Uniți sub același tricolor. Primul stat din lume care a folosit culorile drapelului românesc

Uniți sub același tricolor. Primul stat din lume care a folosit culorile drapelului românescsursă foto: Arhiva EvZ

Republica celor Două Sicilii a avut un drapel identic cu al nostru tricolor, fiind de altfel și primul stat care a folosit cele trei culori: albastru, galben și roșu.

„La San Felice” este unul dintre romanele celebrului scriitor Alexandre Dumas (tatăl) și reprezintă totodată, omagiul pe care l-a adus ilustru Dumas unei republici care a rezistat mai puțin de jumătate de an sudul Peninsulei Italice. Republica a avut un drapel identic cu al nostru tricolor.

Însă, romanul a avut o încărcătură personală pentru scriitor și asta pentru că tatăl său, cadru militar de rang superior, prins în vâltoarea evenimentelor a stat câțiva ani la închisoare. La câteva decenii distanță, scriitorul a avut șansa de a-l răzbuna.

Tricolorul, simbol al revoluției la 1799

Ideile republicane s-au răspândit repede în Olanda, Elveția și nordul Italiei, Principatele române inclusiv. Căderea Bastiliei a contribuit decisiv la crearea identității naționale române și totodată a avut un aport semnificativ pentru stabilirea celor trei culori din tricolor.

Pentru posteritate anul 1789 este anul în care „Vechiul Regim” a fost înlăturat. Monarhia absolutistă s-a prăbușit însă a venit la pachet cu un preț pe măsură. Revoluția franceză a fost momentul care a declanșat o adevărată isterie în Europa.

Regatul celor Două Sicilii

În 1798 în sudul Peninsulei Italice exista Regatul celor Două Sicilii sau Regatul Neapole în fruntea căruia se afla Ferdinand I, ramură a dinastiei de Bourbon îndepărtată din Franța lui Alexandre Dumas. Este și motivul pentru care Ferdinand, ostil Franței republicane, a trimis trupele napolitane pentru a alunga cei 8.000 de soldați francezi instalați în locul Statului Papal.

Depășit numeric, generalul francezilor, Jean Etienne Championet a înfrânt armata Bourbonilor și a înaintat spre Napoli. Profitând de acest lucru, adversarii regelui Ferdinand, republicanii napolitani s-au răsculat reușind să-l alunge în cele din urmă. Ulterior, cu ajutorul generalului Championnet, a fost proclamată Republica Parthenopeeană.

1 Decembrie

Ziua Națională a României. Sursa foto: Mihocphoto | Dreamstime.com

Alte idei același tricolor

Drapelul noului stat a fost inspirat după steagul francez, doar că banda albă a fost înlocuită cu una galbenă. Astfel, Republica amintită a fost primul stat din lume cu drapelul albastru-galben-roșu, ceea ce noi astăzi numim tricolor.

Dar, mișcarea revoluționară nu a rezistat prea mult. Guvernul nou instalat și-a pierdut imediat din popularitate din cauza lanțului de gafe. Mai mult, protecția franceză a golit rapid vistieria micuței republici, iar generalul Championnet a fost înlăturat și întemnițat pe motiv că ar fi extorcat sume mari de bani de la noua republică.

Fără un lider puternic, Republica Panthenopeeană a fost sortită dezmembrării. Armata regalistă, condusă de cardinalul Ruffo cu ajutorul flotele engleze și rusești a preluat din nou conducerea în 1799, iar o mare parte din liderii republicani au fost arestați sau executați, potrivit Hotnews.

Ne puteți urmări și pe Google News