Tripletă istorică: Trei femei au primit, astăzi, Premiul Nobel pentru Pace

Tripletă istorică: Trei femei au primit, astăzi, Premiul Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace a fost înmânat, astăzi, la Oslo, unei triplete feminine, "pentru lupta neviolentă în favoarea securităţii femeilor şi a drepturilor acestora de a participa la procesele de pace".

Numele celor trei laureatele din acest an, liberiană Ellen Johnson Sirleaf, compatrioata sa Leymah Gbowee şi yemenita Tawakkol Karman, au fost anunţate de Comitetul Nobel pe 7 octombrie. Anunţând acordarea premiului în Oslo, preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a spus: "Nu putem ajunge la democraţie şi pace durabilă în lume, dacă femeile nu vor avea aceleaşi oportunităţi ca şi bărbaţii, de a influenţa dezvoltarea la toate nivelele societăţii".

Premiul constă într-o medalie de aur, o diplomă şi un cec de aproximativ un milion de euro, pe care laureatele îl vor împărţi în mod egal.

Karman este, de altfel, prima femeie arabă care primeşte Premiul Nobel pentru Pace. Jurnalista în vârstă de 32 de ani a fost una din forţele motrice ale mişcării care cere de la începutul anului plecarea preşedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh, la putere de 33 de ani. "A trecut vremea când femeile erau victime. Femeile sunt acum la conducere. Nu numai la conducerea ţărilor lor sau a luptelor, ci sunt şi lideri ai lumii", a spus, ieri, Tawakkol Karman, cu ocazia unei conferinţe de presă organizată la  la Institutul Nobel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedinta liberiană Ellen Johnson Sirleaf a fost prima femeie aleasă democratic în fruntea unui stat african, în 2005. În urmă cu o lună, ea a câştigat un nou mandat. Imediat ce a fost realeasă, i-a încredinţat compatrioatei şi colegei sale de premiu Leyman Gbowee sarcina de a conduce o iniţiativă de reconciliere naţională. Asistent social devenit "luptător pentru pace", Gbowee a iniţiat o mişcare paşnică a femeilor care, printr-o originală "grevă a sexului", a contribuit la sfârşitul războiului civil, în 2003.

Tot astăzi, la Stockholm, vor fi înmânate Premiile Nobel pentru literatură, chimie, fizică, medicină şi ştiinţe economice.

Premiul Nobel pentru Pace în 2010 şi 2009 Anul trecut, premiul a fost câştigat de dizidentul chinez Liu Xiaobo, care nu a putut participa la ceremonie. Activistul politic, critic al regimului comunist de la Beijing, se află în închisoare, condamnat la 11 ani de detenţie, pentru ceea ce guvernul chinez numeşte "incitarea la revoltă contra puterii de stat". Preşedintele american Barack Obama a câştigat premiul Nobel, în 2009, pentru "eforturile sale extraordinare de a întări diplomaţia internaţională şi cooperarea între naţiuni". CITIŢI ŞI:

  • S-A ACORDAT PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2011
  • Iubita lui Nobel, prima femeie laureat al Premiului pentru Pace!