Tribunalul București a suspendat decizia prin care s-a dispus recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro în dosarul Voiculescu-ICA. Măsura nu este definitivă și poate fi contestată.
Judecătorii l-au condamnat în 2014, pe Dan Voiculescu, la 10 ani de închisoare cu executare, în Dosarul ICA. Instanța a stabilit un prejudiciu de 60 de milioane de euro plus alte produsul infracțiunii de peste 20 de milioane de euro. În total 80 de milioane de euro. Din această sumă, în 2021, statul recuperase doar 18,5 milioane de euro.
Tribunalul București, decizie de suspendare
Instanța a dispus suspendarea executării sentinţei prin care s-a decis recuperarea prejudiciului în dosarul ICA. Decizia pronunțată de Tribunalul București a fost publicată pe portalul instanțelor de judecată.
„În temeiul dispoziţiilor art. 460 alin.1 C. proc. pen. dispune suspendarea executării sentinţei penale nr. 701/26.09.2013 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr.888/08.08.2014 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia II Penală, în dosarul nr.25497/3/2012”, se arată în decizia emisă de Tribunalul București pe 24 mai.
Sentința judecătorilor nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.
Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 de ani de închisoare pentru corupţie în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). El a stat în închisoare trei ani, beneficiind de reducerea pedepsei datorită vârstei înaintate. La momentul eliberării, în 2017, el avea peste 60 de ani.
Dan Voiculescu condamnat în dosarul ICA
La începutul acestui an, Tribunalul București a admis în principiu cererea de revizuire a verdictului final de condamnare din dosarul lui Dan Voiculescu. Solicitarea a venit din partea unuia dintre cei condamnați, fostul șef AVAS, Jean Cătălin Sandu.
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu în dosarul privatizării ICA. Decizia a fost luată în anul 2014. Alături de fondatorul trustului media Intact, a mai fost condamnat și Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA. Acesta a primit 8 ani de închisoare.
Judecătorii au stabilit, la vremea respectivă, un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro. La acesta s-a adăugat produsul infracțiunii, de peste 20 de milioane de euro. Conform datelor economedia.ro, în 2021, statul recuperase, din acest prejudiciu, ceva mai mult de 18 milioane de euro.
Tribunalul a decis în contextul reorganizării ANAF
Pe 24 mai, Tribunalul București a emis decizia de suspendare a executării prejudiciului stabilit în dosar. Această sentință vine în contextul unui anunț făcut de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș cu privire la reorganizarea ANAF. Oficialul guvernamental a anunțat că instituția va lupta, astfel, mai bine, împotriva fraudelor.
Totodată, Marcel Boloș afirma că a fost organizată și Direcţia generală executări silite. Scopul măsurii a fost „pentru a accelara procedurile de valorificare a bunurilor confiscate”.
„De asemenea, se reorganizează Direcţia generală executări silite, pentru a accelara procedurile de valorificare a bunurilor confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului”, a precizat ministrul.
Boloș a subliniat că „acest amplu proces de reorganizare este un pas crucial pentru a se asigura că ajung să colecteze eficient acei bani care trebuie să meargă către investiţii, funcţionarea instituţiilor medicale, pensii, alocaţii, nu în economia neagră”.