Pistolul de vopsit a usurat munca multor meseriasi, dovedindu-se a fi un echipament indispensabil in atelier. Este practic, vopseste uniform, repede și bine suprafete de tot felul si odata ce ai deprins tehnicile de baza, este usor de folosit.
Avem pentru tine cateva sfaturi si ponturi ca sa vopsesti perfect cu pistolul.
Afla exact de ce fel de pistol ai nevoie de fapt
Pe piata exista mai multe tipuri de pistoale de vopsit. Alegerea corecta are impact asupra productivitatii si a consumului de material:
pistolul pe baza de aer comprimat, sub presiune: recomandat pentru vopsirea profesionala a masinilor, acoperisului, mobilierului, a peretilor exteriori. Prin atomizare, realizeaza o vopsire foarte uniforma si calitativa.
pistoalele HVLP: pentru uz semi-profesional, realizeaza o vopsire foarte buna la presiune joasa, cu un consum optim de material. Cand rezervorul este sus, evacuarea este ajutata de gravitatie. Viteza de pulverizare e mai mica, astfel ca se poate controla precizia. Sunt excelente pentru zugravit si pentru vopsirea gardurilor.
pistolul airless / cu motor electric: recomandat pentru suprafetele mari, nerecomandat pentru suprafetele inguste sau greu accesibile. Se preteaza pentru vopsele mai vascoase.
Cauta specificatiile de top
In primul rand, pistolul de vopsit trebuie sa iti ofere debitul de vopsire dorit; verifica puterea pistolului si capacitatea rezervorului. Cu cat debitul e mai mare, cu atat vei vopsi mai repede si mai bine.
Pe de alta parte, rezervorul trebuie sa fie si incapator, dar totusi sa permita o manevrare usoara (nu mai mare de 800 ml).
In special daca intentionezi sa folosesti mai multe tipuri de vopsea, iti recomandam sa cumperi un pistol cu jet reglabil in trepte, ca sa vopsesti cat mai precis.
Daca stii ca vei vopsi si in locuri mai greu accesibile, ar fi bine ca pistolul tau de vopsit sa aiba si o functie de vopsire in unghi.
Protejeaza spatiul de lucru
Pistolul pulverizeaza vopseaua in aer si este posibil sa ajunga si in locuri sau pe obiecte nedorite. Din acest motiv, intotdeauna trebuie sa te asiguri ca ai acoperit suprafetele din jur. Pentru interior, sugeram folosirea huselor textile, sunt mai sigure decat bucatile de ziar.
Pe cat posibil, vopseste in aer liber. Astfel vei avea si mai multa libertate de miscare.
Nu uita si de siguranta ta! Foloseste mereu echipament de protectie: combinezon, manusi, ochelari si masca.
Dilueaza vopseaua
In special daca folosesti pistolul impreuna cu un compresor de aer, e absolut indicat sa folosesti materiale fine, diluate. Pentru o aplicare fina si uniforma, subtiaza vopseaua conform prospectului de pe ambalaj.
Important: Curata intotdeauna aparatul dupa fiecare utilizare! De buna intretinere depinde calitatea vopsirii si viata aparatului.
Pregateste suprafata care va fi vopsita
Succesul vopsirii depinde si de suprafata care urmeaza sa fie acoperita. Pentru o buna aderenta, aceasta trebuie sa fie degresata, curatata de praf, mizerie si cat mai neteda, noteaza sculesiechipamente.ro.
Finiseaza suprafata cu hartie abraziva sau lana de otel, indepartand orice imperfectiune. La final, indeparteaza reziduurile cu o perie sau o carpa uscata.
Adopta miscarile si reglajele potrivite
Pentru o acoperire buna, primul secret este sa vopsesti in straturi succesive, cat mai subtiri. La suprafetele mari, utilizeaza pistolul cu miscari ample, foloseste o duza larga si tine-l la o distanta de cca. 30 cm de suprafata. La vopsirea suprafetelor mici sau a obiectelor, vei apropia mai mult pistolul si vei folosi o duza mai mica. Pastreaza mereu distanta aleasa. Miscarile mainii trebuie sa fie regulate, paralele cu suprafata – ca si cum ai matura sau ai sterge.
Regleaza presiunea pistolului, astfel incat sa nu fie nici prea mare (disperseaza superficial), nici prea mica (elibereaza stropi prea mari). Incepe cu o presiune mai mica si regleaz-o treptat.
Important: Testeaza intotdeauna presiunea pistolului de vopsit pe o suprafata mai mica!
La final, nu uita sa iti admiri munca: privind din lateral vei observa cel mai bine daca ai acoperit uniform suprafata sau mai e nevoie de retusuri.
Tine cont de aceste aspect esentiale si vopsirea va merge ca la carte.