Mai întâi eliminați glucidele din băuturi precum cafea și ceai, apoi renunțați la sucurile acidulate și la prăjiturile de cofetărie.
Nutriționiștii susțin că am fi de două ori mai sănătoși dacă am renunța definitiv la zahăr. Ca să ajungeți la această per formanță, puteți începe prin a tăia zahărul din cafea și ceai. Următorul pas este să renunțați la sucuri, apoi la prăjituri și produse de patiserie.
Dacă nu puteți renunța treptat la zahăr, medicii nutriţioniști vă sfătuiesc să treceți la acțiuni mai directe și să puneți la gunoi pungile cu zahăr pe care le aveți prin casă.
Nu este esențial în dietă
Zahărul vă aduce doar calorii în plus, nu și beneficii, spun medicii, iar în multe cazuri îl puteți înlocui cu îndulcitori.
„Zahărul nu este esențial în dieta unei persoane. Energia pe care v-o dă o puteți lua și din alte alimente. În locul caloriilor în formă pură, puteți alege fructe și legume, care vă aduc minerale și vitamine în organism”, este de părere medicul nutriționist Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet și Obezitate Calea Moșilor din București.
Fără zahăr, veți simți mai intens gustul cafelei, iar fără sucuri, puteți slăbi până la trei kilograme pe lună. Băuturile acidulate pot fi înlocuite cu lapte, apă ori cu produse de casă, așa cum este sucul din morcovi, mere și pere, preparat la storcător. „Pentru majoritatea persoanelor, este dificil să renunțe la prăjituri, de aceea, în primă fază, ar trebui să nu consume astfel de produse mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână”, mai explică medicul Eduard Adamescu.
Specialiștii subliniază că maximum de calorii de care are nevoie o persoană într-o zi este de 1.800-2.000, iar consumul de dulciuri duce de cele mai multe ori la depășirea acestor cifre. „O ciocolată are 500-600 de calorii, ceea ce reprezintă deja foarte mult, raportat la rația zilnică de calorii”, exemplifică medicul Eduard Adamescu.
Nuci și pâine, în loc de biscuiți și ciocolată
Astfel, când luați gustări, evitați biscuiții, prăjiturile, ciocolata, produsele de patiserie și alegeți fructe, legume, nuci sau chiar o felie de pâine.
Foarte important este și să citiți etichetele produselor, pentru a studia conținutul lor de zahăr. Le puteți alege pe cele cu îndulcitori. Există inclusiv pră jituri și gemuri cu îndulcitori, iar pentru prepararea prăjiturilor în casă folosiți îndulcitori care suportă prepararea termică.
Din experiența cu pacienții, nutriționiștii spun că cei mai mulți pacienți renunță ușor la zahăr. „Îmi este mai greu să îi fac pe pacienți să renunțe la maioneză, mezeluri și brânzeturi grase decât la dulciuri”, mai spune Eduard Adamescu.