă de aur, pentru că și organismele non-statale sunt vizate de tăierea fondurilor..
Cât privește țările, documentul nu precizează exact ce trebuie să facă acestea pentru a-și arăta loialitatea față de S.U.A. Nikki Haley, fostul ambasador al lui Trump la Națiunile Unite, a promovat cu tărie ideea că țara ar trebui să înceteze să mai trimită bani țărilor care nu o susțin la ONU.
Haley s-a referit explicit la Africa de Sud, un stat care se confruntă în mod frecvent cu SUA. „Când ajutorul extern se adresează țărilor care ne acceptă generozitatea și apoi ne mușcă de mână, este timpul să ne oprim”, a scris Haley.
În ciuda acuzațiilor venite din partea stângii globaliste, planul lui Trump e cât se poate de normal. Statele Unite au folosit întotdeauna ajutorul acordat altor țări pentru a-și atinge propriile obiective. Faptul că în administrațiile anterioare s-a susținut, în mod ipocrit, că SUA sponsorizează acțiuni umanitare, combaterea rasismului, a sărăciei și a terorismului a fost doar praf în ochi.
Mai cu seamă în timpul administrației Obama, banii au fost folosiți pe canalele lui George Soros pentru a susține propaganda de stânga progresistă.
Mai interesant pentru noi, românii, este că banii tăiați de la inamicii ideologici ai lui Trump și de la statele care se opun Americii ar putea fi îndreptați spre Europa de Est.
Turneul lui John Bolton, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american, în țări din Europa de Est care nu fac parte din UE (Ucraina, Belarus și Moldova) spune multe în acest sens, mai ales dacă ne gândim la relațiile deosebit de bune pe care americanii le au cu forțele naționaliste din Polonia și Ungaria sau la recentele contacte cu Biserica Ortodoxă Română.