Premierul Victor Ponta a încasat, ieri, trei lovituri politice dure. Două din aceste lovituri au venit de la Curtea Constituţională a României (CCR), iar una a venit din zona televiziunii publice.
Cea mai importantă decizie a fost cea luată de CCR în ceea ce priveşte reprezentarea României la summitul Consiliului European de către preşedintele României. Acum câteva zile, şeful statului a sesizat Curtea în legătură cu conflictul dintre administraţia prezidenţială şi premierul. A doua decizie majoră luată ieri de CCR stabileşte că întreaga lege referitoare la aşa-numitul vot uninominal dur şi pur nu este conformă cu Constituţia. USL pierde astfel un avantaj major, întrucât această alianţă ar fi câştigat masiv de pe urma unui astfel de sistem de vot.
În al treilea rând, la TVR este degringoladă totală. Trei pretendenţi cu spate politic, Radu Călin Cristea, Valentin Nicolau şi Claudiu Săftoiu, se înghesuie să încapă pe un singur scaun. În acest timp, cei 3.000 de angajaţi se arată decepţionaţi de noul şef care le este impus cu forţa.
1. Preşedintele merge la Consiliul European. 2. Votul uninominal, neconstituţional. 3. La TVR se înfruntă trei tabere, iar angajaţii pregătesc proteste Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, cu "majoritate de voturi", că "în exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului".
Potrivit Curţii Constituţionale, şeful statului poate delega această atribuţie primului-ministru, "în mod expres". Într-un comunicat remis presei se precizează că "decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului".
Imediat după anunţarea deciziei de către CCR, premierul Victor Ponta a anunţat că va merge la Bruxelles şi a lăsat să se înţeleagă că preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat, iar componenţa Curţii Constituţionale va fi schimbată.
"Evident că voi merge la Bruxelles", a spus primul-ministru. Atacul lui Ponta s-a concentrat pe faptul că cinci din membrii Curţii Constituţionale ar fi numiţi de şeful statului. "Din păcate acea majoritate din Curtea Constituţională, care aparţine lui Traian Băsescu, nu a făcut altceva decât să adauge la Constituţie, ceea ce nu este normal", a susţinut premierul. Administraţia Prezidenţială a refuzat să comenteze situaţia.
Reuniunea Consiliului European va avea loc astăzi şi mâine şi va avea pe agendă, printre altele, criza economică din zona euro şi bugetul UE pentru perioada 2014-2020. Decizia Curţii trebuie publicată
Pe de altă parte, lideri ai PSD au arătat că decizia Curţii Constituţionale nu este valabilă decât în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial. "Nu comentez decizia Curţii Constituţionale, ea este obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial, aştept şi eu cu o curiozitate constituţională motivarea", a declarat preÂşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD).
Preşedintele Curţii ConsÂtituţionale, Augustin Zegrean, a anunţat că motivarea asupra deciziei Curţii în cazul reprezentării României la Consiliul European nu va fi redactată în cursul zilei, ci probabil într-o săptămână, iar decizia este obligatorie în momentul publicării în Monitorul Oficial.
Lui Ponta îi place CCR doar când îi dă dreptate
Când era în Opoziţie şi CCR îi dădea dreptate, Ponta era bucuros. În timp, judecătorii nu i-au mai fost pe plac.
- 25.06.2010 - CCR declară neconstituţională tăierea pensiilor - "Soluţia în acest moment este demisia Guvernului Boc, care nu mai are nici suport în Parlament, nici la CCR".
- 17.05.2012 - Victor Ponta îl taxează pe Augustin Zegrean pentru că acesta a spus că şeful statului trebuie să meargă la Consiliul European. "Asta este treaba şefului CCR? Ştiu că Zegrean este prietenul domnului Băsescu, dar mai bine să vorbească când este întrebat", a spus Ponta.
- 25.05.2012. Guvernul Ponta îşi menţine decizia de a lua banii de la primăriile PDL în ciuda deciziei CCR
- 14.06.2012 - "Curtea Constituţională s-a politizat prea mult, a devenit o a treia Cameră a Parlamentului, care analizează tot ce decide Parlamentul", declara Victor Ponta.
UDMR asigură echilibrul în CCR
Deşi premierul Victor Ponta a susţinut că cinci dintre judecătorii CCR îi sunt favorabili lui Traian Băsescu, doar doi au fost numiţi la propunerea şefului statului, iar alţi doi de către Parlament, la propunerea PDL. În CCR sunt trei judecători din perioada regimului Adrian Năstase. Printre aceştia se află Ion Predescu.Elementul de echilibru între aceste două tabere este judecătorul Vasile Puskas, fost parlamentar UDMR. Monitorul Oficial, luat de Guvern
Executivul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, să treacă Monitorul Oficial din subordinea Camerei Deputaţilor sub cea a Guvernului. Decizia a fost luată pentru a bloca publicarea deciziei CCR. Uninominalul într-un singur tur de scrutin este neconstituţional
Proiectul de modificare a legii electorale, iniţiat de liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, care prevedea alegerea parlamentarilor uninominal, dintr-un tur, a fost declarat ieri neconstituţional."Legea în întregul său a fost declarată neconstituţională", a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. Astfel, alegerile parlamentare din toamnă se vor desfăşura, cel mai probabil, pe sistemul din 2008 care prevede votul mixt, proporţional. "Am spus încă de la început că sunt neconstituţionale proÂpunerile USL, care nu numai că mărea numărul de parlamentari, dar acorda şi mandate necâştigate prin votul cetăţenilor", a spus, ieri, preşedintele Senatului, Vasile Blaga.
