Poţi schimba imaginea casei chiar dacă nu dispui de foarte mulţi bani pentru asta. E suficient să înlocuieşti husele fotoliilor sau să schimbi draperiile.
De regulă, noul an te face să te gândeşti la ce ai realizat până acum şi la ce-ţi propui pentru viitor. Nici schimbările în casă nu sunt ocolite. Câteva trucuri despre cum să modifici radical imaginea casei, dar cu un minimum de efort fizic şi financiar, vei găsi în rândurile care urmează.
Începe prin a arunca o privire în jurul tău, uită-te cu atenţie la fiecare cameră în parte şi la tot ce o compune. Cu siguranţă, o schimbare majoră ar însemna înlocuirea mobilierului vechi cu unul nou, dar... eşti sigur că vrei să faci asta acum? Dacă vei privi cu atenţie, este imposibil să nu găseşti alte variante mai convenabile. Huse detaşabile pentru fiecare sezon În primul rând, ia în calcul achiziţ ionarea de huse noi pentru scaune, fotolii, canapele, perne şi poate chiar pentru masă. Marele avantaj al acestora este că acoperă mobilierul vechi şi îl înnobilează, oferind un aer proaspăt interiorului, iar dacă mai pui la socoteală şi faptul că nu implică prea multe bătăi de cap, chiar pare soluţia ideală.
Tapiţerul Anton Ştefan, din Bucureş ti, spune că, „dacă îmbrăcămintea fotoliilor, canapelelor şi a scaunelor s-a deteriorat, nu este cazul să o arunci. Este suficient să apelezi la o altă husă, care poate fi detaşabilă. Pentru mobilierul din lemn, recomand învelişuri din piele şi stofă, iar la cele din metal se pot folosi şi imitaţii“.
Husele detaşabile sunt uşor de curăţat. Poţi realiza mai multe seturi pe care să le schimbi în funcţie de sezon sau ocazie. Foloseşte materiale diferite, dar care să se asorteze unele cu altele. Nu este obligatoriu să ai acelaşi material peste tot, mai ales că uneori poate deveni monoton. Acum există multe locuri în oraş unde poţi comanda confecţionarea huselor, ceea ce înseamnă că tu nu trebuie decât să măsori corect dimensiunile mobilierului şi să alegi un model care-ţi place. Renunţă la jaluzelele din metal sau PVC Dat fiind faptul că vorbim de schimbări pentru iarnă, este bine de ştiut faptul că acum sunt căutate materialele călduroase, cât mai pufoase, cât mai moi, care par grele şi care oferă un aer primitor spaţiului pe care îl ocupă. În acest sezon se poartă foarte mult materialele naturale, blănurile şi compoziţ iile grafice în culori vii.
O soluţie care completează cele de mai sus este înlocuirea perdelelor cu unele noi. Nu ne referim la cele cu desene speciale de iarnă: brazi, ornamente, fulgi de zăpadă, care reuşesc, de cele mai multe ori, să dea într-un deplorabil kitsch. Vorbim despre materiale nobile, despre catifea, mătase, organza, satin sau dantelă, despre auriu, purpuriu şi sidef, despre o atmosferă de bogăţie, specifică acestui anotimp.
Încearcă draperii grele de catifea sau reiat, în combinaţie cu perdele diafane sau cu jaluzele din materiale calde, cum ar fi lemnul, spre exemplu. Măcar acum renunţă la jaluzelele verticale şi la cele orizontale, din metal sau PVC. STIL
Atenţie la obiectele de decor! O mare problemă a tuturor o constituie obiectele de decor. Acestea sunt din ce în ce mai multe de la un an la altul, încarcă spaţiul şi fac să pară dezordine în permanenţă. Cele mai multe sunt primite în dar sau au valoare sentimentală, deci e greu să te desparţi de ele. Aşa că, ce-ar fi să le împarţi în categorii pe care să le expui periodic? Nu degeaba spunea cineva că „mai puţin înseamnă mai mult“.
Cum le combini, rămâne la latitudinea ta. Ghidează-te după ceea ce simţi, important e să-ţi placă ţie, familiei, prietenilor. Este important să te simţi bine în noua ta casă veche. Specialiştii în decoraţiuni interioare spun că este extrem de important când îţi alegi obiectele decorative să ţii cont de culoarea, mărimea şi materialul din care sunt realizate componentele camerei.
„Între obiectele de decor şi restul lucrurilor trebuie să existe o armonie perfectă. Atunci când alegi cu ce să-ţi decorezi casa este indicat să ţii cont de partea cromatică şi de dimensiunea celorlalte lucruri. Degeaba îţi iei un obiect doar pentru că-ţi place ţie culoarea lui, dacă el o să pice lângă celelalte din cameră ca nuca în perete“, este de părere designerul Diana Borundel, profesor de decoraţiuni interioare la Şcoala de Artă din Bucureşti. Şi materialul din care este realizată mobila din casă contează în alegerea decoraţiunilor. Diana Borundel spune că, pentru mobila din lemn sunt recomandate decoraţiunile din materiale naturale.
„Ceramica, pluta, lemnul, împletiturile din papură şi ţesăturile sunt foarte indicate în acest scop“, consideră specialista în decoraţiuni. Oricum, oferta pe piaţă în privinţa accesoriilor pentru locuinţă este extrem de diversă şi se încadrează în toate categoriile de buget.