Echipa câştigătoare de la Istanbul a fost călcată în picioare de Olanda. S-a dovedit încă o dată că România nu poate face două meciuri mari la rând şi că improvizaţiile nu ajută la infinit.
Echipa naţională de fotbal a României a fost readusă cu picioarele de pământ de Olanda, care ne-a administrat o corecţie dură şi ne-a arătat care este valoarea noastră în acest moment. Cristi Chivu a spus răspicat că acest eşec trebuie să ne ajute să ne vedem lungul nasului, iar Piţurcă a realizat, în sfârşit, că nu ne putem bate decât pentru locul al doilea în această grupă.
Diferenţa colosală s-a văzut şi pe teren, dar şi pe băncile de rezervă. În timp ce Piţurcă îi avea aproape pe modeştii foşti fotbalişti Eugen Neagoe şi Florin Marin, zis "Flocea", Louis van Gaal se sfătuia cu celebrii Danny Blind şi Patrick Kluivert. Mai mult, România l-a folosit, de voie, de nevoie, pe Ciprian Marica, rezervă la Schalke, în timp ce Klaas Jan Huntelaar, omul care-l ţine rezervă pe român la gruparea din Gelsenkirchen, n-a jucat niciun minut la olandezi.
Iată cum au jucat cei 14 jucători folosiţi de Piţurcă şi, mai ales, greşelile pe care le-au comis:
TĂTĂRUŞANU - Este vinovat la primul gol, când a respins fix în capul lui Lens. "Tătă" a luat un nou gol memorabil la poarta la care, în februarie, la meciul Steaua - Twente, Ola John îl umilise cu o execuţie fantastică. La golul lui Indi a avut din nou partea sa de vină, pentru că n-a ieşit pe o centrare în şase metri.
TAMAŞ - Improvizaţia care a mers la Istanbul n-a mai funcţionat şi contra Olandei. Fundaşul de la West Bromwich a fost făcut "franjuri" de Lens şi de Narsingh. În prelungirile primei reprize a pus o mână în careu pe Narsingh şi i-a dat prilejul arbitrului Craig Thompson să dea un penalty uşor.
CHIRICHEŞ - Fundaşul atât de lăudat de multă lume nu s-a remarcat cu nimic. A jucat în nota echipei şi are partea lui de vină la golul lui Indi, care a marcat cu latul de la şase metri, după o fază fixă.
GOIAN - Fundaşul de la Spezia, din liga a doua italiană, nu mai face faţă în duelurile cu jucători de la Manchester United (Van Persie). A contribuit la construcţie cu o pasă senzaţională pentru Grozav, dar petrolistul n-a fructificat-o.
RAŢ - A fost "bulevard" pentru tânărul Narsingh. La golul al patrulea, centarea a venit de pe partea sa. În lipsa altor variante, Raţ rămâne titular la naţională, dar vârsta şi limitele se văd din ce în ce mai pregnant în jocul său.
BOURCEANU - Rudimentar şi nervos, stelistul n-a mai impresionat. Nu i-au mai ieşit nici măcar tacklingurile. Când nu l-a putut opri pe Van der Vaart, l-a lovit peste faţă, dar arbitrul l-a iertat de un avertisment.
PINTILII - De multe ori a fost un simplu jalon pentru olandezi. N-a contribuit nici cu multe intercepţii, deşi asta prevede "fişa postului" său, nici cu vreo pasă luminoasă, cum a fost cea de la golul marcat de Grozav la Istanbul.
TORJE - A avut un singur moment în care a ieşit la rampă, dar a avut ghinion, când a nimerit transversala, în minutul 5. În rest, nimic.
GROZAV - La 0-1, a făcut o preluare extraordinară, de mare fotbalist, a rămas singur cu portarul, dar a tras direct în el. Dacă îl păcălea şi pe Stekelenburg, cota lui putea exploda.
B. STANCU - "Mână moartă" pe tot parcursul meciului. Exact ca şi Tamaş, nici improvizaţia cu Stancu în banda stângă n-a mai funţionat.
MARICA - A readus speranţele românilor cu golul din minutul 40. Atât.
C. LAZĂR - A jucat o jumătate de oră. Degeaba.
AD. POPA - L-a chinuit pe fundaşul stânga Martins Indi, a scos şi un penalty, neacordat însă de arbitru. A dovedit că poate fi o rezervă folositoare.
MUTU - Gras, nepregătit fizic şi nervos că nu i s-au oferit mai mult de 15 minute. S-a remarcat cu o deviere fină, care ne-a readus aminte cine a fost "Briliantul", pentru Marica, dar vârful de la Schalke a tras în primul adversar.