Victor Ponta: O contestaţie "la mişto"
Proiectul de lege a fost contestat, la sfârşitul lunii mai, de PDL, care a acuzat că a fost "croit pentru interesul electoral al USL" şi încalcă normele privind principiul egalităţii şi al reprezentativităţii în drepturi. "Contestaţia PDL a fost deÂpusă "la mişto" şi reflectă serviciile celor mai proşti jurişti sau o uriaşă ipocrizie, deoarece sistemul parlamentar poate fi modificat doar prin revizuirea Constituţiei", declara Victor Ponta la acea vreme.
Uninominalul pur a fost adoptat de Parlament pe 22 mai, toate amendamentele depuse de PDL şi UDMR fiind respinse. Potrivit proiectului, erau aleşi deputaţii şi senatorii care câştigau cele mai multe voturi în colegiul în care candidau, iar pragul electoral de 5% era eliminat. În plus, pentru a îmblânzi UDMR, care ameninţa că va contesta legea, s-a introdus o prevedere conform căreia, în judeţele unde există comunităţi minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectivă va primi un mandat de parlamentar în plus. UDMR ar fi câştigat astfel în jur de 4-5 parlamentari faţă de situaţia actuală, iar în total, numărul deputaţilor ar fi crescut cu aproximativ 10.
10 mandate în plus de parlamentari
ar fi introdus noua lege electorală
Nemulţumiţi de jocurile politice, angajaţii TVR ies în stradă
Surse din interior au dezvăluit că angajaţii Televiziunii Române se pregătesc de o mişcare publică, hotărâţi să nu mai accepte jocurile politice. La aflarea veştii că viitorul preşedinte-director general al SRTV va fi Claudiu Săftoiu, susţinătorii lui Valentin Nicolau, adică 1.455 de salariaţi dintre cei 2.200 care au votat, spun că interesele politice au distrus televiziunea publică. Zeci de milioane de euro, plătite în şase luni
Până acum, mai mulţi salariaţi din TVR au trimis două apeluri către Parlamentul României prin care încearcă să explice de ce este necesar ca Valentin Nicolau, fost preşedinte al televiziunii până în 2005, să revină la conducere, mai ales că ieri guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă ce prevede obligaţia ca, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, televiziunea să aprobe un plan de redresare economică pentru plătirea în decurs de 6 luni a datoriilor fiscale. "Angajaţii, mai ales realizatorii, sunt foarte trişti şi demoralizaţi. Ei au trimis deja două scrisori către Parlament. Pentru toţi cei de aici, faptul că se iau aceleaşi decizii politice deşi televiziunea este practic în colaps este de neconceput. Din punctul nostru de vedere Valentin Nicolau este un profesionist şi un bun manager care ar fi putut să ia decizii ce ar fi redresat televiziunea. Nu înţeleg de ce l-au preferat pe Săftoiu", spune un angajat TVR.
Un alt angajat comentează cu umor: "Cred că în acest moment ar trebui să fie Florin Georgescu la conducere".
Valentin Nicolau, reprezentant al angajaţilor din TVR în Consiliul de Administraţie, a anunţat că la prima şedinţă a CA, având în vedere situaţia grea prin care trece instituţia, va propune membrilor să accepte o indemnizaţie lunară de un 1 leu pentru o perioadă de 1 an. Nicolau s-a gândit că ar fi util să mai propună şi o "declaraţie pe proprie răspundere că nu există relaţii de interes personal în raport cu SRTv". Nicolau propune ca membrii CA să accepte o indemnizaţie lunară de 1 leu
Lucia Hossu Longin, la cârmă
Cei 13 membri titulari din CA al SRTV sunt: Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan şi Cristian Niculescu (PSD), Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin şi Irina Radu (PNL), Nicoleta Nicolicea (UNPR), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR). "Nu înţeleg de ce o lasă pe Lucia Hossu Longin să conducă până după alegeri", a spus un angajat TVR. Hossu Longin este decană de vârstă în CA.
- Victor Ponta nu l-a convins pe Traian Băsescu să renunţe la Consiliul European
- Reuters: Românii şi-au pierdut încrederea în politicienii preocupaţi să se certe
- Atac pe toate fronturile împotriva lui Băsescu