Trei INVENŢII "din GREŞEALĂ" care au revoluţionat lumea

Marile descoperiri sunt rezultatul unei munci titanice de cercetare, însă câţiva oameni de ştiinţă au avut norocul să creeze ceva măreţ din pură întâmplare. Aşa s-au născut şi artificiile sau plastilina.

Una dintre invenţiile moderne descoperite din greşeală sunt bileţelele galbene cu bandă lipicioasă denumite Post-it-uri. Ideea îi aparţine lui Arthur Fly, care, în 1974, folosea o metodă similară pentru a face însemnări în cartea de cântece religioase folosită la corul bisericii. Au trebuit să mai treacă câţiva ani până când post-it-urile să fie fabricate la scară largă, dar din 1980 aceste produse se vând în peste 100 de ţări din lume,

Cuptorul cu microunde, astăzi nelipsit din orice gospodărie, a apărut prin anii 40' datorită lui Percy Spencer. Bărbatul tocmai analiza un nou tub cu vacuum numit magnetron, când a observat că obiectul poate topi bomboanele de ciocolată. Le-a spus şefilor săi despre potenţialul aparatului şi, în 1947, firma Raytheon Corporation a construit primul cuptor cu microunde. Varianta iniţială cântărea mai bine de 300 de kilograme şi costa peste 5.000 de dolari, ceea ce i-a speriat pe clienţi, iar vânzările au mers extrem de prost. Modelul modern a apărut pe piaţă abia după alţi 20 de ani, la un preţ de zece ori mai mic.

Saccharinul, cel mai vechi îndulcitor artificial a fost descoperit din întâmplare în 1879 de către Constantine Fahlberg, cercetător al Universităţii Johns Hopkins. Acesta a uitat să se spele pe mâini înainte de prânz. Se murdărise fără să vrea de o substanţă chimică, care a făcut ca sandwich-ul lui Fahberg să aibă un gust neobişnuit de dulce. Mai târziu, în 1884, cercetătorul a început să producă îndulcitorul la scară largă, iar produsul său a devenit cu adevărat popular în timpul primului Război Mondial, când zahărul a fost raţionalizat.