Trei oameni liberi: Adi, Nelu si Razvan

Dupa ce muncitorii romani din Irak au fost eliberati, ministrul Ungureanu a acceptat cererea premierului de a pleca din guvern.

Ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu e fortat de premierul Calin Popescu-Tariceanu sa plece din guvern. Motivul: seful executivului nu a fost informat de MAE ca doi romani sunt inchisi, de trei luni, intr-o baza militara din Irak.

Aflat la Viena, Ungureanu i-a spus lui Tariceanu ca, daca trebuie, va pleca din guvern. El nu si-a depus, deocamdata, o demisie scrisa. Mutarea premierului survine proastei gestionari de catre MAE a situatiei tamplarului Adrian Gancean si a lui Nelu Ilie, prinsi in octombrie anul trecut ca fotografiau baza militara in care lucrau. Ieri, dupa seria dezvaluirilor din „Evenimentul zilei”, cei doi au fost eliberati si vor veni acasa in cateva zile.

Inainte de aceasta, unul dintre ei, Nelu Ilie, a incercat sa mai faca un ban in Irak. „M-a intrebat, mai in gluma, mai in serios, daca as pune 10.000 de dolari pe masa pentru un interviu”, a declarat pentru EVZ corespondentul Antena 1 la Bagdad, Adelin Petrisor.

Mihai-Razvan Ungureanu a acceptat sa demisioneze din functia de ministru de externe, la cererea premierului Calin Popescu-Tariceanu. Seful executivului i-a solicitat plecarea ca un act de asumare a faptului ca nu a informat guvernul despre situatia celor doi muncitori romani arestati in Irak. Ministrul a fost de acord, asumandu-si ca „MAE a procedat gresit”, potrivit unui comunicat al guvernului.

Premierul a declarat aseara, la Pro TV, ca prin atitudinea sa fata de Ungureanu a vrut sa-i demonstreze presedintelui Traian Basescu ca „nu minte”, atunci cand sustine ca n-a stiut nimic despre cei doi muncitori arestati. „Daca as fi stiut, guvernul ar fi putut interveni in aceste trei luni”, s-a aparat Tariceanu.

Mihai-Razvan Ungureanu a aflat despre dorinta premierului de a-i cere demisia la Viena, unde se afla pentru cateva zile in concediu, cu scopul de a-si vedea copilul nou-nascut. Conform unor surse din MAE, Ungureanu a fost sunat de Tariceanu, care l-a pus sa aleaga: „Ori iti dai demisia, ori iti retragem sprijinul politic”. Sursele citate afirma ca replica lui Ungureanu a fost: „Daca trebuie, imi dau demisia”. Pana ieri-seara, el nu isi transmisese inca demisia in scris la guvern, si nici nu o va face cel putin pana luni.

Punctele slabe

Cazul celor doi cetateni romani arestati in Irak a scos in evidenta o serie intreaga de erori ale autoritatilor si a aratat ca, pana la aparitia in „Evenimentul zilei” a faptului ca Nelu Ilie si Adrian Gancean stateau de trei luni in detentie, intr-o baza militara americana, demersurile pentru eliberarea lor au fost facute „la minim”.

NEINFORMATI. Directorul general al Directiei Afaceri Globale din MAE, Petru Dumitriu, preciza, miercuri, ca nu se stie conform carei conventii de la Geneva erau retinuti romanii. EVZ avea un comunicat al Coalitiei care raspundea clar la aceasta intrebare, Conventia a IV-a, articolul 78, ceea ce demonstreaza ca autoritatile romane se informasera doar partial despre situatia juridica in care se aflau muncitorii.

NEGLIJENTA. Familiile celor doi romani au precizat in mai multe randuri ca nimeni nu le-a informat despre arestarea muncitorilor si au facut eforturi pe cont propriu pentru a descoperi ce se intamplase cu Ilie si Gancean. Ministerul Afacerilor Externe se scuza spunand ca „a fost dorinta celor doi muncitori” ca familiile sa nu afle. Acest fapt poate fi probat doar dupa ce muncitorii vor sosi din Bagdad si vor confirma.

In acelasi timp, Dana Ilie, sora unuia dintre cei doi muncitori, a afirmat la Realitatea TV ca familia a incercat sa obtina informatii despre Nelu Ilie de la Ministerul de Externe la inceputul lunii decembrie: „Am sunat la Ministerul de Externe, la Directia Generala a Afacerilor Consulare. Acolo nu se stia nimic. Ni s-a spus ca nu se stie nimic si, pentru a obtine niste informatii, trebuie sa depun un memoriu al carui raspuns il voi primi in doua luni”.

