Dominic Bruynseels spune că autorităţile române au avut curajul să ia măsuri dure şi are încredere în viitorul ţării şi în potenţialul său de dezvoltare.
Curajul de a reduce salariile bugetarilor cu 25% într- un an de criză, programul" Prima casă" şi proiectul de construcţie a tronsonului de autostradă Nădlac- Sibiu sunt trei motive pentru care actualul executiv trebuie lăudat, consideră Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, cea mai mare bancă din România.
"Guvernul României a luat măsuri pe care niciun alt guvern nu şi le-a asumat. Niciun guvern nu a acceptat tăierea salariilor în sectorul public cu 25%", a declarat oficialul BCR, ieri, la Forumul Finance 2011, organizat de Forum Invest şi BNR, în parteneriat cu "Evenimentul zilei" şi "Capital".
Oficialul băncii a mai spus că Guvernul României şi-a îndeplinit câteva dintre promisiuni, printre care programul "Prima casă" sau proiectul de infrastructură Nădlac-Sibiu.
"Guvernul a fost criticat prea mult. Trebuie să mai şi lăudăm Guvernul", a precizat Bruynseels.
Miză pe România
El s-a arătat foarte optimist în ceea ce priveşte viitorul ţării noastre. Referitor la declaraţia lui Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, potrivit căruia România riscă să rateze trenul dezvoltării, în condiţiile în care unele economii se dezvoltă cu o viteză mult mai mare, şeful BCR a spus: "Aş vrea să fiu într-un tren din România. Nu aş vrea să fiu într-un tren rusesc, nici în unul din India şi nici din China, deoarece trenurile din China sar putea să deraieze, din cauză că merg prea repede".
Unde avem potenţial de a atrage investiţii? Potrivit lui Bruynseels, în infrastructură şi agricultură, domenii care se pretează la parteneriate public-private. Şeful BCR este de părere că "România are potenţialul de a hrăni 80-100 de milioane de oameni". Iar oficialii Băncii Europene pentru Investiţii se concentrează pe finanţări în infra structură, energie şi telecomunicaţii.