Trump CONTRAZIS de Senatul american. Retragerea din Siria „o idee proastă. Ne subminează credibilitatea în ochii aliaţilor”

Trump CONTRAZIS de Senatul american. Retragerea din Siria „o idee proastă. Ne subminează credibilitatea în ochii aliaţilor”

Decizia preşedintelui Donald Trump, de a retrage trupele americane din Siria, a avut parte de o reactive dură din partea membrilor Senatului American, care au adoptat joi, cu o largă majoritate, un amendament prin care critică poziția celui mai puternic om din lume față de politica SUA apropos de situația din Siria. Votul senatorilor este un semnal cu privire la nemulţumirile din chiar rândurile taberei republicane, transmite AFP, citată de Agerpres.

Amendamentul adus de senatorii americani  „exprimă sentimentul Senatului că Statele Unite se confruntă în prezent cu ameninţări venite de la grupări teroriste care operează în Siria şi în Afganistan şi că retragerea precipitată a Statelor Unite ar putea periclita progresele obţinute cu mari eforturi, precum şi securitatea naţională”, se arată în comunicatul Senatul SUA.

Amendamentul a fost adoptat cu o largă majoritate (68 la 32, inclusiv trei senatori republicani) şi va fi supus votului final în zilele următoare.

El a fost propus de liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, un tactician abil, care evită de regulă să-l critice în mod public pe preşedintele Trump.

Joi, McConnell a explicat că este vorba despre „a le permite senatorilor să afirme în mod public ce ar trebui să facă Statele Unite în Siria şi în Afganistan. Gruparea „Stat Islamic şi Al-Qaida nu au fost învinse deocamdată”, a subliniat McConnell, contrazicându-l astfel pe preşedintele Trump.

Liderul de la Casa Albă a anunţat în decembrie retragerea militarilor americani din Siria, afirmând că jihadiştii SI au fost înfrânţi. În plus, Trump nu face un secret din intenţia sa ca armata americană să se retragă din Afganistan, după 17 ani de conflict.

Decizia cu privire la Siria a provocat plecarea din funcţie a ministrului apărării, Jim Mattis, şi nemulţumire în rândul aliaţilor europeni şi kurzi ai Statelor Unite.

„Este o idee proastă. Acest simplu anunţ ne-a subminat credibilitatea în ochii aliaţilor nostril”, a declarat senatorul republican Marco Rubio înaintea votului.

„Aş prefera ca preşedintele să rămână departe de Twitter, mai ales atunci când e vorba de subiecte importante de securitate naţională, pentru care avem experţi care au experienţă şi sunt profesionişti”, a afirmat la CNN noul număr 2 al majorităţii republicane din Senat, John Thune.

Amendamentul lui Mike McConnell completează un proiect de lege cu privire la securitatea în Orientul Mijlociu, ce prevede, între altele, noi sancţiuni împotriva Siriei şi ar proteja autorităţile locale americane care decid să nu lucreze cu firmele ce boicotează Israelul.

Acest proiect va fi supus unui vot procedural în Senat, după care va intra în dezbaterea Camerei Reprezentanţilor, unde democraţii au devenit majoritari.