Asadar este vorba de neglijenta in comunicarea cu rudele unor cetateni romani de care nu se mai stia nimic sau chiar despre un lucru mai grav, necunoasterea de fapt a unei situatii exacte.

NU STIAU Gravitatea. Atat din comunicatul MAE, cat si din declaratiile ministrului Mihai-Razvan Ungureanu, reiese ca responsabilii au considerat acest caz ca nefiind decat „o situatie de rutina”. „Trebuie sa va imaginati ce ar insemna ca autoritatile centrale ale statului sa fie incarcate cu mii si mii de asemenea cazuri”, a declarat Ungureanu la „100%”.

„In momentul de fata, MAE acorda asistenta pentru 7.291 de cetateni romani in intreaga lume, fata de care s-a dispus masura arestarii preventive sau aflati in executarea unei pedepse privative de libertate (...)”, arata un comunicat a ministerului. De fapt, situatia celor doi muncitori nu era in niciun caz una de rutina, ei riscand sa ajunga in fata Curtii Penale Centrale din Bagdad - conform comunicatului oficial al Coalitiei din Irak trimis EVZ, acolo unde pedeapsa maxima este moartea prin spanzurare. (Au contribuit Ana Jitarita, Oana Dobre)

HAI ELIBERARE!

Muncitorii vin in tara

Adrian Gancean si Nelu Ilie - muncitorii romani arestati in Irak pentru incalcarea regulamentelor interne dintr-o baza militara americana - au fost eliberati ieri-dimineata, in jurul orei 10.00, intrucat anchetatorii au conchis ca acestia nu au dat dovada de rea-credinta atunci cand au filmat si fotografiat zonele „sensibile” din interiorul bazei Q-West, a US Navy, de langa Mosul. Cei doi au fost transportati imediat la sediul reprezentantei noastre diplomatice, de unde vor fi repatriati in urmatoarele zile. Faptul a fost confirmat imediat de MAE, dar si de responsabilii Fortei Multinationale din Irak. Potrivit ambasadorului Romaniei la Bagdad, Mihai Stuparu, aducerea in tara a lui Adrian Gancean si Nelu Ilie depinde acum de rezolvarea situatiei consulare a celor doi, avand in vedere ca, in timpul detentiei, le-au expirat vizele de sedere. Ei au stat inchisi in Irak timp de trei luni. EVZ a fost prima publicatie care a adus in atentia opiniei publice cazul „Gancean-Ilie”. Dupa trei zile, barbatii au fost pusi in libertate. Intr-un comunicat remis ieri, Forta Multinationala din Irak sustine ca arestarea cetatenilor romani a fost operata in baza a trei rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU. Documentele in speta autorizeaza luarea „masurilor necesare pentru a contribui la mentinerea securitatii si stabilitatii Irakului”, inclusiv „detinerea unor indivizi pentru motive imperative de securitate”. Or, romanii ar fi incalcat restrictiile drastice la care sunt supuse asa-numitele zone „sensibile”. Pentru ca imaginile sa nu fie folosite de insurgenti in pregatirea unor atentate, fotografierea si filmarea acestor sectoare sunt interzise in lipsa unei aprobari a comandantului bazei. (Laurentiu Mihu)

Final de mandat

La preluarea portofoliului de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), in 2004, liberalul Mihai-Razvan Ungureanu era considerat unul dintre politicienii de perspectiva. Cu experienta de fost secretar de stat in MAE (in timpul guvernarii CDR), dar si de emisar al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Ungureanu a avut in cele din urma un mandat marcat de conflictele dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Apropierea de politica sefului statului i s-a reprosat mai ales dupa ce, in vara lui 2006, a votat in CSAT impotriva retragerii trupelor romanesti din Irak, la propunerea PNL. Actul sau a adus in discutie chiar problema demisiei la acea vreme. Creditat ulterior printre candidatii pentru postul de comisar european, Ungureanu a preferat sa ramana la MAE si sa faca lobby pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE in toate cele 25 de state.  La sfarsitul lui 2006, Ungureanu era declarat cel mai popular ministru in proiectul „Zece pentru Romania”. (Anca Simina)

REACTIE

„Multumesc presei!”

