Evaluatorii de la proba orală de limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat, care începe luni, vor puncta şi şarmul, dezinvoltura, zâmbetul şi ţinuta.
Mult a fost, puţin a mai rămas pentru absolvenţii de liceu care dau anul acesta Bacalaureatul. De luni încep probele orale, cu evaluarea la limba română, unde sunt aşteptaţi să participe peste 340.000 de elevi, o cifră record datorată rezultatelor dezastruoase de la Bac 2011. Printre candidaţi, tensiunea atinge cote maxime. Atât notele simulărilor, cât şi cele de la "Bac-ul olimpicilor", două barometre importante ale examenului din vară, prevestesc eşec pe toată linia. "După prăpădul de la Bac-ul trecut, am emoţii până şi la oral. Mi-e frică să nu mă blochez", e îngrijorată Alexandra Păcuraru, elevă în clasa a XII-a în Bucureşti. Dascălii văd însă partea plină a paharului. "Cel puţin la probele orale ar trebui să treacă toţi. Nu li se cere un răspuns perfect, contează cum comunică cu cei din comisie, chiar dacă nu sunt neapărat pe subiect", spune Nicoleta Crânganu, profesoară de română. Priviţi în ochii profesorilor şi zâmbiţi
Reuşita examenului de luni, spune aceasta, depinde de respectarea câtorva reguli simple. În primul rând, elevii trebuie să afle că evaluatorii încă mai ţin la eticheta vestimentară. "Contează foarte mult să aibă o ţinută decentă, office. Oamenii te privesc din start altfel. În fond, aşa se vor îmbrăca şi la viitorul serviciu", mai explică Nicoleta Crânganu.
Hainele îi pot ajuta pe elevi să facă o primă impresie bună, dar pentru a trece proba cu brio, trebuie să dea dovadă că pot vorbi liber, pe orice subiect. "Au ciornă ca să îşi noteze câteva idei, nu să turuie tot de pe foaie. Trebuie să aibă contact vizual cu cei din comisie. Dacă se poate să şi zâmbească, doar nu vin la tăiere", recomandă aceeaşi profesoară.
Dacă e să ne luam după dascăli, totul ţine de atitudine. În rest, nici unul dintre textele la prima vedere pe care le au de interpreatat copiii nu ridică probleme majore. "Poate la cele cu multe neologisme să fie ceva mai greu, dar e important să citească de câteva ori, până deduc din context sensul acelor cuvinte", arată profesoara Crânganu.
Nu la fel de optimişti sunt şi reprezentanţii ministerului Educaţiei. Aceştia promit reguli de organizare la fel de exigente ca şi cele din 2011. "Pentru preşedinţii de comisie şi directorii de şcoală, exigenţa este cuvântul de ordine. Vom face controale în toate liceele şi nu vom accepta compromisuri", a anunţat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Ca o noutate, Ministerul Educaţie a hotărât ca examenul să înceapă la 12.00, cu trei ore mai târziu decât în ceilalţi ani, din cauza alegerilor locale. Pedepsiţi dacă intră cu telefoane la examen Şefii inspectoratelor spun că probele orale nu constituie o problemă arzătoare pe agenda lor, însă recunosc că şi aici pot exista tentative de fraudă. "De obicei, la scris este adevărata provocare, dar şi la oral am avut un caz anul trecut", spune Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Ceea ce nu ştiu elevii este că, odată prinşi asupra faptei nu mai au dreptul să susţină examenul decât peste un an, la două sesiuni distanţă. Aceelaşi tratament se aplică şi în cazul elevilor cinstiţi, care pur şi simplu au uitat să predea anumite obiecte la intrarea în sala de examen. Un candidat descoperit cu telefonul mobil în buzunar va fi considerat un trişor. "Nu e o măsură dură, este numai bună pentru a-i lecui pe cei care încearcă să copieze la examen", crede Marian Banu.
Profesorii spun că probele orale sunt făcute pentru a-i obişnui pe elevi cu atmosfera de examen Citiţi şi:
- Luni începe BACALAUREATUL. AFLĂ numărul RECORD de elevi înscrişi