Tatal lui Nelu Ilie, Vasile Ilie, era entuziasmat ieri dupa ce a aflat ca fiul sau a fost eliberat. De altfel, toti vecinii din Galati si cei care il cunosc l-au cautat ca sa-l felicite si sa se bucure impreuna cu el. „Vreau sa multumesc presei, presedintiei si ambasadei, institutii care cred ca au contribuit la eliberarea lui Nelu”, a tinut barbatul sa precizeze.

Vasile Ilie ne-a spus ca a vorbit cu fiul sau la telefon de dimineata, la scurt timp dupa ce acesta a fost eliberat. „Ne-a spus ca totul este bine pentru moment si sa nu ne mai facem griji. Eu am vorbit cu el vreo doua minute, sora-sa, Daniela, a vorbit mai mult. Parea vocea unui alt om. Este normal, probabil, sa nu mai fii acelasi om dupa trei luni de inchisoare. Am inteles de la el ca se va intoarce in tara in doua-trei zile”, a mai spus emotionat Vasile Ilie. (Marian Pavalasc)

„ARESTATI IN IRAK”

72 de ore de criza

> 31 ianuarie. EVZ publica primul articol despre arestarea lui Adrian Gancean si Nelu Ilie. Cu o zi inainte, Coalitia din Irak confirma ca autoritatile romane - care au tinut secret cazul - au fost informate inca din noiembrie. In articol, Victoria Gancean, mama lui Adrian, il roaga pe Traian Basescu sa intervina. De la Bruxelles, presedintele sustine ca a aflat cu doar o zi inainte care este situatia. MAE reactioneaza pentru prima oara, justificandu-si tacerea prin faptul ca „a fost dorinta celor doi”.

> 1 februarie. Tot de la Bruxelles, Basescu revine si isi cere scuze pentru confuzia facuta. Seful statului recunoaste ca era in tema inca din 13 noiembrie.

> 2 februarie. Dimineata, Adrian Gancean si Nelu Ilie sunt eliberati. Seara, apare si bomba: ministrul Mihai-Razvan Ungureanu demisioneaza, la cererea premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Basescu: Tariceanu sa-mi trimita revocarea

Presedintele Traian Basescu considera ca ministrul de externe ar trebui revocat daca nu l-a informat si pe premierul Tariceanu  (foto) despre retinerea celor doi romani in Irak. „Daca s-a intamplat asa, si premierul nu a fost informat, premierul ar trebui sa-mi trimita propunerea de revocare a ministrului de externe”, a declarat Basescu pentru Pro TV, inainte ca Tariceanu sa-i ceara demisia lui Ungureanu. Totusi, seful statului isi exprima o rezerva asupra celor intamplate.

Referindu-se la premier, el a spus ca „omul acesta minte atat de mult, incat nu trebuie luat in consideratie cand spune „nu stiu, nu am primit””. „Este imposibil, imposibil ca ministrul de externe sa trimita presedintelui Romaniei o informare, iar primului-ministru nu”, a spus Basescu.

Seful statului a criticat, totodata, Ministerul de Externe pentru ca a incalcat dreptul la imagine al celor doi romani arestati in Irak, dezvaluind cazul publicului, desi acestia au cerut in mod expres sa nu fie informata presa si nici chiar familiile lor. Basescu a prezentat si nota remisa de MAE presedintiei, unde scria clar ca cei doi nu au dorit ca familiile sa fie anuntate pana cand nu erau eliberati sau pusi sub acuzare.

Premierul spune ca n-a mintit

In replica, premierul Tariceanu a declarat ca solicitarea sa adresata ministrului de externe de a-si da demisia dovedeste ca nu a mintit. „Faptul ca i-am cerut ministrului demisia este cea mai buna dovada ca eu nu mint, ci presedintele se ghideaza dupa alte criterii”, a declarat Tariceanu, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, conducerea PNL s-a intalnit aseara pentru a decide cine va fi succesorul lui Ungureanu. Printre cei cotati cu sanse de a ocupa portofoliul externelor erau Teodor Melescanu, Adrian Cioroianu si Cristian David.

PNL vrea si demisia lui Saftoiu

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca asteapta acelasi gest de onoare si din partea directorului SIE, Claudiu Saftoiu.

In schimb, presedintele PLD, Theodor Stolojan, a catalogat drept „incalificabila” decizia lui Calin Popescu-Tariceanu. „Premierul demonstreaza, inca o data, ca este incapabil sa mentina, in cabinetul sau, cei mai eficienti ministri pe care i-a avut, Gheorghe Flutur si Mihai-Razvan Ungureanu”, a spus Stolojan.

Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, vede in demisia lui Ungureanu un gest firesc, de asumare a responsabilitatii, in contextul scandalului din ultimele zile. (Laura Gafencu, Alexandra-Livia Dordea)

NEGOCIERE

Nelu Ilie a cerut 10.000 $ pentru un interviu

Adelin Petrisor, corespondentul Antenei 1 la Bagdad, a declarat ieri ca Nelu Ilie, unul dintre cei doi romani eliberati, i-ar fi cerut, „mai in gluma, mai in serios”, 10.000 de dolari pentru a-i acorda un interviu. Petrisor a povestit ca s-a intalnit cu cei doi romani eliberati in Ambasada Romaniei din Bagdad.

„Am incercat sa-i conving sa trimita un mesaj rudelor de acasa prin intermediul televiziunii. Atunci, cel din Galati m-a intrebat ceva de genul: „Dar noua ce ne iese”? Eu le-am spus: „Nimic, doar mesajul pe care il veti transmite familiei”. La care el m-a intrebat: „Dar daca v-as spune sa puneti aici pe masa 10.000 de dolari, i-ati pune?”. Eu i-am spus ca nu. In acel moment a intervenit consulul, care a fost de fata pe tot parcursul discutiei, si a spus: „Lasati-i, domnule, ca sunt obositi””. „Cei doi erau in stare buna, doar cel din Toplita spunea ca a albit in timpul detentiei si ca nu voia sa-l vada sotia asa la televizor”, a adaugat ziaristul. (Oana Dobre)

Dovezi din linia Intai

Ororile, greu de ascuns

Scandalul creat de cazul muncitorilor romani arestati in Irak si tratamentul aplicat acestora nu este singurul care atesta duritatea si aroganta trupelor americane fata de inamici, dar si fata de aliati.

Cel mai mare scandal legat de practicile soldatilor americani in Irak a fost cel legat de torturarea prizonierilor irakieni de la inchisoarea Abu Ghraib, de langa Bagdad. Dezvaluirile au provocat un scandal ce a afectat grav reputatia administratiei americane. Soldatii britanici au fost si ei implicati intr-un scandal similar, dar de mai mica amploare. In februarie 2005, trei militari britanici au fost condamnati la pedepse cu inchisoare de la patru luni la doi ani, pentru maltratarea unor prizonieri la o tabara de langa Basra.

In octombrie 2006 a fost randul Germaniei sa se confrunte cu un scandal legat de comportamentul militarilor sai din Afganistan, cotidianul „Bild” publicand mai multe poze in care militarii isi bat joc de un craniu.

Pentagonul alearga dupa filmele soldatilor

Filmul realizat de militari americani si prezentat pe pagina de web a EVZ este doar una dintre multele marturii video luate in linia intai si popularizate prin intermediul presei sau al internetului.

Departamentul american al Apararii a deschis o ancheta privind comportamentul indoielnic al unora dintre militarii sai aflati in Irak, dupa descoperirea pe popularul site YouTube a unor filmulete inregistrate chiar de acestia. Una dintre inregistrari surprinde o patrula americana batandu-si joc de niste copii irakieni, pe care ii pun sa alerge dupa masina lor pentru a le da niste apa.

De altfel, internetul este plin de asemenea filmulete, ce surprind momente sangeroase ale acestui conflict sau marturii ale unor veterani de razboi. Fiecare tabara se lauda cu propriile „performante”. Americanii au realizat inregistrari ale unor atacuri, uciderea unor rebeli sau presupusi rebeli ori corectiile fizice aplicate unor prizonieri.

Pe baza unor inregistrari facute de militari americani din Irak a fost realizat si un film antirazboi, „The War Tapes”, prezentat la diverse festivaluri, unde a fost apreciat pentru faptul ca reprezinta o imagine necenzurata a conflictului din Irak.  (Jacqueline Prager)

Filmele INTERZISE

Imagini-soc filmate din avioanele SUA

Printre imaginile socante confiscate de la cei doi muncitori romani se afla si cele ale unor cadavre mutilate, dar si fragmente din inregistrari facute la bordul elicopterelor americane. Acestea atacau  tinte din Irak. Toate aceste inregistrari, ajunse si pe internet, circulau intre militarii americani si muncitorii din Irak.